Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Problem z kompem |
Kiedy włączyłem komputer to pojawił się komunikat: disk boot failure insert system disc and pres enter, wcześniej wyłączyłem go normalnie nie miałem żadnych problemów, orginalny windows xp, co się stało i jak się do tego zabrać?
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Problem z kompem |
Nie masz problemu z kompem. Po prostu w biosie masz ustawione botowanie, i najwidoczniej musiałeś mieć płytę lub dyskietkę włożoną. Wejdź do biosu i ustaw jako pierwsze hdd0, potem cd lub co tam sobie chcesz i po sprawie. Jeśli którakolwiek z moich opinii narusza obowiązujące zasady, normy prawne, etykietę, propaguje przemoc, jest wulgarna, wzywa do nienawiści na tle religijnym, rasowym, czy wyznaniowym, lub jest po prostu obrzydliwa - to po prostu jej nie czytajcie :-)
|
|
Wejdz w bios zmien botowanie na hdd bo masz ustawione botowanie na fdd i dlatego piersze co kop wykrywa to dyskietka a powinien wykrywac pierwsze hdd bo tam masz windowsa a nie na dyskietce.
|
|
Jeśli OjciecR. nic nie zmieniał w konfiguracji komputera, a tym bardziej BIOSu, to powodów takiego zachowania komputera może być wiele. Najczęstsze to uszkodzenie dysku twardego, tablicy partycji, usunięcie plików systemowych. Może to być także efekt działania wirusa. Prowokator
|
|
Wyjmij dysk przetrzyj i włoż dokładnie. Też tak miałem i poprostu cos nie łączyło
|
|
Przed wyłączeniem płyty w kompie nie zostawiałem, nic w nim nie zmieniałem, twardy dysk wyjąłem i obczyściłem z kurzu ale do biosa się nie odzywałem bo jak do niego weszedłem to nie wiedziałem gdzie mam tych ustawień szukać, a że się na tym zupełnie nie znam to mógłbym tylko zaszkodzić bardziej. Poradzcie kto w miarę szybko mógly się tym zająć.
|
|
Witaj tak jak jeden z przedmówców twierdzę, że przyczyn może być kilka, najbardziej prymitywną może być ustawienie bootowania , ja stawiałbym na to, że jakiś program podczas de instalacji, usunął pliki rozruchowe systemu Windows, jednakże może też być uszkodzony hdd, na początek radzę ustawić bootowanie w biosie na cd, włożyć do napędu Windowsa, i spróbować zrobić naprawę czyli klawisz R, ciekawe czy wykryje poprzednią wersję Windowsa
|
|
do OjciecR - chetnie przyjme Twoj zepsuty komputer
|
|
podaj mi na maila telefon to sie zgadamy krupik@op.pl
|
|
Juz mowie co moze byc przyczyna takiej sprawy. Mozliwe ze dysk sie odlaczyl lub wtyki od dysku od czestego wyciagania mogly sie przerwac i trzeba wymielic. mozliwe ze dysk padl i trzeba by bylo go sprawdzic. Przyczyn moze byc duzo, System ktory juz masz byl tak zawalony ze poprostu cos sie poprzestawialo i trzeba by bylo sformatowac. Mozliwe ze plytka winxp byla w napedzie i ktos ja odpalil i system wywalilo i prosi o wgranie nowego. W biosie mozesz latwo to zmienic ale jak nie wiesz to nie zagladaj tam bo mozesz namieszac. Najlepiej zanies go do kogos kto sie zna albo zpras kogos takiego bo dzwoniac do kogos lub pytajac sie na forum ciezko bedzie znalesc odpowiedz Pozdrawiam
|
|
"System ktory juz masz byl tak zawalony ze poprostu cos sie poprzestawialo i trzeba by bylo sformatowac" Jak system może być zawalony ??, zawalony to może być dysk twardy, co objawia się dużym spadkiem wydajności, w systemie operacyjnym nic się samo nie "przestawia". Autor pytania wyraźnie powiedział, że nie ingerował, w strukturę podzespołów komputera, jak również nie majstrował w biosie, moim zdaniem, choć mogę się mylić jest to uszkodzenie hdd, lub plików startowych systemu Windows, w praktyce spotkałem się z takimi przypadkami, nie neguję jednak iż może to być problem tak prozaiczny, że aż śmieszny czyli np odpięcie taśmy z hdd, lub z płyty głównej. radzę jednak aby jakiś "fachowiec" zobaczył co i jak z tym sprzętem, bez jakiejkolwiek elementarnej wiedzy można narobić więcej szkody niż pożytku.
|
|
twardy dysk do wymiany niestety...
|
|
jaki dysk? jedyny prawdziwy jasio :}
|