poniedziałek, 14 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
1. Złodziej !!

Często - tu na forum wymieniane są zawody wykonywanie których, wg niektórych z Was, należałoby się wstydzić. Ostatnio wiele krytyki zebrało się kontrolerom biletów. Wymieniacie ich wady. Czy w swojej fali krytyki nie potrafimy czasami pomyśleć o niedoskonałościach jakimi został obdarzony pierwotny człowiek ?? Czy czasami nie mylimy lub niepotrzebnie łączymy fakt ludzkich ułomności - konkretnego osobnika z zawodem, który akurat on wykonuje ??

Mam propozycję !
1. Wymieńmy zawody, kórych wykonywanie byłoby dla każdego z Was lub dla Waszych bliskich wstydliwe (z małym uzasadnieniem)
2. Zawody, które wg Was mogą przynosić chlubę lub dawać satysfakcję.

Skromnie zacznę:

Ad1
a) złodziej
b) polityk

Ad2
a) strażak
b) żołnierz

na razie nie uzasadniam.........

ADALL

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: 1. Złodziej !!

Mój zawód to jest komętowanie na forum kasy za to niebiore ale mam satysfakcje.

Śmieciarz.

ad1
a)polityk-złodziej
b)złodziej-polityk
c)złodziej-nie polityk

ad2
Kazdy inny zawód jest ok

Polity to jest chyba najwiekszy złodziej taki np. pan Oleksy czy Lepper czy oni nie kradna kasy z kasy państwowej ? Kradną ile biorą za siedzenie w sejmnie ? i dłubanie w nosie lub puszczanie baków 5 tys. słotych napewna taki Lepper bierze.

Polity to inaczej złodziej !!

Dla Mnie złodziej i polityk to jest jedna i ta sama osoba. Bo kto dostanie się do polityki ma do czynienia z dużymi pieniędzmi, czy na szczeblu regionalnym , czy centralnym, a okazja czyni złodzieja. Dlatego takich ludzi należy omijać z furą gnoju. Do reszty zawodów nie mam zastrzeżeń, bo żadna praca wykonywana uczciwie nie hańbi, nawet i śmieciarz.

Pozdrawiam.

Zadna praca nie hanbi. Bo i nawet do grabarza przyjdzie nam sie kiedys zwrocic z uklonem. Smieciarz tez smieciarzem nie zostal z wyboru, poza tym - czy to zawod czy koniecznosc - ponoc "ludzie ludziom taki los zgotowali"

Polityk. Kim jest polityk? Mnie kiedys w szkole nauczyli, ze zycie to ciagla polityka. Polityka to umiejetnosc i rozsadek (chociazby rozwiazywania problemow, jakiegokolwiek radzenia sobie), a polityk - nijak sie ma do polityka tylko z nazwy.
Polityk- zlodziej - trafne.

Pozwole sobie zacytowac ciekawostke;))) :
W "Pamiętnikach" J. Ch. Paska czytamy: "Ozwie się ktoś: Jest tu Miłościwy Królu szlachcic polityczny, pan Sułkowski, będzie rad WKM". Przymiotnik "polityczny" w XVII-wiecznym języku polskim znaczył "grzeczny, kulturalny", a rzeczownik "polityk" określał "człowieka grzecznego, układnego". Do Polski termin ten prawdopodobnie przywędrował z języka francuskiego, gdzie "poli" pierwotnie znaczyło "gładki, polerowany" (od łac. politus), a później: "grzeczny, uprzejmy". Ale już wówczas słowo "polityka", choć tak dalekie od późniejszego znaczenia, odnosiło się w języku polskim do sztuki działania, oddziaływania na innych i wiązało się ze sferą stosunków międzyludzkich.

°°°°°°°°°°
... evaa ...

To czemu do k..wy nędzy zawsze głosują wszyscy na polityków a nie na ludzi w wyborac?
W ostatnich wyborach samowrzadowych był na prezydenta taki nie-polityk z Wrocławia chyba niezwiązany z układami łomzyńskimi. I kto poza mną na niego zagłosował????
Miał tylko kilkadziesiąt głosów. Każdy woli zagłosować na kolesia-polityka marząc ze ten sioę potem odwdzięczy załatwieniem czegoś!
A tu o- takiego!!!!
_____________________________________-

... & vice versa!

no właśnie.......nawet ostatnie kłótnie powyborcze pokazały, że już przed głosowaniem tworzone są kliki. I tak, jak napisałeś, głosuje koleś na kolesia

ADALL

Ad. 1:
a). prostututka - uzasadniać chyba nie trza;
b). kapo (coś na kształt tych oświęcimskich);
c). Jak mi co do główki wpadnie - powrócę do temata...

Ad. 2):
a). lekarz - wiadomo;
b). przedszkolanka - ukierunkowywanie młodych latorośli, coby wyrosły na polityków od słowa "polite" i świadomych swojej wartości i talentów ludków, szanujących siebie i innych...
c). i wiele wiele innych...

Ryskago

Podstawowy błąd ontologiczny: pomieszanie nazw zawodów, funkcji i cech (negatywnych) osobowości- bo polityk to funkcja, a nie zawód (oni maja swoje zawody). To, jak on wykonuje swoja funkcję (dobrze czy źle) to OCENA a nie zawód! W gruncie rzeczy Ewaa ma rację: nie ma pracy hańbiącej czy wstydliwej (w sensie zawodu) jeśli tylko zawód jest wykonywany solidnie i uczciwie.
PS> a swoją drogą mnie również nazwa "polityk" kojarzy się ze "złodziejem i oszustem", ale na te oceny mocno sobie oni zapracowali...

Zbych

PS2: zawody są określone specjalna ustawą i tam jest ich lista.
Prostytutki i kapo tam nie ma więc to chyba funkcja lub powołanie:-)

Zbych

:)))

Pozdrawiam
Ryskago

Zapomniałem dodać jeszcze jedną kategorię.
Poza protokołem: zawód (wykonywany), który pożądam ?!

Mam taki dla mnie i Ryskago !
1. Kiedy zniosą celibat i obostrzenia odnośnie płci - to naszym końcowym zawodem wykonywanym będzie zawód księdza. Dlaczego?
Odp: I ja i Ona marzymy o dużej kasie. Oboje lubimy opowiadać pierdoły, moralizować, wzywać do nawrócenia i panicznie nie lubimy pracować ! hihihihi. Pozdrowienia na wieczór !

ADALL

No właśnie zadna praca nie hańbi.

:DDDDDDDDD

Na wieczór powiadasz... Oj, to będzie wyjątkowy wieczór, godz. 17 zwłaszcza...

Ryskago

Żadna praca nie hńbi mozna zobaczyc jak suie jedzie obwodnicą do Warszawy.

Goostav- chyba nie myślisz, że normalny człowiek moglby wybrać na prezydenta Łomży jakiegoś typa z wrocławia??

politycy to zlodzieje ?????? a kto ich wybral ??? sami sie wybrali??..no moze poza beger ;P

cytuje adall:Czy w swojej fali krytyki nie potrafimy czasami pomyśleć o niedoskonałościach jakimi został obdarzony pierwotny człowiek ??(pazernosc i chciwosc ktora razem z wladza daje pole do naduzyc) Czy czasami nie mylimy lub niepotrzebnie łączymy fakt ludzkich ułomności - konkretnego osobnika z zawodem, który akurat on wykonuje ??

powiem jedno,polityka to ciezki kawalek chleba,zycie w ciaglym stresie,odpowiedzialnosc za kraj i zewszad nadchodzace oskarzenia...oczywiscie nie wszyscy politycy to wzor cnot,ale tez nei wszyscy to zlodzieje i lapowkarze.wiec zastanowcie sie jak piszecie ze polityk to zawod ktorego nalezy sie wstydzic.

Polityk to największy zlodziej.

ptusiu poraza mnie tresc twoich wpisow...nap[rawde jest powalajaca...

Autor: Zbych (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 10-03-05 13:41

Podstawowy błąd ontologiczny: pomieszanie nazw zawodów, funkcji i cech (negatywnych) osobowości- bo polityk to funkcja, a nie zawód (oni maja swoje zawody). To, jak on wykonuje swoja funkcję (dobrze czy źle) to OCENA a nie zawód!

Zbychu ........, A gdzieś Ty się chłopie uchował ???
Od dawna część z nich jest politykami zawodowymi !! Mieszasz zawód wyuczony z wykonywanym (aczkolwiek i tu niektórzy z nich mają wykształcenie polityka. Co wg Ciebie kończyli ci n/w?). Kwaśniewski, Miller, Cimoszewicz, Oleksy (akurat przyśli mi na myśl ci z lewej); to funkcja, czy zawód? Jak myślisz, czy Wałęsa po roku 1990 - to elektryk, czy polityk ??

ADALL

Zbych: Jak sklasyfikować tych, którzy oprócz pracy na etacie w zarządzie swojej partii, poprzez etaty w senacie, sejmie, rządzie ---------> powrót do etatu partyjnego po nieudanych wyborach; nic innego przez ostatnie 16 lat nie robili ??? Czy wg Ciebie - Lepper to rolnik kopiący co jesień buraki, czy burak wykonujący zawód polityka !

ADALL

ADALL Lepper to jest Burak

Na jesień beda wybory i niech zlikwiduja ten sejm !!

Ptysiu,

Burak pastewny... :))

Ryskago

punkt dla Ryskago i Ptysia !!

ADALL

ADALLku,

Miłego łikędu rzyczę Tobie... :)

Ryskago

taaaak o 17 dzieje się wiele rzeczy.

Ave

Re: kibol
A dlaczego nie? Niech bedzie i z Pacanowa rodem ale jak się będzie znał na zarządzaniu samorządem, sciaganiu kasy i nie będzie wchodził w lokalne układy to ma mój głos. Dlaczego spółka moze zarządzać fachowiec z drugiego konca Polski a miastem to już nie? I ile lat trzeba mieszkać w Łomży zeby zostać prezydentem? tak jak w Stanach trzeba sie tu urodzić??

... & vice versa!

goostav: masz rację, ale taki kandydat musi się "umiec dobrze sprzedać". Przekonać do siebie ludzi, którzy go nie znają.

ADALL

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org