Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Dlaczego Łomża jest tak anonimowym i antyturystycznym miastem? |
Witajcie. Przyszedł czas na mój pierwszy wątek po rejestracji.... Ciekawi mnie ,że w porównaniu do innych miast Łomża wypada szaro pod względem reklamy miasta... Mamy piękne widoki,kilka a nawet kilkanaście miejsc które warto zobaczyć,ale nikt spoza Łomży o tym nie wie. Ostrołęka organizuje dużo więcej imprez,interesuje sobą media,modyfikuje,upraszcza i uatrakcyjnia swoje strony internetowe,gazety itp a tu co?? Szaro,buro i nic się nie dzieje... A gdy już się coś dzieje to zostaje to pomiędzy mieszkańcami naszego pięknego miasta.... Nie wiem czy pamiętacie ,ale jest o nas głośno tylko jeśli ktoś biega nago po stadionie podczas meczu albo umrze jakiś multi mega ultra sławny człowiek który się stąd wywodzi... Czy nie uważacie,że więcej wysiłku powinno się włożyć w promocję miasta?? Wg. mnie powinno być nieco więcej jakichś imprez ( nie mówię o festynach stokrotki ) żenada,że z Łomży mimo jej ciągłego rozwoju z biegiem czasu robi się coraz większa "wiocha" . Jeśli macie jakieś zdanie na ten temat ,albo pomysły - chętnie poczytam co macie do powiedzenia.. Patrząc na życie można powiedzieć,że wszystko jest względne - jednak już samo życie potrafi często być bezwzględne,pociecha w tym ,że nadal wszystko w Twoich rękach..
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Dlaczego Łomża jest tak anonimowym i antyturystycznym miastem? |
Łomza jest zaściankowym miasteczkiem nie umiejacym wykorzystac swoich naturalnych atutów wynikających z położenia geograficznego, a także historycznej spuścizny.Miasto konkuruje samo ze sobą prześcigając się w budowie nowych supermarketów i kościołów.Czego więc oczekiwać tutaj,chyba tylko pielgrzymek.Handlowych czy religijnych,ee..
|
|
Łomża to piwo a na drugim miejscu miasto, piwo nieźle nas reklamuje swoją drogą. I nie oszukujmy się tu dla turysty nie ma nic ciekawego bo kościuł czy jakiś widok to jest wszędzie.
|
|
OjciecR - Fakt piwo nas reklamuje nawet nieźle ale piwo to średnia propozycja reklamy na której miasto mogłoby wiele skorzystać... "nie oszukujmy się tu dla turysty nie ma nic ciekawego" - cóż ,nie ma,bo nie słyszałem o turyście który wiedziałby gdzie leży Łomża... A niestety Łomża leży..Leży pod względem organizacyjnym,90% miast o podobnej wielkości i atrakcyjności staje na głowie,żeby sobą zainteresować a tu jest wręcz przeciwnie. Imprez kulturalnych jak na lekarstwo,festiwale piwne odpadają bo...Mamy swój browar Łomża.. Gdzie koncerty,festiwale folklorystyczne,imprezy masowe i działalność mająca na celu przyciągnąć i zainteresować ludzi?? Łomża i okolice to ugór na polu dbania o aspekty kulturalno-rozrywkowe i historyczne. ZERO. Wybudujmy jeszcze z kilkanaście hipermarketów to staniemy się ogólnopolskim centrum handlowym bo 40% powierzchni miasta zajęte będzie przez wielkie sklepy w których kupować będą w większości ich pracownicy bo bogatym miastem nie jesteśmy...Zresztą - cały czas bezrobocie spada, bo wszyscy jadą za granicę...Ciekaw jestem jak będzie za parę lat...Będziemy miastem o którym nikt nie wie i mimo,że niby będziemy rozwinięci i będziemy mieć wszystko pod ręką to nie będziemy mieć niczego (w kwestii filozoficznej i egzystencjalnej) . Już teraz Łomża zaczyna wiać bezsensem,monotonią i brakiem perspektyw na zmiany w tej kwestii... Może czas się obudzić?!
|
|
Taka jest pewnie naturalna kolej rzeczy. Nie zgodzę się, że "90% miast o podobnej wielkości i atrakcyjności staje na głowie(...)". Wszystko jest kwestią $$$. Tak, gdzie nie ma prywatnego inwestora (vide: Gołębiewski w Mikołajkach) nie będzie żadnych atrakcji. Miasto nie ma na to pieniędzy. Takich miast jest w RP tysiące. I też większość ludzików nie wie, gdzie one leżą na mapie mimo, że nie są od Łomży znacząco brzydsze. Zapytaj małolatów z Os. Południe (hehe), gdzie jest Radom, Konin, Chełm czy Krosno - też nie będą mieli bladego pojęcia, co nie świadczy o ich degrengoladzie. Pozdrawiam.
|
|
Może szanowny kolega wymieni kilka z tych 90% miast? Bo ja jestem ciekaw które z nich "staje na głowie" by poprawić swój wizerunek? W Łomży (a w zasadzie w jej okolicach) jedynym miejscem, które możnaby zobaczyc jest Park Krajobrazowy Doliny Narwi i NIC poza tym! Bo kto przyjedzie specjalnie do Łomży by obejrzeć odnowioną katedrę, popływać łódką po Narwi, czy iść do muzeum (do którego i tak nie wiem kto chodzi) kiedy w Polsce jest więcej innych miast, większych, które mają więcej do zaoferowania turystom. Łomża nie jest miastem atrakcyjnym turystycznie, nigdy nie było i nie wiem czy kiedykolwiek będzie. Społeczeństwo stąd wyjeżdża bo nawet dla tutejszego mieszkańca nigdy nie było, nie ma i pewnie nie będzie wielkich perspektyw na życie.
|
|
sebi jeszcze jest Białystok (ZOO jakie jest, takie jest, park, różne koncerty itp.), Augustów (Puszcza, jeziora), Białowieża, Rajgród (jezioro), Las Jednaczewski i jeszcze by się coś znalazło -----*****-----*****-----*****------***** Łomża, Łomża, Łomża . . . -----*****-----*****-----*****------*****
|
|
Mistrzu, miasta które wymieniłeś są w o tyle dobrej sytuacji że przemawia za nimi położenie geograficzne oraz walory naturalne których u nas NIE MA. Wiec dla mnei to nei są atuty. One od wielu lat przyciągają turystów i będą zawsze przyciągać.
|
|
za jakies 20 lat.....lomza będzie niczym czarnobyl ;) Zaara pusta samotna idiotka :)
|
|
wg mnie Łomża byłaby rozwiniętym (nawet bardzo) miastem żeby nie straciła statutu stolicy wojewódźtwa ... , której winowajcą byli śledzi i być może teraz obaszary miasta były by nawet 2 razy większe , powstawałyby zakłady, fabryki, nasapiłby napływ ludzi do miasta itd. a przez bialystok niestety tak nie jest ... "miasto" te przez ostatnie 10 lat jakos się rozwinęło ... choć to nie zmienia faktu ze jadąc z Warszawy do Śledziewa można przeżyć załamanie psychiczne spowodowane cywilizacją wschodu czyt. terenów białoruskich
|
|
ostatnio dobre bataty w lomzy po trzy_0 sawiec jestlepiej :D
|
|
Jak to nie ma reklamy Łomzy? Przecież niedawno nasz magistrat chciał na zagranicznej licytacji opieprzyc działkę obok mostu! Wreszcie zagranica usłyszała o naszym pieknym mieście:-) Zbych
|
|
Jezu!!! Jak mantra powtarzany mit o turystycznej przyszłości miasta... Ciekawe gdzie większość z Was spędza wakacje. W Chełmie Lubelskim? Ciechanowie? Pile? Może w Tarnowie? To po drodze w góry... Może Elblągu? To po drodze nad morze... Łomża nie będzie miastem turystycznym, które zatrzyma warszawiaków jadących na Mazury. Bo jeśli ktoś jedzie na Mazury to nie to, by kąpać się w Narwi, nawet gdyby była zalewem. Ludzie, uspokójcie się. Zacznijcie sami lubić to miasto zamiast wiecznie snuć wizję nierealnej przyszłości.
|
|
Marcel-ziomalu!-piątka
|
|
Wreszcie jeden który myśli racjonalnie.
|
|
z tym tematem podbijcie do tz. to nick pewnego gościa, który twierdził ze jest radnym. Koniecznie zapytajcie co z informacją turystyczną. Na ten temat rozmawiałem z nim ok 2lata temu.))) ..i król i pionek po skończonej partii wracają do tego samego pudełka.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |