poniedziałek, 17 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
powraca problem HP

Moim zdaniem ten hipermarket powinien byc zbudowany w centrum lomzy a nie gdzies poza granicami naszego miasta a jest wiele argumentow przemawiajacych za tym rozwiazaniem jednym z nich jest taki iz co nam po budowie HM poza miastem jezeli zamiast zadrudniac lomzyniakow bedzie zatrudniac sie ludzi z okolicznych wiosek a lomzyniacy i tak beda jezdzic do HM na zakupy wtedy tracimy X2 gdyz zmniejsza sie obrot w osiedlowych sklepikach a bezrobocie nie maleje gdyz robote dostali ludzie nie mieszkajacy w lomzy
wedlug mnie powinno zrobic sie referendum tak jak ma to miejsce na wyborach chociazby prezydenckich i kazdy lomzyniak oddawalby swoj glos czy jest za budowa HP w lomzy czy tez poza jej granicami

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: powraca problem HP

A ja bym całe miasto przeniósł za miasto i bylaby to wielka wielka wioska i wszystkie sklepy by były budowane w tej wsi i by wreszcie wszyccy przestali sie tym przejmowac.Wszystkie papierki załatwiało by sie u jakiegos sołtysa ,nie byloby bandy idiotow ktorzy by mieli zajecie na cała kadencje (budowac, nie budowac),sprawa by sie szybko zakonczyła.Pewnie polowa tej pieknej wielkiej nowej wsi posrała by sie z zalu ze wreszcie jest prawdziwa konkurencja dla nich, a druga połowa machneła by reka i poszła kupowac tam gdzie jest taniej.Pytanie do radnych:czy ktos sie pyta jak wchodzi na łomzynski rynek nowy salon fryzjerski,nowa apteka ,nowy zakład mechaniczny,nowa firemka budowlana. Jako ze pytanie było retoryczne i watpie zeby ktos odpowiedział ,odpowiem sam:NIE NIKT SIE NIE PYTA I WSZYSCY TO W DUPIE MAJA. a przeciez to nic innego jak pozbawianie pracy ludzi ,którzy od jakiegos czasu juz w tych branzach siedza.Dlatego nie rozumiem co to za dziwne stowarzyszenie kupców lomzynskich robi wode z mozgu naszym kochanym radnym

A po co nam nastepne Hipermarkety ?

Agent22, a co ma piernik do wiatraka, co z tego że będzie na obrzeżach miasta. Wcale to nie oznacza, że będą zatrudniani ludzie spoza Łomży. Równie dobrze nawet gdyby był gdzieś w centrum to tak samo ludzie z wiosek mogli by tam pracować, nie rozumiem Twojego toku myslenia. I napisałeś że jest wiele argumentów, ale jak na razie przedstawiłeś tylko ten jeden, a gdzie reszta?

Ptysiu sorry ale jakie nastepne?A to juz gdzies mamy hipermarket?Chyba nie od tej strony wiezdzam do miasta co trzeba bo nie zauwazyłem..

Kolejna apteka czy zakład fryzjerski nie pozbawi tylu ludzi pracy co HP.

Abcd: a dlaczego stracą pracę ?? Bez przesady. Dużo już na ten temat rozmawialiśmy, także na tym forum. Ja popieram pierwszą wypowiedź keicam. Jeżeli powtórnie wrócimy do systemu reglamentacji to Łomżę niedługo prześcigną Konarzyce. A całą to naszą Radę Miasta wywalił bym na zbitą mordę. Każdy z nich deklarował przed wyborami pozyskanie zagranicznego kapitału na inwestycje (nie mylić kolejki po fundusze unijne). Może ktoś powie, co wybudowano przez ostatnie kilka lat w Łomży? Zaczęli się kłócić już na pierwszej sesji. Radni wskazują tylko coraz to nowsze lokalizacje pod budowę. Coś Wam podpowiem. Jeżeli któryś z radnych mówi: budujmy HP przy Szosie do Mężenina, to sprawdzcie, kto jest właścicielem tych gruntów (kto je ostatnio nabył). Żebyście czasami nie doznali szoku !!!

ADALL

ADALL stracą dlatego że w HP znajdzie prace dużo mniej osób niż ją starci w sklepach które zostana zamknięte. Odniose się do skrajnego przypadku "biedronki" w której pracownicy robili do upadłego a towary leżały na paletach. Chyba o czyms to świadczy? Bezrobocie napewno wzrośnie.
Osiedlowe sklepiki zbankrutują bo klient pójdzie kupić tańszy o 10gr chleb do HP

HP to świetny pomysł, ale nie w środku miasta.

Przeczytajcie w numerze 78 gazety bezcennej i tam jest ile osóbi jakie sklepy.

Marcelu a to ma piernik do wiatraka ze chyba jest oczywista sprawa ze wiecej bedzie sie chcialo zatrudnic lomzyniakow w HP jesli bedzie on w lomzy niz gdzies pod KOZIKAMI CENTRALNYMI twoim tokiem rozumowania idac wychodzi na to ze kazdy lomzanin moze rownie dobrze pracowac w HP w wawie czy wtedy jednak bedzie mu sie to oplacalo jesli odliczymy od pensji pieniadze ktore musial wydac na bilety?? a co do argumentow to nie chce mi sie ich wypisywac bo pol nocy bym chyba spedzil tlumaczac ci je poczytaj sobie artykulu na 4lomza i elomza

Wybaczcie, ale dużo jest miast podobnych do Łomży, które posiadają hipermarket i jakoś prosperują. Jeśli nasze miasto chce się rozwinąć, musi od czegoś zacząć. Są niestety i tacy, którym najłatwiej jest powiedzieć głośne NIE wszystkiemu co nowe i to właśnie dzięki nim Łomża jaka jest - każdy widzi.

A w środku miasta wolę hipermarket niż pole. Przynajmniej wygląda po ludzku. I po europejsku.

Jeśli można dorzucę swoje 3 grosze.
Po pierwsze.
Dla właściciela sklepu czy firmy nie ma znaczenia skąd są pracownicy. Ważne by zawsze byli punktualni, uczciwi i pracowici, dlatego nigdy nie zrozumiem dziwnego rozumowania Agenta22. Na przykład w Markach jest olbrzymie cntrum handlowe gdzie pracują nie tylko okoliczni mieszkańcy ale przede wszystkim ludzie z Wa-wy. Tak samo byłoby z HP wybudowanym obok Łomży.
Po drugie.
Uważam za wielki błąd zezwolenie na budowę tak dużego skepu w centrum miasta. Rada miasta powinna w takiej sytuacji zaproponować inwestorowi tak wielki podatek od nieruchomości, że oni sami zrezygnują z budowy skepu, a wybudują centrum sportowo-rekreacyjne. Taki sklep powinien być na uboczu, w miejscu do którego nie można dojść na piechotę.
Po trzecie.
Myślę, że całe te bicie na alarm w sprawie bankrutujących sklepów jest czystą abstrakcją. Owszem być może zmniejszą się właścicielom takich sklepów obroty i spadną zyski, ale tak widocznie musi być. Pamiętacie jaki był szum gdy otwierano Stokrotkę? A przecież dalej ludzie kupują tam gdzie kupowali, bo w Stokrotce jest za drogo. Tak samo może być z tym HP.
Po czwarte>
Ucieszyłem się z wiadomości, że będzie w Łomży sklep Dom i Ogród. Może nareszcie będę mógł kulturalnie zrobić zakupy do swego ogrodu. Do tej pory jeździłem do Makro, bo w Łomży sklepy tego typu są okropne (chodzi mi o obsługę) - tak samo zresztą jak sklepy z narzędziami (najgorszy jest należący do Mułów), ale to już odrębny temat.

Reasumując, sklep o wielkiej powierzchni powinien być w Łomży jak najszybciej, ale nie w centrum, nie przy blokach, a gdzieś poza miastem.

Via Baltica najkrótszą trasą - to szansa na rozwój Łomży

Agent22 nie rozśmieszaj mnie. Po pierwsze nie porównuj Łomży do Wawy bo to wogóle inna bajka, Łomża jest bardzo mała, także bez problemu bedzie można tam się dostać. Jeżeli ktoś mówi że na obrzeżach to na pewno nie mają myśli np.Kisielnicy, możesz być o to spokojny. A po drugie mówisz że więcej Łomżyniaków bedzie chcialo tam pracować gdy będzie gdzieś w centrum Łomży (he he) rozczaruję Cię ale mogę się założyć, że jak ten Market będzie powstawał, to już miejsca tam będą pozajmowane.

Niedlugo to nie bedzie sklepów osiedlowych tylko na każdym osiedlu zbuzą po 2 bloki a na miejsce bloków postawia hipermarkety niedługo to Łomze rozbuduja po za granice naszego mista.

hmmm, przepraszam bardzo, a gdzie sie konczy sie centrum Łomży? Dla mnie centrum to Starowka, a reszta zwykle osiedla. Jest mi zupelnie obojetne gdzie wybuja ten HP - ja jako konsument oczekuje wyboru gdzie mam chodzic po zakupy i konkurencyjnosci aby kupowac jak najtaniej. Zupelnie nie interesuja mnie racje jakiegos stowarzyszenia kupcow. Egoistycznie, ale prawdziwie - wolny rynek.

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Najlepjej niech nie buduja żadnego hipermarketo bo komu potrzebny następny hipermarket lub market czy supermarketnie wystarczają wam te sklepy co mamy np. Lider Prince , Biedronki są 2 , Nowo wybudowana "STOKROTKA" , Gośka i inne Sklepy. I kto bedzie kupował w tym jak juz do tych Sklepów mało osób chodzi Może jeszcze wybuduja Auchana lub Makro dla zabawy co ?

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org