poniedziałek, 14 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
na co zwrócić uwagę przy zakupie wózka

Witam!
W związku z tym, iż zbliża się termin rozwiazania muszę dokonać wyboru przy zakupie wózka, dlatego też proszę doświadczone osoby o pomoc na co szczególnie zwrócić uwagę.
Proszę też o porady w sprawie łóżeczka czy lepiej wybrać drewniane czy też te na styl kojca z regulowaną wysokością?
dziękuję za pomoc!!

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: na co zwrócić uwagę przy zakupie wózka

sama zostałam mamą 8 miesięcy temu. Powiem Ci szczerze nie kupuj trójkołowców, są strasznie wywrotne i sprawdzają się tylko na super gładkiej powierzchni, a u nas mało takich chodników:). Firma quinny która teraz jest na topie jest bardzo przereklamowana, miałam ten wózek przez miesiąc i sprzedałam, teraz mam wózek firmy x-lander i powiem z ręką na sercu że jest super, poczytaj na różnych forach co piszą matki, wszystkie chwalą tą markę, podobno dobrze prowadzi się też maxi cosi .Podobno lepsze są wózki z pompowanymi kołami x-lander takie ma) niż piankowe, bo piankowe sę ścierają, jedyny plus to to że wózek z piankowymi kołami jest dużo lżejszy. Pozdrawiam i witam wśród mamusiek:)

na trójkołowca nie bedę się decydować. nie wiem tylko czy lepiej wybrać model z kółkami skrętnymi czy też nie.
nie wiem też czy kupić z gondolą czy bez.

o wiele lepsze są te ze skrętnymi kołami, lekko się prowadzą i są bardzo skrętne. Ja kupiłam gondolke bo jak dzidzia jest maleńka to najlepiej jak leży kompletnie na płasko a w spacerówce nigdy nie uzyskamy takiego idealnego położenia. Warto zwrócić uwagę aby gondolka była troszke większa, wtedy didzia będzie dłużej w niej jeździła, np w x-landerze jest gondola x-pram tzn że większa od standardowych

Wszystkie wozki sa dobre uwazam ze wszystko zalezy od warunkow i trybu zycia. Jesli duzo podrozujesz (blisko czy daleko) wazne by wozek byl malych gabarytow po zlozeniu, najlepsze sa faktycznie z pompowanymi kolami i tu wazne zeby kola mozna szybko sciagnac, jesli sie mieszka na 2, 3, 4 pietrze bez windy to wazne by wozek byl lekki (ale naprawde lekkie sa te plastikowe i z piankowymi kolami np Graco), wazne jest tez aby byla mozliwosc wpiecia fotelika samochodowego na stelaz wozka, gdy dziecko zasnie nie trzeba wypinas z fotelika przekladac do gondoli (w przypadku gdy trzeba wyjsc gdzies np. do sklepu do lekarza itp. - jest to wielka wygoda). Jesli spaceruje sie tylko po chodnikach to uwazam ze plastikowe kolka sa ok ale gdy sie chce przejsc po polnych drogach lasach to pompowane sa niezastapione. Jesli dziecko urodzi sie male to gondola jest niezastapiona do ok6mc, u mnie dzidzia urodzila sie calkiem spora wiec gondola uzywana tylko 2 mc, latem posluzy dluzej, zima jak sie ubierze dziecko + jakis kocyk itp. to moze byc ciasno.
Przy pierszym dziecku nie mialam gondoli uzywalam fotelika sam. zamiast spacerowka miala mozliwosc rozlozenia calkiem na plasko, kola piankowe i plastikowe, pomimo ze byl maly lekki to po piachu czy lesie b. zle sie prowadzil, przy drugim kola pompowane gondola nie posluzyla za dlugo byl o wiele ciezszy, ale lekko sie prowadzil. Tak wiec zawsze jest cos za cos.
Jesl ma ci sluzyc dlugo waro przemyslec, obejrzec dokladnie po sklepach poprzymierzac do samochodu, wyprobowac jak sie sklada jak sie prowadzi jakie ma funkcje (np. ustawienie spacerowki przodem i tylem do prowadzacego, mozliwosc wpiecia fotelika na stelaz, regulacja raczki itp.)
To sa moje opinie wiec powodzenia.

Musisz wziąć parę istotnych szczegółów pod uwagę. Jakie wokół ciebie są tereny? Jeżeli gładkie chodniki - spokojnie możesz wziąć koła mniejsze piankowe, jeżeli piach, kamienie - lepiej pompowane większe (lecz wózek będzie przez to cięższy). Osobiście uważam że zestawy kilka-w-jednym są niewiele warte, gondola w takich wozkach jest mała, spacerowka płytka. Lepiej kupić oddzielnie gondolę i oddzielnie spacerówkę. Koła skrętne - jak najbardziej!! Bardzo przydatna rzecz.

Jeżeli mieszkasz w bloku, lepiej wybrać wózek na lżejszym stelażu (choć wszystkie gondole i tak są ciężkie), jeżeli masz dom i mało schodow, możesz nie patrzeć na kilogramy.

Trójkołowce ladnie wyglądają. Ale spróbuj takim podjechać po podjeździe dla wózków ;) Nie da rady.

Osobiscie przetestowałam i polecam - głęboki wózek gondolowy peg perego, emmaljungę. A spacerówkę- peg perego atlantico. Odradzam graco które rozsypują się momentalnie.

ja proponuje wozek wielofunkcyjny... mozna zrobic z niego spacerowke tazke i gondole:)

Śmierdzi mi z gęby........Uffffff

proponuje zwrucic uwage na cene

jedyny prawdziwy jasio :}

ja posiadam od 8 miesięcy wózek wielofunkcyjny chicco i polecam. w zimę mimo śniegów prawie codziennie chodziłam na spacer i wózek spisywał się znakomicie mimo braku pompowanych kół. wózek zwrotny, w miarę lekki (ważne jak się mieszka w bloku). ja wypinałam gondolkę a stelaż mąż mi rano znosił jak do pracy szedł. teraz mała jeździ już w spacerówce, która rozkłada się na prawie na płasko. co do łóżeczka polecam drewniane (też można zmieniać poziom, u mnie są trzy) z opuszczanym bokiem.

wózki trójfunkcyjne są najlepsze, uważam że warto zapłacić więcej i mieć lepszy wózek, tak jak już wspomniałam warto zwrócić uwagę aby gondola była większa żeby można z niej dłużej korzystać. A jeśli chodzi o łóżeczka to ja mam i takie i takie tzn jedno u teściowej a drugie u mnie i powiem szczerze, że co tradycyjne drewniane to nie kojec, ale to już kwestia gustu bo malutka zazwyczaj i tak śpi ze mną tylko w dzień w łóżeczku:)

zwróc uwage na wage wozka bo my mamy za ciezki stanowoczo

Polecam Stokke Xplory, mam ten wozek od 18 miesiecy i jestem bardzo zadowolona, bardzo dobrze sie prowadzi, jest lekki, super sie sklada, dzieki duzym tylnim kolkom mozna wchodzic i schodzic z nim po schodach razem z dzieckiem ( oczywiescie niemowie o wejsciu na 4 pietro). Gondola jest bardzo lekka i do 4-5 miesiecy mozna jej uzywac (zalezy rowniez od dziecka). Mozna rowniez dopiac adapter do fotelika samochodowego co jest bardzo wygodne jesli dziecko zasnie. Wazne zebys rowniez zwrocila uwage na jaki okres wozek ma gwarancje.Wada jedynie tego wozka jest cena, ale moge powiedziec ze warto. Zycze powodzenia.

o ja też chciałam kupić stokke, podobno bardzo dobry ale jednak padło na x-landera

Dziękuję wszystkim za opinię i cenne rady!
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie miejsca zakupu tych rzeczy ale tylko w łomży bowiem nie mam już zbyt wiele czasu na dalsze wyjazdy

Mozesz zamowic przez internet, jesli jestes na cos zdecydowana i wczesniej widzialas ta rzecz. w Lomzy niema duzego wyboru.

ja radze kupic wozek wielofuncyjny a allegro sa tanie i bardzo fajne wozki

Śmierdzi mi z gęby........Uffffff

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org