niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Aktualne stawki budowlane

Pytanie kieruję do budowlańców:
1. Jaki jest koszt robocizny za 1 m2 docieplenia budynku a jaki orientacyjny koszt razem z materiałem?
2. Ile wynosi zrobienie elektryki w całym domu ok 140 m kw
3. Jakiej firmy okna polecacie?

Moniczka

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Aktualne stawki budowlane

jeśli chodzi oinstalację to cena będzie zależała od wielu czynników: czy jest to nowy dom, czy może trzeba zmieńić instalację w Już istniejącym budynku

czy w grę wchodzi tylko prosta instalacja, czy też może "inteligentny dom", czy będzie instalacja alarmowa, odgromowa itd. zależy również od jakości zainstalowanych matreriałów (kable, bezpieczniki itd)

ireasumując: koszt wykonania 140m domu może się wahać od 8000zł do (nawet) 40000zł

pozdrawiam

dodam tylko że ceny zawierają koszt materiału

rozumiem,
w moim przypadku chodzi o drobne zmiany na parterze (przesunięcia gniazdek, włączników itp, ) i położenie całej instalacji na poddaszu użytkowym.
a co zawiera inteligentny dom, jakie nowinki techniczne?

Moniczka

najprosciej powiedziane: wszystko co możliwe zasilane jest i sterowane elektrycznie (rolety, okiennice, oswietlenie, drzwi, bramy...................) jeden pilot steruje wszystkim (ja osobiście nie polecam takich rozwiązań w myśl zasady: im więcej udogodnien i wynalazków tym więcej do psucia, a patrząc na temat z drugiej strony takie rozwiazania promuja tylko lenistwo!!!!:)))

:-) zgadzam się, osobiście jestem przeciwniczką zautomatyzowanych rozwiązań typu garaż , brama wjazdowa, rolety itp.
wracajac do mojego pytania, to jeśli w grę wchodzi położenie całej instalacji na poddaszu o powierzchni ok 75 m kw oraz zakup skrzynki zewnętrznej i bezpiecznikowej i przyłączenie do słupa elelktrycznego dług ok 20 m , to jaki moze byc orientacyjny koszt?

Moniczka

przyłącze elektryczne to odrębna sprawa i też zależy od wielu czynników

czy będzie kablowe czy napowietrzne
jak będzie moc
jakie są odległości itd
jeżeli nie ma wcale prądu w domu do trzeba sięteż uzbroić w cierpliwość bo niestety cała biurokracja bardzo długo trwa

jeśli chodzi o cenę przyłącza to do 1000 do 3000zł

Elektryka prad nie tyka

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org