Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Mieszkaniowa książeczka oszczędnościowa PKO |
Co z nią zrobić żeby wyjśc na tym najkorzystniej? Jeśli mam na niej 50000 zł to aktualnie jaka to może być suma? I jeśli planuje kupno mieszkania to przysługuje mi coś z tytułu posiadania powyższej książeczki?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Mieszkaniowa książeczka oszczędnościowa PKO |
Musisz isc do banku ci wylicza % i premie gwarancyjna za darmo bo kolejne wyliczanie jest płatne.Jak masz 50 tys na stare to masz obecnie 50 zł.Wiec niewiele ci wylicza jakies ok 600 zl z % i gwarancji pewnie z 4 tys bo ja ostatnio wyliczalam i malam tez mala kwote.Jak kupujesz mieszkanie lub dom przysluguje ci premia gwarancyjna wlasnie te ok 4 tys wiec to jest kropla w morzu.Chyba ze masz aktualnie 50 tys wiec to bedzie duza premia gwarancyjna.
|
|
Bzdury premia bedzie bardzo duża bo to jest wyliczane przez GUS co roku i brana jest cena budowy 1 m2 w tamtych czasach a obecnie wszystkiego się dowiesz w PKO na niemcewicza (przy rondzie) tylko dowiedz się kiedy będą mieli aktualne cenniki!!! Jeżeli się pisałaś na 60m2 to mniej więcej tyle jest refundowane, przy budowie domku masz około 50m2 refundacji resztę finansujesz sama, tak że w zasadzie nic nie stracisz na tej książeczce, ale liczy się czas od uzyskania pełnego wkładu. Powodzenia
|
|
Wątpię żeby cokolwiek można było wyciagnąć jak wynosi wkład. Wymianę waluty mieliśmy dość dawno czyli mogą być pytania skąd kasa kiedy jak i co. Inflacja to jedno, a opóźnienie to drugie. A oszczędności z tych książeczek nie są już realizowane ok. 15 lat, więc można czegoś dochodzić i się upominać, ale wczesniej trzeba się zorientować czy jest warto.
|
|
fanka bocianka - ma racje!!! Nie tak dawno sama wyliczałam książeczkę i premia była sporo, tyle że ja miałam dużo mniej wkładu, więc leć do banku i niech Ci wyliczą- jak już wspomniano, pierwsze wyliczenie jest darmowe, pod warunkiem że jesteś jedynym właściecielem książeczki, tzn, chodzi o to że czasami przepisuje się z brata na siostrę, i odwrotnie itd... i jeśli osoba nie zgłaszała do wyliczenia książeczki wcześniej to nic nie zapłacisz. Ja uważam że warto, jest to spora kasa, wiadomo, nie kupisz za to mieszkania, ale dołożysz do zakupu. No i premie dostaniesz, jeśli będzie akt notarialny zakupu mieszkania. POwodzenia Pozdrawiam
|
|
Nalezaloby dodac ze na rozliczenie ksiazeczki mieszkaniowej masz 3 m-ce od czasu kupna np. mieszkania takze jesli zlozysz o roliczenie po to... Swoja droga wazne jest kiedy ksiazeczka byla zalozona... magia_2
|
|
MAGIA_2- Masz racje, ważne jest kiedy książeczka była założona. Pozdrawiam
|
|
książeczka była założona w roku chyba 87 czy 88 bo nie mogę oczytać daty ale napewno przed 1990
|
|
Ja wyliczałem teraz książeczkę. Miałem na niej ponad 75000 poczekałem 2 tyg żeby dowiedzieć się ze premii gwarancyjnej i wo gule wszystkiego dostane tylko 16000 śmiech na sali założona była w 1982r. 27 lat oszczędzania na 5m kwadratowych i do tego mam spore problemy z odzyskaniem kasy. Kiedyś może i ta książeczka coś warta była teraz radził bym ja spieniężyć i jakaś lokatę czy coś założyć bo nic nie jest warta
|
|
Szczerze to z tego co pamietam to ksiazeczka musiala byc zalozona do 1990r. (ale nie jestem pewna) by otrzymac premie gwarancyjna... Szczerze to teraz sa oferty rowniez zakladania ksiazeczek, ale ja np. nie zaloze jej dla swoich dzieci, bo to by byly pieniadze wyrzucone w bloto po latach zwlaszcza kiedy wejdzie Euro i znow beda przeliczenia... magia_2
|
|
dobrze a teraz zapytam o jakiej porze są najmniejsze kolejki w banku bo co nie pójde to tlum ludzi w tym PKO ;/ a i jeszcze pytanie czy w tym małym PKO przy rondzie też rozliczają?
|
|
Oferuje pomoc w odzyskaniu ekwiwalentu wplaconego na ksiazeczke mieszkaniowa utraconego po dewaloryzacji zlotowki w 97 roku. Pewny zysk z urzedu!!!kontakt - dobrychopakhm@poczta.fm
|
|
jakieś szczegóły?
|
|
Dziękuję za informacje
|
|
złodziejstwo
|
|
Śmiechem na sali jest to, że już wyliczyli mi książeczkę i wygląda to tak: premia gwarancyjna ok. 1300zl, suma na książeczce 5 zl a odsetki 19 zl. Jak to mozliwe skoro na ksiązeczce bylo 50000???
|
|
Ten kraj na każdym kroku nas oszukuje. Tak samo było z polisami posagowymi. Rodzice wpłacali sporą jak na tamte czasy kase tylko po to byśmy mogli odebrac marne grosze:(
|
|
nie da się z tym nic zrobić??? to są śmieszne pieniądze a nie wkład na mieszkanie o jakim myślała moja mama zakładając mi tą książeczkę :(
|
|
No tak, po tym jak sie tu wszyscy wypowiedzieli jakie to miliony beda, to mozna sie rozczarowac :> Jak to dlaczego 5zl? Bo taki byl przelicznik przy denominacji o ile pamietam... stare 10 000zl to nowa zlotowka... Wiec mialas 50 000zl, masz 5zl... gdzie jest blad? Na Twoim miejscu to ja bym sie cieszyl, ze Ci dali 1300zl premii, a nie rozpaczal. I 50 000zl to nie byla chyba jednak fortuna, jesli byly to oszczednosci sprzed 1995 roku, biorac pod uwage, ze na poczatku lat 90' miesieczne wyplaty byly w milionach zl... moze nie kazdy pamieta. Ja mialem na ksiazeczce ok. 2500-3000 nowych zl, nie pamietam juz dokladnie. Zrealizowalem 3 lata temu i z premia gwarancyjna wyszlo mi 5000 zl... Wiec jak od 2500zl bylo 2500zl premii, a Ty od 5zl masz 1300, to chyba nie masz czego rozpaczac...
|
|
Teraz dają jakieś premie. Mi wypłacili kiedyś marne grosze bez premii. ------------------------------- Samotność www.iduo.pl Filmy download eonline.pl
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |