Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ameryka to "bóg" |
Najbadziej rażącą rzeczą w Stanach, dla mnie jako Polaka z najbiedniejszych rejonów kraju jest ogromne marnotrawstwo energii. Gaz jest tu stosunkowo tani, więc wszyscy ogrzewają się gazem, domy są że tak powiem papierowe, okna jednoszybowe... Paliwo jest naprawdę tanie w stosunku do zarobków, więc ludzie nie gaszą silników nawet idąc do sklepu. Ekologia jest bajką której nie zobaczysz nigdzie... Cechą szczególną jest kompletny brak produktów made in USA. Wszystko (no 90%) to chińszczyzna marnej jakości, rzeczy z wyższej półki są niebotycznie drogie. Żywnośc jest niskiej jakości. Wędlina psuje się od razu, chleb po 15 minutach jest suchy, rosół jest przezroczysty jak woda, wszystko jest o smaku kurczaka, tylko kurczak nie jest o smaku kurczaka. Być tutaj wydajnym to podstawowa zasada (nie dotyczy murzynów, którzy cieszą się tu specjalnymi względami). Ameryka jest Bogiem. Bóg jest jak wiadomo najwydajniejszym producentem. Nie inwestując czasu, kapitału, energi stworzył niebo i ziemię. Ameryka na razie jedzie jeszcze na krzywdzie i biedzie reszty świata, siłą walcząc i wydzierając "dobra" biedniejszym, płacąc im ochłapy. Wikła się w kolejne wojny coraz bardziej ograniczając przywileje. W samym chicago w tym roku planuje się zamknięcie trzydziestu szkół, nauczyciele tak jak w Polsce strajkują. Różnica jest tylko jedna: W amerykańskiej szkole nauczyciel jest dla ucznia nauczycielem, nie zaś kolegą. Moje uprawnienia w szkole sprawiają że uczeń się mnie boi, nie ja jego. A ja za to muszę dołozyć wszelkich starań by lekcja była ciekawa (statut szkoły: i na miarę możliwości klasy"), bo inaczej od razu poskarżą się rodzicom, którzy chcą za swoje pieniądze efektów. Tyle minusów... Teraz będą już plusy, to co warto przeszczepić na nasz grunt. dasto@hi.pl "Jeśli Polak ci nie zaszkodził, to już Ci pomógł"
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Ameryka to "bóg" |
Taki jest juz ten świat.
|
|
Wszystko u nich tanie , ale ilu Arabów i innych nacji przez to głoduje
|
|
Mnie też próbują przekonać , że ich domy z "papieru" to najlepszy sposób budowania. Co komu pasuje. Jakieś mini obiekty to może...
|
|
Bo domy trzeba budować na skale...
|
|
...jak dawne zamczyska...
|
|
Wawel do dzisiaj stoi jak widać...
|
|
"Bo domy trzeba budować na skale..." - Czyżbyś świeżo po kazaniu z ambony ?? :) ADALL
|
|
A choćby nawet to czy to źle???
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |