Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
chce tylko ostrzec przed agencjami posrednictwa pracy |
Tellus Employment Agency - organizuje miedzy innym progam Socrates w Anglii. Ogólnie uczestnicy sa niezadowolenie. Ja mialam z nia styczność w tym roku. Olimpia - gdanska agencja Firma Olimpia (www.centrum-olimia.com.pl) była odpowiedzialna za wyjzad moj mojego przyjaciela i jeszcze paru Polaków (bede pisac jednak o moim wyjeździe i mojego przyjaciela) oraz za realizacje porogramu Work Experience Anglia Hotel. W związku z tym sądziliśmy, że Olimpia jest firmą wiarygodną i wywiąże się ze zobowiązań. Niestety, rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej, inaczej nas nie potraktowano poważnie. Olimpia nie wywiązała się ze zobowiązań wziętych na siebie. 1. Otrzymaliśmy informację pocztą o zatrudnieniu nas w Abeby Court Hotel w mieście Torquay. Zobowiązano nas do wzięcia ze sobą odpowiedniego stroju - dokonaliśmy stosownych zakupów, co wiazało sie ze sporymi kosztami. 2. W dniu 02.07. otrzymaliśmy e-mailem informację o zmianie zatrudnienia i miejscowości docelowej. Informację tę przeczytali moi rodzice przypadkowo i tylko dzięki nim dowiedzieliśmy się o zaistniałej zmianie. Mieliśmy pracować w Richmond Ice Carem Ltd. Olimpia miała nasze telefony domowe i komórkowe, ale nie zadała sobie trudu, aby potraktować nas poważnie. To bylo dzien przed naszym wyjazdem. Nie mozna bylo nic odkrecic niestety. Jeszcze moj przyjaciel dostał smsa od pani DYREKTOR OLIMPII, ze nasza miejscowosc docelowa jest inna (okazalo sie to nieprawda)wprowadizli niepotrzebne zamieszanie. Takie powiadomienie nazywaja powiadomieniem nas. 3. Po przyjeździe do Plymouth okazało się, że praca w Richmond Ice Carem Ltd. jest nieaktualna. O tej zmianie Olimpia powinna być poinformowana przez Tellus Employment Agency, bowiem od wielu lat współpracujecie ze sobą i załatwiacie wyjazdy. Przybylismy do Londynu dzwonimy do Tellus Employment Agency i mowimy ze dorarlismy i pytamy czy nas ktos odberze. W odpowiedzi otrzymujemy mniej wiecej cos takiego "fajnie, że dzwonicie, bo my was od 2 dni szukamy. Odbierzemy". Osoba odbierajaca nas z dworac nie poinformowala nas o zaistnialej sytuacji, czylkli zmianie pracy. 4. Nie mieliśmy pieniędzy, w związku z tym podjęliśmy zaoferowana pracę. Kilkakrotnie zwracaliśmy się do Tellus Employment Agency o zmianę pracy, bo OLIMPIA takiej możliwości nas poinformowała: „Jezeli praca w tej fabryce nie bedzie Panstwu odpowiadala prosze to zglosic w brytyjskiej firmie konsultingowej i poszukaja Panstwu innej pracy ( w hotelu)” ). Niestety Tellus nie zrobił nic w tej sprawie. Osoba odpowiedzialna za szukanie pracy przyniosla plik papierow i powiedzial ze pracy nie ma, wtedy ja z moim przyajcielem wyciagnelismy plik ofert z JOB CENTER PLUS koles zrobil oczy. Padło pytanie z naszej strony "Czy bedziesz nam szukal pracy" odp "nie nie ma czasu" a mysmy za to zaplacili". 5. Przez okres 2 miesięcy nie mogliśmy zrealizować otrzymanych czeków za pracę, ponieważ Tellus Employment Agency, która miała obowiązek pomocy w załatwieniu formalności bankowych, nic w tym kierunku nie zrobiła. Byliśmy bez żadnych środków do życia, o czym na bieżąco, Olimpia była informowana. Realizowac czeki pomagali nam Kurdowie. Przez przypadek dowiedzialam sie ze jeden z bankow otwiera konta. Zwolinilam sie z pracy i poszal po stosowne papiery do Tellusa, jednak powiedzili mi ze musze udac sie do drugiego budynku. Ja powiedzialm ze nie. to oni ze wysla mi papiery poczta. ja na to ze nei bede po raz kolejny zwalniac sie z pracy, zeby zalatwic sobie konto. Zrobilam awanture i otrzymmalam to co chcialam. 6. Byliśmy częstymi gośćmi w Tellus Employment Agency , aby żądać należytych nam świadczeń, za które OLIMPIA i Tellus Employment Agency mialiscie zapłacone. Wynikiem naszych starań było zwolnienie z pracy jednego z uczestnikow bez podania konkretnego powodu utraty pracy mimo jego usilnych starań. W zamian agencja angielska nie zaoferowała nic innego, a OLIMPIA przysłala meila "przykro nam , ze wyslalismy takiego człwoeika". Wtedy moja cierpliwosc sie skonczyla. Nie dos ze nie otrzymywalam odpowiedzi na moje meile, to nas tak potraktowano. I za co za to ze zadzwonilismy do ambasady, proszac o pomoc. Sila uzyskalam informacje na jakim programie sie znajduje a mianowicie na PAID WORK EXPERIENCE in UK. W zapytani, gdzi emoge znaleśc informacjie o tym programie nie otrzymalam nic. wyslalismy listo do Olimpii, co nam sie nie podoba, meile co sie nie zgadza w porgramie i po tym zmienila sie strona internetowa. rodzice otrzymywali informacjie od olimpi ze nam jest dobrze i nie mamy rzadnych problemow, ciekawe skad brali takie wiesci, bo do nas nikt nie zadzwonil i sie nei zpytal jak jest. Wyslalismy pismo do Olimpii z proźba o wyjaznienie jednak do tej pory nie otrzymalismy odpowiedzi. Niestety trafili na osobe, ktora zamierza sprawe doprowadzic do konca i zadac nalezytych praw. Jesli mozecie to rozpowszechnijcie ta informacje dalej bede wdzieczna. niezadowolona
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: chce tylko ostrzec przed agencjami posrednictwa pracy |
Jakieś jaja sobie koleżanko uprawiasz. Chciałabyś być traktowana niczym ambasador? Na to trzeba kasy. Jak gołodupiec wyjeżdża do Juropy w poszukiwaniu bylejakiej robótki, niech sie cieszy, że w ogóle któś chciał go zrobić w ciula.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |