Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Aktualne stawki budowlane |
Pytanie kieruję do budowlańców: 1. Jaki jest koszt robocizny za 1 m2 docieplenia budynku a jaki orientacyjny koszt razem z materiałem? 2. Ile wynosi zrobienie elektryki w całym domu ok 140 m kw 3. Jakiej firmy okna polecacie? Moniczka
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Aktualne stawki budowlane |
jeśli chodzi oinstalację to cena będzie zależała od wielu czynników: czy jest to nowy dom, czy może trzeba zmieńić instalację w Już istniejącym budynku czy w grę wchodzi tylko prosta instalacja, czy też może "inteligentny dom", czy będzie instalacja alarmowa, odgromowa itd. zależy również od jakości zainstalowanych matreriałów (kable, bezpieczniki itd) ireasumując: koszt wykonania 140m domu może się wahać od 8000zł do (nawet) 40000zł pozdrawiam
|
|
dodam tylko że ceny zawierają koszt materiału
|
|
rozumiem, w moim przypadku chodzi o drobne zmiany na parterze (przesunięcia gniazdek, włączników itp, ) i położenie całej instalacji na poddaszu użytkowym. a co zawiera inteligentny dom, jakie nowinki techniczne? Moniczka
|
|
najprosciej powiedziane: wszystko co możliwe zasilane jest i sterowane elektrycznie (rolety, okiennice, oswietlenie, drzwi, bramy...................) jeden pilot steruje wszystkim (ja osobiście nie polecam takich rozwiązań w myśl zasady: im więcej udogodnien i wynalazków tym więcej do psucia, a patrząc na temat z drugiej strony takie rozwiazania promuja tylko lenistwo!!!!:)))
|
|
:-) zgadzam się, osobiście jestem przeciwniczką zautomatyzowanych rozwiązań typu garaż , brama wjazdowa, rolety itp. wracajac do mojego pytania, to jeśli w grę wchodzi położenie całej instalacji na poddaszu o powierzchni ok 75 m kw oraz zakup skrzynki zewnętrznej i bezpiecznikowej i przyłączenie do słupa elelktrycznego dług ok 20 m , to jaki moze byc orientacyjny koszt? Moniczka
|
|
przyłącze elektryczne to odrębna sprawa i też zależy od wielu czynników czy będzie kablowe czy napowietrzne jak będzie moc jakie są odległości itd jeżeli nie ma wcale prądu w domu do trzeba sięteż uzbroić w cierpliwość bo niestety cała biurokracja bardzo długo trwa jeśli chodzi o cenę przyłącza to do 1000 do 3000zł
|
|
Elektryka prad nie tyka
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |