niedziela, 06 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
PIĄTEK , 21.37- niech na chwilę zgaśnie cała Polska.

Dziś, w piątek o. 21.37 wyłączmy światła na 5 min.
Proszę, przekażcie znajomym.
MarCo

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: PIĄTEK , 21.37- niech na chwilę zgaśnie cała Polska.

Chyba w Sobote. Dzis jest Msza Święta, Apel Janosgórski i planowane na 21.37 Zakonczenie Obchodow Dnia Dzisiejszego.

Nie. Dziś, tj. w piątek 8 kwietnia.

A kto te światło wyłączy jak będę na mszy?

niech ich po prostu nie wlaczaja

nazis

Jestem zdania, że raczej w sobotę, nie w piątek.

NiemoralnieNormalna

Niech tak będzie.

Czemu nie dzisiaj? Ci, którzy będą na uroczystości nie będą świcić światła w domach, a Ci co pozostaną w domach mogą je o tej godzinie zgasić. Jaki problem? O godz. 21.37 jest zakończenie modlitwy w Katedrze, można również tam wygasić na chwilę światła.
Myślę o zgaszeniu świateł również na ulicach, ale to chyba niemożliwe.

Pozdrawiam

slm

A po co wyłączacie światło?

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Widzialem zdjecia z osiedla krakowskiego na ktorych stoja akademiki. Studenci tak rozlozyli palace sie swiatla ze wychodzily na kazdym akademiku kilkupietrowe "krzyze".
Oto zdjecia:

Taka sprawa wydaje mi sie powazniejsza niz gaszenie swiatel w calej Lomzy, chociaz i tak ani jedna ani druga nie dojdzie do skutku w naszym miescie :))

Troche dziwnie na tym forum, ze nie mozna edytowac postow, bo najchetniej bym to zrobil zamiast piasc nowe.. To jest moj ostatni post w temacie "gaszenia miasta" i ostatni link w tej sprawie..
http://www.ds12.agh.edu.pl/krzyze/agh/index.html
pozdrawiam

Wyjaśnię.
Ja tej akcji nie organizowałem. Otrzymałem kilka listów i SMS-ów od znajomych z Warszawy, którzy prosili o nagłośnienie tej inicjatywy. Poczekajmy więc do 20.37.
Pozdrawiam
MarCo

Oczywiście 21.37

A co na to elektrownia? Nic się nie zepsuje jak nagle spadnie pobór mocy a potem nagle sruuuuuuuuu na powrót wzrośnie zapotrzebowanie?

ZGASIŁEM

ZAPALIŁEM +++ [*][*][*] +++

BUNKIER

Rozumiem dobre intencje, ale chyba przesadzają niektórzy z tymi pomysłami. To nie show jakiś tylko przeżycie intymne ma być. Lepiej żeby naprawdę wzięli sobie do serca nauki Papieża i zmienili swój stosunek do ludzi- to Jego bardziej ucieszy niz egipskie ciemności i włosienniany wór pokutny.

Zbych

Ja proponuję, żeby jutro wszyscy kierowcy o 21.37 zgasili światła...

Ludziom brakuje wspólnoty. Chcą się jakoś zjednoczyć wspólnie coś przeżyć i przesyłają sobie łańcuszki, umawiają się wirtualnie na wspólne akcje. Wspólnie wyłączą światło i będą stać samatnie w oknach patrząc co w tym czasie dzieje się z innymi oknami. Przekażą sobie SMSowe "cztery czarne wstążki" (sic!), czy "pięć drabin do nieba" (sic!!!), fala pseudo jedności rozniesie się po Polsce, a telefonie komórkowe zarobią kolejne kilka tysięcy na naiwności.

Czy nie lepiej zamiast wyłącząć światło w domu zajść do sąsiąda i porozmawiać z nim po raz pierwszy od kilkunastu lat (nie mówię tu o "dzień dobry" na klatce)?
Nie lepiej wyłączyć tylko telewizor i spróbować porozmawiać z rodziną? Coś więcej, niż "Jak było w szkole?" i "Na którą masz jutro?", czy "Pojedziemy na zakupy?" ?
A może wręcz zapalić świeczkę, wziąć modlitewnik do ręki i pomodlić się w intencji zmarłego i nas wszystkich?
Zróbcie coś co ma jakiś cel, co niesie jakieś przesłanie, a nie "Gasimy światło o 21.37" nie wiedząc tak naprawdę po co, a tylko czując jedność z innymi którzy robią to samo.

Jeden z komentujących artykuł http://info.onet.pl/1079604,11,1,0,120,686,item.html na onecie napisał: "OJCIEC ŚWIĘTY PROSIŁ...
ŻEBY SIĘ ZA NIEGO MODLIĆ, A NIE GASIĆ MU ŚWIATŁO:)".

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

Dokładnie o to chodzi. Nic dodac nic ująć.

Na szczęście wszystko chyba wraca do normy. Moi nawróceni znajomi, którzy najbardziej "przeżywali" żałobę zaczęli znowu chlać i się bawić, z gg poznikały opisy ze świeczkami i krzyżykami. Tak swoją drogą ciekawe - ilu z nich było przez ten tydzień u spowiedzi...

Pasterz odszedł - barany zostały.

pozdrawiam.

alegorth - pięknie to ująłeś... aż brak mi słów.....

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

auto-moto
Skup Aut Łomża i region. Kupujemy auta w bardzo dobrym, dobrym stanie lub coś do naprawy także powypadkowe. Płacimy od 1500 zł do 20 tys. zł. Umowa i gotówka od ręki.
tel. 511199666
różne
Kulturalny 39 letni kawaler z własnym M pozna Panią w stosownym wieku w celu założenia rodziny. Jeśli doskwiera Ci samotność zadzwoń lub napisz SMS.
tel. 602530240
usługi
Przygotuję mieszkanie do remontu, kucie posadzek, terakoty, glazury itp. Wywiozę meble, wyniosę gruz. Sprzątanie, piwnic, garaży, strychów działek.
tel. 607098758
Więcej ogłoszeń

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org