niedziela, 24 listopada 2024 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Najbiedniejsi

Ostatnie dane Uni Europejskiej podają, że województwo podlaskie, warmińsko-mazurskie, lubelskie i podkarpackie należą do najbiedniejszych regionów Uni Europejskiej. Czy ten fakt, nie przeszkadza naszej klasie średniej i czy nie jest im wstyd, że jestesmy na samym końcu i czy myślą coś z tym zrobić!!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Najbiedniejsi

Naturlich ze im przeszkadza!!!!!
Dlatego już od jutra podniosa ceny w sklepach i podwyższą sobie pensje. Od razu średnia pójdzie w górę i będzie lepiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A ceny domów są w naszym najbiedniejszym województwie wieksze niż w bogatszych. Paranoja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

... & vice versa!

To bardzo dobrze, że jesteśmy najbiedniejsi - wiecej kasy da Unia.

P.S. W trakcie pobytow choćby na Litwie lub na Słowacji nie zauważyłem jakichkolwiek ich przewag w stosunku do Polski na plus. Wręcz przeciwnie...
Ach ta statystyka....

uomrzan: nie zauważyłeś? Już wjeżdżając na Litwę tą różnicę widać gołym okiem. Trzeba było przypatrzeć się nawierzchniom dróg na Litwie (no chyba, że jechałeś autobusem). W podlaskiem widać, ile tej kasy jest w budżecie. Dziura, na dziurze. Ale widać po ilości przetargów na roboty drogowe, dofinansowywane przez Unię w ramach funduszy strukturalnych, że może będzie lepiej (miejmy nadzieję).

ADALL

No tak, za pieniądze z UE wybudujemy drogi. A za nasze pieniądze zapłacimy rolnikom renty i 'bezrobotnym' zasiłki.
P - K - P, daleko tak nie zajdziemy :(

Pozdro.

23 miliony (60%) narodu żyje na pograniczu ubóstwa! To grozi wybuchem społecznym- tak oceniają naukowcy to ostatnie badanie. Czy aż tyle u nas głupków, którzy nie potrafią zarobić na zycie (jak twierdzą niektórzy z forumowiczów)? A jeśli oni wyjdą na ulicę i zarzucą sznury na latarnie, to kto i za co będzie wtedy dyndał na wietrze? To jest dopiero hamletowski problem.....

Zbych

To be and to cacy... there's a question.
Chłopaki znowu zaczynacie swe waśnie???
Może czas na jaki concensus w tej sprawie?

Co do naszej biedy w UE, to jest to efekt statystyczny. Jest to pkb liczone per capita, u nas liczy sie to w kazdym wojewodztwie, a na Litwie dla obszaru calego kraju (ze wzgledu na wielkosc), w zwiazku z tym np. dochody Wilna zawyzaja caly wynik. Tak powaznie, to sa w UE regiony i panstwa gdzie jest troche biedniej niz u nas.

23 mln zyje na granicy minimum socjalnego a nie na granicy ubostwa, jest to pewna roznica. Mniej wiecej znaczy to ze maja co jesc, gdzie mieszkac, w co sie ubrac i nawet kupic ksiazke (rzadko). Nic nie odloza i nie zainwestuje, a ich sytuacja jest na tyle niepewna ze moze byc biedniej.
Tutaj tez naukowcy maja problem z liczeniem, obserwacja rzeczywistosci jest troche inna, vide ilosc telefonow komorkowych sprzedawanych w biednej Lomzy. Bieda istnieje i jest to duzy problem, ale jej poziom jest zdecydowanie przesadzny.

Przybysz - racja.
Zbychu: tak właśnie jest. Już o tym pisałem (nie tylko ja). Wskaż mi w Łomży dom, ulicę, gdzie mieszkają ludzie 'na pograniczu'. Mi kiedyś szczęka opadła, jak w drewnianym domku na ul. 3-go Maja (ogólnie znany obszar biedy - nieważne po co żem tam był) zastałem 2 komputery :) w jednym mieszkanku. Potrzebne są do gier :)
No, ale dobra, nie sprzeczajmy się. Pokaż mi, gdzie Twoim zdaniem mieszkają w Łomży biedni ludzie - bo ja nie wiem :(

Pewnie masz swoja rację, a napisałem ten post przewrotnie, bo chciałem abyś się odezwał, bo mi zabrakło kontaktu jakoś ....Pozdrowionka serdeczne:-)

Zbych

No i tak ma być :))))

Zbychuuuu.....
:)
Pozdro

Obniżyć podatki, ludzie będą więcej wydawać to pobudzi popyt wewnętrzny, powstaną nowe firmy, wzrośnie produkcja, zmniejszy się bezrobocie i o dziwo wzrosną wpływy do budżetu. Niestety nasza władza (głównie lewa strona) tego nie chce widzieć, bo im tylko zależy na stołkach.
Wszystko. Cześć.

Jest dobrze, jak jest dobrze.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org