poniedziałek, 14 kwietnia 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
TP SA górą .. !

Telekomunikacja Polska podniesie od 1 marca ceny brutto usług dostępu do Internetu dla użytkowników indywidualnych Wraz z powrotem stawki VAT usługi podrożeją o 22 proc. Abonenci usług internetowych TP z tytułu VAT będą zasilać budżet państwa kwotą ok. 200 mln zł rocznie.

Jak w reklamie szamponu 2 w 1 (2 podwyżki za jednym zamachem)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: TP SA górą .. !

:/
Czyli podrożeją także usługi "netto"?
Chyba nie, podwyżka dotyczy tylko VAT, a to nie zależy od Telekomuny. No i nie jest to "2 w 1" :)
Popierajcie dalej socjalizm, popierajcie.

Nie, netto zostaje taka sama. Tu jest właśnie haczyk bo gdyby cena netto się zwiększyła to byłaby to podstawa do zerwania umowy z TPSA. Wzrasta VAT a on nie ląduje w kieszeni Tepsy więc wszystko zostaje po staremu oprócz tego że "społeczeństwo płaci" więcej.
Był pomysł żeby Tepsa podwyżkę VATu "wzięła na siebie" tzn. obniżyła tak ceny netto aby po dodaniu 22% wyszło te np. 59 zł za najtańsze Neo. Ale bossom naszego prawie-monopolisty jakoś się średnio ta idea spodobała :)

A gdzie w tym zalozenia z ePolski? Po co bylo budowac te wszystkie BIPy, skoro sukcesywnie polski rzad dąży do sukcesywnego odcinania nas Polakow od internetu...

R
-------------------
"Lepsze jest wrogiem dobrego"
"Brak inwestycji w naukę to inwestycja w ignorancję"

Teraz na internet weszlo duże oprocentowanie.

Złodziejstwo i nic więcej...tyle można powiedzieć :/

oprucz internetu co jeszcze zdrożeje ?

Inteligencja i będziesz musiał sam ją znaleźc bo nie bedziesz miał pieniędzy na kupno...

Chciałbym przypomnieć, że 22% Vat na internet nie jest wymysłem polskiego rządu. Przecież on sam, jakiś czas temu, zniósł VAT dla osób prywatnych.
A fakt, że od marca powraca - to tylko i wyłącznie dla tego, że został nam narzucony przez UE.
Co z drugiej strony nie zmienia faktu, że i tak nawet bez Vatu mamy jedne z najdroższych usług teleinformatycznych w Europie. A polscy usługodawcy to nikt inny jak "złodzieje".

Pozdrawiam

Qrcze, niestety, będę nudny - przepraszam Panowie :(
Socjalizm jest workiem bez dna - im więcej pieniędzy zbierzesz, tym więcej wydasz (na renty, zasiłki, dzieci, szpitale etc.).
Dopóki więc głosować będziecie (i Wasi ojcowie) na partie socjalistyczne, dopóty będzie drogi internet - proste niby, a tak niepojęte. Ale to już wina edukacji - jej niski poziom rodzi głupich wyborców, którzy z kolei tworzą głupią edukację - i koło się zamyka...
Pozdrawiam.

Adamus... twierdzisz, że głosując na prawicowe ugrupowania będzie tańszy internet??? a może wogóle będzie nam lepiej?? w bajki niestety nie wierzę... a Twoją wypowiedź tylko między nie można włożyć.

Prawica już rządziła - i wiecie co się działo, rządziła lewica - i też wiecie co było. Teraz powinno rządzić centrum - ale jakoś się boję, że dalej będzie tak jak było... tylko w nagłówkach artykułów o aferach, będą inne nazwiska...

...dziwny ten świat...jest...od tylu lat.

Coraz wieksze ceny.

DoPrze: Prawica nie rządziła do tej pory tym socjalistycznym państwem.
pozdrowienia.

A partia AWS?? ktoś jeszcze ja pamieta ? no chyba ze faktycznie sie mylę...

Oj, pamięta, pamięta! Dopiero teraz wychodzą przekręty Pana Krzaklewskiego, Buzka i Pana Wąsacza przy prywatyzacji PZU. Gdzie żył w tym czasie Pan Adamus gdy rządziła świętej pamięci AWS i dogorywująca Unia Wolności.

Pozdrowienia.

Prezesom Perspektywy internet też nie jest potrzebny , powinni dbać o swoich spółdzielców i odcinać go najpózniej o 23-ej , tak jak ciepła wodę.

Czy to już wybory czy rozmowa o TP SA.

Ale na szczęście nasze - można od tego roku odliczać od podatku koszty poniesione na internet. Po szybkiej kalkulacji wyszło mi, że dzięki temu odzyskamy więcej niż wydamy na VAT.
Warunek: odpowiednie faktury...

haha

>Ale na szczęście nasze - można od tego roku odliczać od podatku koszty >poniesione na internet. Po szybkiej kalkulacji wyszło mi, że dzięki temu >odzyskamy więcej niż wydamy na VAT.
>Warunek: odpowiednie faktury...

Hahaha, co miałeś z matematyki??

piatki... mature zdalem na 5 i na dodatek studiuje matematyke... a Ty co miales?? policz, prosty przyklad: 100 zł + 22% VAT = 122 zł
a teraz odejmij 19 % : 122 zł - 19 % = 98,82 zł

Matematyki nie oszukasz ..

Ania24!
Nie obraź się ale to piątkę miałaś chyba naciąganą. DoPrze ma rację, bo w/g Twojej kalkulacji wychodzi, to nie dość że zwrócą Nam VAT, to jeszcze 1zł 18 gr. z wpłaconych 100 zł. Tak że nie będziemy stratni.

Pozdrawiam!

>piatki... mature zdalem na 5 i na dodatek studiuje matematyke... a Ty co .>miales?? policz, prosty przyklad: 100 zł + 22% VAT = 122 zł
>a teraz odejmij 19 % : 122 zł - 19 % = 98,82 zł

>Matematyki nie oszukasz ..

Wszystko ładnie, pięknie tylko ta ulga działa na innej zasadzie. Przypuśćmy, ze twój roczny dochód to 10000zl, normalnie byś płaciła 19% podatku czyli 1900zl, a tak zaplacisz (10000zl-760zl)*19% (odejmujemy 760zl bo tyle możesz maksymalnie odliczyć) czyli samego płacimy podatku 1763zl. Czyli zyskasz 136zl.

No ja niestety 5 z matematyki nie miałem:P

Łomatko, jaki spór. A co do podwyrzek cen, no to ja napewno nie jestem za :P

NiemoralnieNormalna

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org