Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
dotacje dla rolników |
Witam! wie może ktoś co z dotacjami dla rolników w tym roku?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: dotacje dla rolników |
nie nalezo sie jedyny prawdziwy jasio :}
|
|
dotacje beda ale dla panstwa od rolnikow
|
|
a co Audi A4 się znudziło?? czy sąsiad kupił coś lepszego??
|
|
A powiedzcie mi,dlaczego wszystko drożeje a dla rolnika tanieje??
|
|
zycie jest zyciem :D drodzy ludziska jestem ze wsi i nie narzekam Bubero
|
|
Zarób na tej swojej roli a nie dotacje tylko byście chcieli!!?? Uni nie było to dobrze nic się nie należało i już :) powinni rolnikom kazać podatki i za prowadzenie gospodarstwa tak jak firmom bo też produkcja. Ni **** nie będzie BMW ani AUDI !
|
|
widać KGB że o wsi wiesz tyle co mysz o astronomii...
|
|
rolnictwo = bogactwo a teraz jak juz te doplaty podostawali, dotacje he to juz wogle.
|
|
no własnie byly juz u nas dopłaty dostał ktoś
|
|
hanes - ludzie ze wsi jezdza samochodami takimi na jakie ich stac, Ciebie napewno nie stac nawet na poloneza:]
|
|
Nie wiem skąd ta złość i uszczypliwości w stosunku do rolników, których jest stać na lepszy samochód itd. Tak jak by ktoś myślał, że im to wszystko z nieba spada... A dotacje są potrzebne. Ludzie spójrzcie na półki w sklepach, jak myślicie skąd to wszystko macie... trochę szacunku...
|
|
to ze jest cos na polkach w sklepach nie znaczy ze mamy dziekowac im, a jak ide do Euro AGD to znaczy ze jak spotkam gdzies hinczyka to mam mu pasc na kolana pzed nim i dzienkowac za jego prace? jedyny prawdziwy jasio :}
|
|
to nieh lepiej oni dzienkuja ze my to kupuja :} bo bez nas by nie mieli na opony do beemki jedyny prawdziwy jasio :}
|
|
jasiu może dziękować, i padać na kolana nie koniecznie trzeba :) ale po co po nich jechać od razu
|
|
dzięki podatkom normalnie pracujących ludzi właśnie rolnicy mają Krus, ulgi podatkowe, dopłaty do wszystkiego bo ciągną z innych, co mam mu dziękować że niby dzięki niemu mam co jeśc, to może on podziękują innym za prąd, ciepłą wodę, szkoły, komisy samochodowe :D, bo gdyby nie to, to dalej mieszkali by w gliniankach i biegali w onuchach a gacie przewiązywali sznurkiem ci rolnicy którzy dobrze gospodarzyli już kiedyś dawali sobie radę i bez dopłat, korzystają na tym tylko ofermy które mają hektar ziemi po dziadku i wyłudzają pieniądze na niby uprawy itp, nieważne że w dziurawych gumacach latają ale w szopie nowa furmana na niedziele musi stać hehehehe zesraj się a nie daj się pozdro dla normalnych ludzi mieszkających na wsi
|
|
Skoro twierdzicie że na wsi tak super żyje się rolnikom, to dlaczego młodzi ludzie nie zostają tylko migrują do miast a wioski coraz bardziej robią się opuszczone? Praca na roli jest bardzo ciężka. Rolnik nie weźmie urlopu od krów czy świnek. Praca 7 dni w tygodniu. Należy się im szacunek .
|
|
heh jak czytam nie które wypowiedzi to ,aż padam ze śmiechu.Ludzie! Czego jeden z drugim zazdrościsz?Wiecie co się na wsiach dzieje?Gówno wiecie.To ,że jakiś rolnik jest przedsiębiorczy to znaczy ,że trzeba mu zazdrościć nowego wozu?Na każdą wioske na podlasiu przypada "co najwyżej" 3 rolników ,którzy robią biznes.Reszta nie wyrabia do wypłaty.Polska zazdrość.Siedzisz przed monitorem i narzekasz na innych którzy ruszyli dupe i głowe by było im lepiej.Ja nie zazdroszcze im nowych samochodów i nie zazdroszcze biedy tym którzy po sprzedawali ziemie i teraz klepią biede z własnej głupoty. Znam wielu ludzi ze wsi bo mam z nimi styczność (matka posiada sklep na wsi).Są tacy jak wy.Posprzedawali gostkom kumatym ziemie i bydło za grosze.Teraz u nich zapiepszają na roli (nie za małą kase) i co ich nie spotkam to narzekają ,że muszą zapiepszać u sąsiada. Petronelcia takie czasy już mineły.Nikt nie zapiepsza 7 dni w tygodniu. Uciekają do miast?Heh ja się nie dziwie.Czego taka młodzież na wsi się dorobi?Ba powiem nawet więcej rodzice zapiepszają by dzieci mogły się uczyć i nie wracały na role. Ludzie nie przesadzajcie.Są tacy co wam zazdroszczą choć nie mają takiego startu jaki wy macie ,ale też są tacy co pogardzają wami bo ruszyć dupska nie potraficie ,a macie warunki. I tu prosze się nie obrażać bo rolnicy mają dotacje wy też macie.Można otworzyć biznes i pociągnąć z PUPu od nowego roku ponad 20tyś zł. Niestety takie nasze Polskie wady zazdrość i lenistwo. Obejrzyjcie sobie Arizone na youtubie to szybko zauważycie różnice. Pozdrawiam i bez obrazy. http://main.sqipcom.com/?ref=TomHas
|
|
Thomas napisał(a): > Petronelcia takie czasy już mineły.Nikt nie zapiepsza 7 dni w > tygodniu. Nie 7 to ile? Czy krówki albo świnki mają w jakiś dzień tygodnia głodówkę? "...człowiek się nie równa z tym co sięga mu do pięty..."
|
|
Jak ty uważasz ,że jedna osoba zapiepsza 7dni w tygodniu to się grubo mylisz.Wszyscy co mają jakąś większą gospodarke mają ludzi do pracy. http://main.sqipcom.com/?ref=TomHas
|
|
Thomas napisał(a): > Jak ty uważasz ,że jedna osoba zapiepsza 7dni w tygodniu to się > grubo mylisz.Wszyscy co mają jakąś większą gospodarke mają > ludzi do pracy. > Tak właśnie uważam bo to jest prawda... no może nie do końca... rolnik nie ma ludzi do pracy tylko zapiepsza z całą swoją rodziną: żoną i dziećmi. Coś mi się wydaję, że zupełnie nie znasz realiów polskiej wsi. U nas nie jest tak jak we Włoszech czy Niemczech gdzie rolnik ma ludzi do pracy i zatrudnia u siebie tanią siłę roboczą na przykład z innych krajów. "...człowiek się nie równa z tym co sięga mu do pięty..."
|
|
Pochodzę ze wsi i jak tam jestem to widzę co się dzieje. Z tej miejscowości i z kolicznych skąd ja pochodzę nikt nie zatrudnia robotników. Zatrudniaja ich może Ci co mają po 100 krów, ale nie oszukujmy się takich rolników jest niewielu. Natomiast pełna jest u mnie jak to Thomas stwierdziłeś ludzi którzy za nędzne pieniądze sprzedali ziemię. To przeważnie pijaczki i starzy kawalerzy. Nikt przy zdrowych zmysłach nie sprzeda głównego źródła utrzymania. I oni owszem pomagają rolnikom, ale sezonową nie pracują u nich na stałe.
|
|
A...Z Nie pisałem o gospodarzach ,których nie stać na pracowników.Chodziło mi o tych ,którzy są dobrze wyposażeni i wyrabiają zyski(ogromne zyski choć kredyty na głowie).Normalne ,że są gospodarstwa gdzie cała familia gospodarzy by zarobić na chleb. Petronelcia ja się z Tobą całkowicie zgadzam.Napisałem "co najwyżej " 3 rolników na wieś stać na pracowników. Trzymajmy się tego ,że jest tu sporo osób zazdrosnych o to ,że rolnicy mają lepiej.Rozbijają się super nowoczesnymi autami i rzucają kasą na lewo i prawo.Mają jeszcze czelność ubiegać się o dotacje. W rzeczywistości już tak kolorowo nie jest.No niestety nasze polskie wady. http://main.sqipcom.com/?ref=TomHas
|
|
Prawdziwy rolnik zamiast auta woli kupić sprzęt rolniczy. Albo dołożyć do jego kupna. Nowy ciągnik kosztuje średnio 2-3 razy tyle co dobry samochów.
|
|
Petronelcia jeśli twoja odpowiedź jest aluzją do mojej to przeczytaj jeszcze raz co napisałem ,ale tym razem ze zrozumieniem. http://main.sqipcom.com/?ref=TomHas
|
|
Jak czytam te wasze głupoty (tyczy się zazdrośników z miasta) to mnie żal za dupę ściska. Ludzie czego wy im zazdrościcie, tej biedy??? Rolnictwo i bogactwo - dwie sprzeczności. Tak rolnicy dostali dopłaty ale zauważcie też jedno, automatycznie na wszystko wzrosły ceny. Zaraz ktoś napisze, że dopłat by nie dostali a ceny i tak by wzrosły. Może i tak, ale przez te lata kiedy nie było dopłat jakoś nie było takich podwyżek. Wszyscy żerują na wsi, a chłop co? Ludzie jak tam jest tak dobrze, to jaki problem wieś wita! Będzie więcej rąk do pracy i super kasa! Będzie KRUS, a potem emerytura 560zł którą trzeba dołożyć do gospodarstwa. Będzie Audi w której czuć krowy. Będą łapy jak u szympansa od ciężkiej pracy. Ja normalnie czegoś tu nie rozumiem, jak na tej wsi jest tak dobrze, to czemu młodzi uciekają z tego dobrobytu? Dlaczego niektórzy nie wytrzymali i słychać było o samobójstwach (wieszali się) może im palma odbiła z nadmiaru kasy? Nie, to wszystko ich przerosło. MUMIA da, ale coś za coś. Śmiem twierdzić, że jeśli taki jeden z drugim zazdrosny przyszedłby na wieś na jeden miesiąc i poznał pracę normalnego rolnika i jego problemy to zmieniłby się jego stosunek do wsi. Ja nie chciałbym tam pracować nawet jednego dnia. Muszę przyznać, że jest garstka rolników, którzy mają pieniądze nie mając kredytów ale jest ich znikomy procent. To już inna bajka. Sorki jeśli kogoś uraziłem, ale takie jest moje zdanie i tyle !!!!!!!!!!!
|
|
Dokładnie. http://main.sqipcom.com/?ref=TomHas
|
|
Jedno jest pewne... do pracy na roli trzeba mieć serce, inaczej wszystko będzie wyglądać jak opisuje Kaz. Ludzie, którzy są z zamiłowania rolnikami ( a takich nie mało) wcale tak tego nie odbierają. Z tych Waszych postów wynika, iż rolnik albo jest super bogaty albo klepię biedę, to nie jest tak, bez przesady, jest mnóstwo rodzin żyjący pośrednio... Arizona nie ma się nijak do współczesnego życia na wsi, ponieważ jest reportaż oparty na wypowiedziach ludzi, zamieszkujący tereny po PGRowskie. A to jest tylko bardzo niewielki procent społeczeństwa wiejskiego (o ile nie jego ułamek, zależy od regionu). Także Thomas trochę traumą "pojechałeś"...
|
|
Musiałem tak "pojechać" skoro część ludzi piszących tu na początku tak bardzo zazdrości tego ,że są na Krusie ,otrzymują dotacje, śmigają audicami i w ogóle jest im lepiej niż rodzinom z miasteczka.Chyba każdy z nas rozumie ,że nie każda wioska wygląda identycznie.W jednej jest tak ,a w drugiej inaczej. Nie pisałem o średniakach bo nie ma sensu.Identiko w mieście.Są burżuje , klasa średnia i biedota miejska.To chyba logiczne. Widze ,że temat zszedł na boczne tory.Temat dotyczył dotacji dla rolników.W tej chwili rozmowa jest o wyglądzie polskiej (raczej podlaskiej) wsi. Pozdrawiam.
|
|
W kwestii powrotu do tematu polecam portal o dotacjach www.eurodoradca.pl Są tam najnowsze nabory na dofinansowanie, słowniczek trudnych pojęć i wyszukiwarka dotacji.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |