Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Łomżyńska cerkiew - wieżyczki. |
Łomżyńska cerkiew - obecnie kościół katolicki. Wybudowany w 1877r. budynek jako cerkiew używany był do końca I Wojny Światowej, po niej przekształcony w świątynię rzymskokatolicką. Początkowo miał pięć wieżyczek obecnie dwie. W okresie międzywojennym kościół garnizonowy 33 pułku piechoty, a obecnie seminaryjny. Wewnątrz zachowały się stare naścienne freski. http://www.4lomza.pl/index.php?wiad=129 Jest to artykuł z 4lomza w którym podano informację, że była łomżyńska cerkiew, obecnie kościół pw Wniebowzięcia NMP początkowo miała pięć wieżyczek. Czy jest to prawdziwa informacja?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Łomżyńska cerkiew - wieżyczki. |
Tak.... jak najbardziej! Pozdrawiam! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_V/699 tu jest tylko info, że był - nie piszą w którym miejscu, ale to ten budynek. Polecam zwiedzenie wnętrza :) _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Na zdjęciu nr 1, od Pałacu Gubernatora widać dwie małe wieżyczki, na zdjęciu nr 2 od strony ul. Sobornej też widać dwie małe wieżyczki. Łącznie z dużymi wieżami daje nam sześć wież, a nie pięć jak wynika z artykułu w 4lomza. 1 2
|
|
Nie znalazłem w tym katalogu informacji, że cerkiew miała pięć wieżyczek, być może przeoczyłem. Na zdjęciu nr 1, od Pałacu Gubernatora widać dwie małe wieżyczki i duże na środku, na zdjęciu nr 2 od strony ul. Cerkiewnej też widać dwie małe wieżyczki i te same duże. Łącznie z dużymi wieżami daje nam sześć wież, a nie pięć jak wynika z artykułu w 4lomza 1 ![]() ![]()
|
|
Przepraszam - nie skojarzyłem, że Ty o wieżyczki pytasz!! :) Myślałem, że o cerkiew jako taką - i mówiąc prawdę - trochę się zdziwiłem takim pytaniem! Pozdrawiam! _____________________ Kefas "Bo im tylko o to chodzi Abyś sam sobie szkodził Abyś sam nie mógł myśleć Abyś sam nie mógł chodzić"
|
|
Co sądzisz o wieżach? Skąd wzięły się informacje o pięciu wieżach?
|
|
OMFG !!! 5 wieżyczek ! Od tej pory zupełnie inaczej patrzę na świat. -,-
|
|
Ktoś pomoże wyjaśnić, jaka jest prawda z wieżami? Może autor artykułu Łomżyńska cerkiew napiszę, skąd zaczerpnął informację o pięciu wieżach?
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |