Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Żydzi "grabią" nam Łomżę |
Chciałbym się z Wami podzielić pewnym spostrzeżeniem. Otóż dziś rano będąc w Urzędzie Stanu Cywilnego stałem sobie w kolejce za pewnym Żydem, który to rozmawiając po angielsku z człowiekiem, który mówił mu o pewnych procedurach itd. Ale nie o to chodzi, bowiem dopiero póżniej zrozumiałem, że owy pan to Polak z Wa-wy (adwokat), który to prowadzi pana Żyda intersey w Polsce. Ano jakie to interesy to teraz najciekawsze. Ci panowie stali w kolejeczce po to ponieważ młody Żyd miał dziadka (Johudę B), który to mieszkał w Łomży i zmarł w 1929 roku takie to informacje ma ten młody człowiek. No i sedno tej sprawy jest takie, że coraz więcej będzie takich typków co będą dochodzili do tego, że kiedyś jego lub jej babcia bądź dziadek tu żył no i w Urzędzie oczywiście procedura będzie taka, że najpierw zostanie stwierdzone, iż ów pan jest wnukiem a potem ten wnuk powie wszystkim ODDAJCIE MI ZAGRABIONE MIENIE MOJEGO DZIADKA, KTÓRY POSIADAŁ WÓWCZESNYM CZASIE TO TO I TO. PANOWIE PREZYDENCI PRZECIWSTAWIAJMY SIĘ TAKIM STANOM SPRAW BO NIEDŁUGO BĘDZIEMY NIEWOLNIKAMI WNASZYM KOCHANYM MIEŚCIE. A JEŻELI CHODZI O ICH GRABIEŻ BO TAK TO MOŻNA PO TYLU LATACH NAZWAĆ TO NALEŻY IM WYSTAWIAĆ RACHUNKI ZA EKSPLOATACJĘ I INNE RZECZY. KOCHAJMY NASZE MIASTO NIE DAJMY SIĘ SPRZEDAĆ NIE WPUSZCZAJMY HIPERMARKETÓW DO DZIELNIC SYPIALNIANYCH MIASTA TO RÓWNIEŻ W WIĘKSZOŚCI ŻYDZI SĄ WŁAŚCICIELAMI DUŻYCH HIPERMARKETÓW NIE CIESZMY SIĘ TYM, ŻE WPADNIE NAM ROCZNIE 100 TYŚ ZŁOTYCH A STRACIMY DUŻO WIĘCEJ JAK JUŻ NIE MOŻŃA NIC ZROBIĆ W TEJ SPRAWIE TO ŻĄDAJMY DUŻO WIĘSZEJ KASY ŻEBY TO NAM BYŁO LEPIEJ A NIE "IM" POZDRAWIAM ŁOMŻYNIAKÓW
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Żydzi "grabią" nam Łomżę |
I tak bedzie że wnóki powiedzą:ODDAJCIE MI ZAGRABIONE MIENIE MOJEGO DZIADKA, KTÓRY POSIADAŁ WÓWCZESNYM CZASIE TO TO I TO.
|
|
Dziękuj tu uwielbianemu kiedyś i spokrewnionemu z nimi Aleksandrowi K. i tym co ustalili takie prawo. Jako żydzi to podejdą znanym sobie sposobem do wielu glosujących aby zatwierdzili im każdy hipermarket tam gdzie oni będą chcieć, a nie tubylcy. Wydrukuj swego posta i daj do ratusza, ale jak wiem to sie spóżniłeś. Decyzja już zapadła. Głosowanie się odbyło!
|
|
ptysiu-już wiemy że umiesz kopiować i wklejać, więc zajmij się ksiązką lub leczeniem, bo masz tak zatwardziałą glowę że żadne zalecenia czy insynuacje kulturalnie kierowane, do niej nie docierają.
|
|
Fakt, że Żydzi bardzo interesują się Łomżą, jako miejscem pochodzenia swoich przodków widać nawet w internecie. Wpisując w wyszukiwarce haslo "Lomza" wyrzuca nam (w dalszych odwołaniach) całe mnóstwo stron z drzewami genealogicznymi rodzin żydowskich mieszkających onegdaj w Łomży.
|
|
echh... znowu nas te żydy okradają
|
|
1. Ponad 40% mieszkańców Łomży przed wojną stanowili obywatele polscy narodowości żydowskiej. Mieszkali mniej więcej w kwartale ulic: Rybaki, Rządowa, Długa, Senatorska, Woziwodzka. Byli tacy którzy mieli po kilka domów i tacy, którzy gnieździli się po kilkanaście osób w jednym, czy dwóch ciasnych pomieszczeniach. Byli bogaci i byli biedni, tak jak i Polacy. Te domy, fabryczki czy zakładziki pracy były ich własnością, więc jeśli upominają się o zwrot mienia, to o zwrot swojego, a nie, będącego wówczas państwowego, komunalnego czy własnością Polaków. Jeśli Polska ma wypłacać odszkodowania za mienie pozostawione przez Polaków na wschodzie, to dlaczego stosować tu dwie miary. 2. To, że ktoś prosi o metrykę urodzenia czy śmierci krewnych wcale nie świadczy o tym, że będzie chciał zwrotu pozostawionego, a najczęściej zniszczonego majątku. Żydzi chcą znać swoje korzenie i to jest jedyny powód ich wizyt w USC, czy w archiwum. Wiadomo jaka w swoich skutkach dla narodu żydowskiego w Europie (i nie tylko) była wojna. Bywało i tak, że z całej kilkunasto- czy kilkadziesiąt osób liczącej rodziny, krewnych bliższych i dalszych pozostawało jedynie kilka osób. Dziwić się im, że chcą znać swoje losy? Czasami te dokumenty to jedyny ślad o tym że tu się urodzili i żyli. 3. O zwrot mienia występuje najczęściej Gmina Żydowska i to o mienie, które nie ma swoich właścicieli, lub nie ma uregulowanych stosunków prawnych. 4. To że w internecie mają swoje strony poświęcone osobom pochodzącym z Łomży, świadcy o ich przywiązaniu do miejsc, skąd pochodzili przodkowie, dziadkowie i rodzice. W Izraelu jest nawet stowarzyszenie o nazwie: "Dom Łomży w Izraelu" - czy to nie piękna nazwa, świadcząca o ich przywiązaniu do miasta, czy ziemi łomżyńskiej? Spotykają się w nim osoby w różnym wieku od ponad 90 lat do nastoletnich prawnuków. I opowiadają o Łomży i ziemi łomżyńkiej. A ci starsi mówią tak piekną polszczyzną, że niejeden Polak tak nie potrafi. 5. Miałem możliwość rozmawiania z członkami tego stawarzyszenia w ub. roku. Żadna z tych osób nie wysuwała roszczeń dotyczących zwrotu mienia, a niektórzy zostawili tu sporo. Interesowaly ich losy rodzin i Polaków - sąsiadów oraz to jak Łomża teraz wygląda. A na pytanie dlaczego nie inwestują w Łomży, była krótka odpowiedź: nie chcą żeby mówiono, że Polacy pracują u Żyda. 6. I najważniejsze: zapominamy, że Żydzi byli obywatelami polskimi z takimi samymi prawami jak Polacy. I zazdrościmy, że ze złotówki potrafili i potrafią zrobić 5 złotych.
|
|
straszne, nastepny PRAWDZIWY POLAK na forum. zapisz sie do mw lub lpr i tam walcz a nie na forum. tak jak kazdemu polakowi nalezy sie cos co stracil taki i zydowi. ciekawe jak twoj dziad byl zydem i bylby cholernie bogaty. pozdrawiam
|
|
Żydzi aż tak bardzo Łomży nie grabią - inni robią to znacznie skuteczniej.
|
|
Dziękuję felix za przybliżenie historii Łomży i uświadomienie niektórym, że Żydzi byli obywatelami państwa polskiego i mieli takie same prawa jak każdy mieszkający na tym terenie Polak, Ukrainiec, Białorusin, Niemiec, etc. To, że potomkowie występują o zwrot mienia będącego własnością ich rodziców lub dziadków nie jest niczym nagannym. Wiele dóbr pożydowskich zostało przejętych lub zagrabionych. Jeśli przejęcie nastąpiło zgodnie z prawem, to wszystko jest w porządku, ale jest sporo takich nieruchomości, które zostały zagrabione prawem kaduka i te (będące często w prywatnych rękach) powinny być bez żadnej dyskusji zwrócone. Poza tym czego się tak bardzo boicie tzw. obcych. Potęga i mądrość państw i społeczeństw polega właśnie na wielokulturowości, koegzystencji wielu nacji, nawet na sporze między wielu ideami, religiami, poglądami. Izolacjonizm powoduje degenerację społeczeństwa (np. Niemcy Hitlera), w konsekwencji prowadzi do upadku gospodarki, kultury, oświaty. U nas są już pierwsze symptomy tej złej tendencji. nar
|
|
Z całym szacunkiem, Samuraj, ale Twój pościk zalatuje rasizmem, i to mocno...:( To tak jakby mieć pretensje do krakowskich Żydów, którzy z dziada pradziada zamieszkiwali na wskroś żydowski Kazimierz o to, że roszczą sobie doń jakieś prawa...
|
|
Jest tylko taka subtelna różnica, że odszkodowanie za mienie pozostawione na wschodzie wypłaca lub wypłacało państwo polskie a nie Ukraina, Białoruś czy Litwa. Dlaczego nie robi tak Izrael? franciszek
|
|
A może żydzi okradaja nasz kraj ?
|
|
Nasz kraj okradaliśmy i okradamy sami, bez pomocy innych nacji.
|
|
ja bym tych pejsów wygonił z naszego miasta bo jak jednemu uda sie coś odzyskac to pojawią sie następni,nie wiem jak wam ale mi nie podoba sie to że mamy im zwracać jakis budynek w którym było przed wojną ich przedszkole albo dom starców.... uprzedzając wasze zarzuty odrazu mówie że jestem antysemito i nienawidze tego żydowskiego ścierwa
|
|
Pisząc to spodziewałem się tego, że napotkam na uwagi ludzi spokrewnionych z tą nacją. "felix" i"szamac" nie muszę zapisywać się gdzieś, jestem i bez tego Polakiem, który krytycznie patrzy na to, że Polska wszystkim powinna zwracać bo im to się należy a Polsce to co? Nic od nikogo się nie należy? Katyń? itp. Kto przedewszystkim wygrał wojnę? No właśnie wiem co odpowiadacie! Ale i tak nic tego nie mamy, a kto ma?Pewien kraj na zachodzie! Co za pierdoła wypisuje takie rzeczy, że ktoś zazdrości tego, iż Żyd potrafi zrobić ze złotówki 5 złotych (kretynizm). Polak to już zapewne tego nie potrafi! A ile jest firm tylko z Polskim kapitałem, które na co dzień z tej 1zł robią te 5zł!!! Nie powiedziałbym, że robienie przez Żyda z 1zł-5zł jest uczciwe. Wyjedź za granicę i popracuj uŻyda a zobaczysz, że on będzie robił te 5 zł a Ty zostaniesz przy 0,10 gr. (oczywiście w przeliczeniu na konkretną walutę) Przecież zwolennicy Judaizmu przyjżyjcie się, że oni są wszędzie, otaczają nas z każdej strony a najwięcej jest ich w rządach. Cały rzad USA ma napływ gotówki od społeczeństwa żydowskiego. Dlatego nie powinno być w nas takich głosów popierających ich dążenia. Jeszcze raz napiszę My znikąd nie otrzymujemy żadnych zwrotów! Jeżeli im się to należy to OK a co powiecie powtórzę: aby wystawić im rachunek za eksploatację? Co może też nie? No dlaczego? Z jakiej racji? Przecież to ich! Jestem ciekaw Waszych wypowiedzi. Naprawdę nie chcę słuchać, że jestem antysemitą bo każdy kto jest Polakiem ma coś w sobie z antysemity. Jeszcze parę dni temu przeżywaliśmy Wielkanoc i każdy z nas słyszał o tym, że kto wyparł się Chrystusa? Jaki to był naród? No właśnie! Dlatego zastanówcie się głęboko nad tymi słowami, pamiętajcie chrońmy nasze miasto, my tu żyjemy.
|
|
żydzi mamy ich w ...
|
|
nie uważam się za antysemite , ale zydowska ekspansja i podporzadkowywanie sobie świta jest faktem. To zachowanie narodu żydowskiego, jego dzielenie ludzi na tych co im sprzyjają i tych co maja inne zdanie stawia nas w roli tych antysemitów. Ja jako Polak nigdy nie byłem wychowywanyw duchu nienawisci do innych nacji. Od dziecinsta wychowywałem się w towarzystiwe murzynka Bambo. Problem polega raczej nie na tym ,ze nie godze sie na takie zydowskie pojmowanie świata i ich roli w tym świecie i tu zaraz oni okrzykują mnie antysemitą. trudno tak jednoznacznie okreslic ten naród . Nie mniej jednak intencje ich nie są czyste i co najważniejsze coraz bardziej mętne. nazis
|
|
Naprawdę nie chcę słuchać, że jestem antysemitą bo każdy kto jest Polakiem ma coś w sobie z antysemity. Jeszcze parę dni temu przeżywaliśmy Wielkanoc i każdy z nas słyszał o tym, że kto wyparł się Chrystusa? Jaki to był naród? No właśnie! Dlatego zastanówcie się głęboko nad tymi słowami, pamiętajcie chrońmy nasze miasto, my tu żyjemy. Samuraju, Chrystus też był Żydem, czy Ci się to podoba czy nie. A tak nawiasem, to często bywa tak, że ktoś kto strasznie agresywnie tępi jakąś nację, czy odmienną orientację seksualną, w rzeczywistości sam ma powiązania z ową nacją lub jest homo-niewiadomo...:( Oglądaliście film "American Beauty"??
|
|
Brak słów na te bzdurne wypowiedzi "prawdziwych Polaków".
|
|
ryskago,nie myl rasizmu z antysmityzmem bo sadze ze wiesz, iz sa to odrebne pojecia. Zgadzam sie z samurajem, jesli Zydzi chca swoj majatek to niech zaplaca za jego utrzymanie, eksploatacje itd.Ciekwie bybylo jakby jakis budynek zydowski zostal zburzony,a znalazlby sie Zyd ktory chce swoja wlasnosc i co wtedy bedzie jak przyjedzie, zobaczy ze nic nie ma,tylko przypuscmy niezagospodarowany plac??czy w tym wypadku tez bedzie sie domagal zwrotu?? Zydzi nie chca inwestowac w Łomzy,moze i lepiej ja osobiscie nie chcialbym pracowac u nich bo wiem jak oni placa ludziom bedacym poza granica Polski.Kto ma rodzine w USA to wie jak sprawa sie przedstawia! Lex
|
|
Sięgnijmy po pomoc do Wikipedii: "Rasizm to ideologia oraz wypływające z niej zachowania, oparte na przekonaniu, że cechy i zdolności ludzkie są zdeterminowane przez rasę człowieka. Podstawą rasizmu jest przeświadczenie o wyższości jednej z ras nad innymi. Pojęcie rasy w poglądach rasistowskich jest stosowane z dużą dowolnością. "Rasą" może być równie dobrze plemię, naród, grupa religijna, jak klasa zawodowa." Pozdrawiam
|
|
Moja prośba: Nie uogólniajmy! Jeśli coś nam się nie podoba, posłużmy się konkretnym przykładem, bo w ten sposób rodzą się stereotypy mogące skrzywdzić Bogu ducha winne osoby, tu: Żydów, którzy są naprawdę w porządku i nikt mi nie wmówi, że takowi nie istnieją!! Dobrze??
|
|
Od jakiegoś czasu interesuję się trochę historią żydów łomżyńskich. Nie zostały po nich prawie żadne pamiątki materialne, chyba że gdzies w prywatnych domach. Nasze muzeum prawie nic takiego nie ma. Pozostało tylko trochę budynków i dwa cmentarze. Czytając wypowiedzi samuraja, k.kibicŁKS i im podobnych, pachnące rasizmem albo nacjonalizmem, nie dziwię się, że ostani spis powszechny wykazał, że do żydowskiego pochodzenia przyznaje się w Polsce tylko kilka tysięcy osób, podczas do różnych organizacji społeczno-kulturalnych jest zapisanych kilkadziesiąt tysięcy. Wstydzą się czy się boją? Raczej to drugie. Niektórzy narzekają, jak to źle pracować u Żyda w Ameryce, ale w większości przypadków tylko u nich znajdują pracę. A że jeszcze się taki nie urodził co by Polakom dogodził, to najłatwiej narzekać.
|
|
był sobie pewien pies ogrodnika, co to nie dał zjeść zwierzakom siana co na nim leżał i saam też go zjeśc nie mogł. Samuraj - powiedz mi ile nieruchomości należało do Zydów, ile jest przez nich odzyskanych, o odzyskanie ilu się starają. Ja jestem człowiek biznesu, do mnie cyfry przemawiają. A dopóki sypiesz rasistowskimi hasłami, nie licz na poparcie kogoś innego niż rasistów. Rasizm patrz wyżej.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |