poniedziałek, 25 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
dobry fachowiec od kompa

jak w tytule szykam dobrego fachowca od kompa czy kokoś możecie polecić?

MŁODA

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: dobry fachowiec od kompa

a co takiego sie stało z tym kompem??
to moze ja cos poradzę

idź do eksperta najlepiej psują i gołocą z pieniędzy. Info niewyssane z palca zaznaczam:)

zdzierają hajs
za mała usterke ci policzą ładnie

Daj znać to się zrobi, jak to jest do naprawy.

idz do serwisu

karol0188 Ty płacisz za wiedzę, a nie za wielkość usterki. Zawsze można się samemu doedukować i mieć problem z głowy.

problem polega na tym ze zanim włoncze kompa musze go wyłanczac i włanczaćok 1 godz aż załapie i sie włonczy czasem pokazuje że brak dysku twardego po zatym nie moge nic oglądac bo po jakiś 3 minutach sie wyłonczy sam sie zresetuje mialam wczesniej konia trojanskiego avast nie chciał go usunąć ania naprawić więc pormatowałam kompa i od tamtej pory wszystko sie djabli

MŁODA

bardzo proszę o pomoc bo już głupieje z tym kompem

MŁODA

Dysk powinien być zawsze widoczny na czarnym ekranie podczas wykrywania urządzeń, jeśli raz jest, raz nie ma to może to być wina podłączenia coś może nie łączyć, może również to wina samego dysku twardego lub płyty głównej w komputerze. Trzeba to posprawdzać, jeśli komp był formatowy to po instalacji systemu raczej zalecane jest nie podłączanie go od razu do internetu bo wtedy może na dzień dobry jakiś wirus, trojan się samoczynnie zainstalować, po formacie wszystkie sterowniki instalujemy, następnie antywirus i dopiero wtedy podłączamy do internetu.
Ciężko na odległość coś stwierdzić bez dokładniejszych danych.

a może wiesz jak ustawic w biosie żeby dysk był widoczny

MŁODA

Tu niekoniecznie chodzi o ustawienie w biosie, bo jeśli nic nie zmieniałaś to jest ustawione na automatyczne wykrywanie dysków. Jaki masz dysk? Na taką szeroką taśmę (ATA) czy wąski kabelek (SATA)?

Spróbuj odkręcić obudowę raptem 2 śrubki i rozłącz przewody od dysku, następnie je podłącz ponownie (oczywiście przy wyłączonym kompie) i zobacz czy włącza się dobrze, może tylko podłączenie nie łączy czasem. Z gaszeniem się co kilka minut też może być wiele przyczyn, słabe chłodzenie, może wiatraki na procesorze i w zasilaczu już się ledwo kręcą i jak jest za duża temp. procka to się wyłącza. Za słaby zasilacz (lub badziewnej firmy i już zaczyna umierać i daje za mały prąd). Są też wirusy co gaszą kompa co jakiś czas, jak nie było po instalacji odrazu antywirusa to mogło już zdążyć coś wleźć w system.

dysk mam ATA ale czasem przy uruchamianiu kompa pokazuje się komunikat że w biosie trzeba coś przestawić cos w formie (faliure dysk insert boot) coś takiego nie znam angelskiego sorki za pisownie

MŁODA

podłączenie i odłaczenie dysku skutkuje ale problem zostaje dalej przy uruchomieniu za kazdym razem musze go odłanczac i podłanczac a resetuje sie tylko wtedy gdy oglądam film inaczej nie czasem tez gasnie na sekunde monitor w czasie gdy chodze po necie

MŁODA

Może dysk ma bad sectory, sciągnij HDTUNE http://www.hdtune.com/hdtune_255.exe włącz program i zakładka HEALTH zobacz czy nie ma tam czegoś na czerwono, następnie zakładka ERROR Scan i Full scan, jak wyskoczy coś na czerwono to znaczy, że dysk ma bad sectory. Wtedy kliknij prawym guzikiem na dysku C Właściwości-->Narzędzia-->Sprawdzanie błędów, system powinien się zapytać czy skanowanie wykonać po restarcie, zrestartuj kompa i niech się zrobi scan disk

Jak nie poradzisz sobie sama to wrzuć jakiś kontakt to jakoś się ugadamy i zobaczę co z nim nie tak.

a z kąt jesteś to byś wpad zobaczyć co znim tak

MŁODA

jak osiedle to spokojnie dam rade

dysleksja czy prowokacja?
ktores z dwoch napewno.... :P

panowie mowi ze musi wlaczac pc od czasu do czasu, moim zdaniem zasilacz lezy a dokladnie kondensatory w nim. jak trzeba info pisz ego.ftp@gmail.com pozdro

y

dlatego mówiłem, że może być sporo rzeczy które mogą tak powodować, zasilacz, złe kable dysku, padająca płyta główna (też może już puchnąć na sekcji zasilającej), bad sektory na dysku, wadliwa pamięć ram, złe chłodzenie zasilacza itp. itd

zxspectrum a co ma zle kable, zasilacz pc jest tak skonstruowany ze da duuuzo amper na 5 i 12 V wiec nawet jak beda nie laczyc lub laczyc kable do hdd bios powinnien wstac :D a jej nie wstaje, dla mnie wymiana kondziorow pomoze przynajmiej ze wstraniem PC, cena kondziorow ok 5zl :D nowy zasilacz od 50-100zl :P niech wybierze sama co ma zrobic ;p ja spr bym zasilacz pierw potem reszte ;D zasilacz ma to do siebie ze jak bedzie za slaby to sie wylaczy :D

y

Ale nic nie było, że bios nie wstaje tylko że disk boot failure insert system disk and press enter, więc może taśma być uwalona lub zluzowane złącza, mi w starej płycie głównej tak się działo i zasilacz akurat nie miał nic tu do gadania (zawsze mam dobry), ale oczywiście może być też jego wina. Tak wróżąc z fusów to se można gdybać.

NAJLEPIEJ BEDZIE TAK: niech ona przyniesie go mi a ja wam powiem co bylo nie tak :D hehehe ale reklama ;D

y

jak jest włączony to działa czasem tylko sie zawiesi i zresetuje jak go wyłącze i poczekam ok 10 minut to już nie włącze go muszę włączać i wyłączać ok godz . żeby załapał teraz trzy dni go nie wyłączam i niby jest ok ale sie wiesza i czasem zresetuje znajomy mi mówił ze to coś z rozruchem kompa czy to możliwe

MŁODA

przeskanowałam hdtune i nie znalazł Zadnych błedów

MŁODA

To tak na odległość będzie pewnie zasilacz (słabo chłodzony lub już umiera i daje za małe napięcia), zasilacz albo do wymiany (badziewny kosztuje około 75zł) lub przelutowanie spuchniętych kondesatorów na nowe (pare zł to kosztuje). Najprościej by było go rozebrać i zobaczyć czy kondesatory nie są popuchnięte (takie wybrzuszone) lub porzyczyć od kogoś znajomego jakiś sprawny zasilacz i podłączyć do kompa jak bez problemu będzie się włączał to na 100% zasilacz. Przy okazji obejrzeć też płytę główną też zerknąć czy kondesatory nie są spuchnięte.

pyska3976 mowilem ci odwiedz mnie z pc to pogadamy, tak jak ci pisalem a potem zxspectrum, pierw spr zasilacz :D tak jak nap jesli kontensatory ( elektrolityczne) sie wylaly albo spuchly to oznaka ze trzeba je wymienic, kosztuja smieszne pieniadze i kazdy kto mial lutownice w reku ci to wymieni Aby nie pomyli jedynie + z - bo one nie sa bipolarne i musza byc wlutowane prawidlowo, + do + , - do - oczywiste dla tych co troszke sie znaja, zapewne maja po kilka tys uF ( mikro faradów)

Jesli zasilacz ruszy to bedzie niebo :D nie bedzie sie restartowal i bedzie hulal prawidlowo :D problemy z resetem znikna ( no chyba ze masz problem z tem. w dodatku jeszcze ) ale raczej watpie bo masz pierw problem z rozruchem, co do kondensatorow na plycie glownej to raczej odpada, bys miala problemy z biosem, urzadzeniami, dzialaniem procesora, plyta glowna nie bierze duzego udzialu w rozruchu, tj rozdziela napiecie ( ale pamietajac zasilacz to glowne zrodlo energi juz dobrze wysterowane przez wewnetrzna elektronike ) wiec kondensatory wadliwe na plycie powoduja calkiem inne skutki :D ( ps aby sprawdzic zasilacz najprosciej rozlacz go i podlacz do niego tylko CD-ROM albo HDD ) tak zeby zasilacz byl odpiety od plyty glownej i innych urzadzen ( teraz zetknij zielony ) przewod do masy ( np obudowy ) jesli wystartuje bez problemu to zaczynaja sie schody W taki sposob wykluczymy zasilacz: Pozdro

y

PS radze poczytac to co pisalem ja i zxspectrum bo to co napisalas ostatnio nie trzymalo sie kupy, przeciez ci ladnie napisalismy co to moze byc ..? a ty gdybasz niepotrzebnie bo znajomy ci powiedzial wtf..?

y

Ale się prężycie chłopaki, jak laska szuka pomocy do kompa to się zaraz znajduje kilku, nie myślcie że dupy dostaniecie za taką pomoc czy kasę, jakby tak chciala to by gdzie indziej szukała, aa nie na forum :)))

to poprosze o jakieś namiary na ciebie sie skontaktuje z tobo kiedy wpasc z kąmpem oczywiście zapłace

MŁODA

ego.ftp@gmail.com

y

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org