wtorek, 08 lipca 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Łomża w oczach mieszkańców

Witam,

chciałabym się dowiedzieć co mieszkańcy Łomży myślą o mieście, chodzi mi o możliwości rozwoju jakie stwarza miasto młodym ludziom, co powoduje ,że chcą oni w nim zostać albo odwrotnie, wyprowadzają się z niego. Czy Łomża jest miastem w którym dzieje się dostatecznie dużo w sferze kultury ?Co jest największym atutem a co problemem miasta? Z góry dziękuje:)

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Łomża w oczach mieszkańców

polecam lekture w postaci forum , poczytaj starsze tematy to bedziesz wiedział(a)

w zwionzku z tym proponuje sie napic

jedyny prawdziwy jasio :}

raz jasiu napisał coś mądrego :D

Kocham Łomżę,te miasto jest piękne ma historię ,swój klimat i wspaniałych życzliwych ludzi.Spędziłem tu całe swoje dotychczasowe życie i nie chciałbym się stąd wynosić...ale niestety.Przede wszystkim nie ma tu szkolnictwa wyższego na dobrym poziomie ,chcę się wybrać na historię, niestety w Łomży nie ma szkoły ,która by mi to mogła zaoferować.Nie ma tu przemysłu ,który "ciągnie" do przodu wiele miast.Ostatnio w sferze kultury zaczęło się coś dziać,ale nie z inicjatywy miasta ,lecz prywatnych restauracji/klubów itd..Największym atutem jest przede wszystkim położenie,historia,wygląd miasta(czystość) i bardzo życzliwi ludzie.Moje ukochane miasto ,Łomża jest jednak miejscem niespełnionego potencjału ,przez radnych/prezydenta,którzy startują w wyborach tylko po to by się "nachapać kasy" ,zamiast budować miasto dla ludzi ,dla społeczeństwa ,ku uciesze obecnych i przyszłych pokoleń.Jak prezydentem może być osoba,która nie wychowała się w Łomży ,nie urodziła się tu ??Działa tylko po to by tak jak już wcześniej wspomniałem dorobić się majątku.Połowa radnych nie wie co przegłosowują ,większość jest kompletnie nie kompetentna,osoby na tych stanowiskach powinny być po studiach a nie ze skończoną na 2 maturą lub z zawodówką.Wstrzymują inwestycję ,bo biskup nie chce mieć w pobliżu kościoła hipermarketu,wzbogacając tym samym Biedronki niszczące małe sklepiki.
Spytałem się ostatnio znajomego z Warszawy z czym mu się kojarzy Łomża.Odpowiedział mi,że jest to czysta ,zadbana miejscowość z ładnymi osiedlami,ale głównie mijał ją w drodze na Mazury,bo co mogło go tu zatrzymać choć na chwilę??
Marzy mi się,by kiedyś moje śliczne kochane miasto,stanie się ważnym ośrodkiem akademickim, przemysłowym o znaczeniu nie tylko regionalnym ale także krajowym.Mam nadzieję ,iż w końcu wyrwiemy się z uścisków Białegostoku i pokarzemy śledziom ,że teraz my jesteśmy Sprite ,a oni pragnienie ;) Kocham to miasto,ale wątpię bym mógł tu zostać ,ponieważ nie ma tu szerszych perspektyw dla młodych ludzi...a szkoda :(

Módlta sie...

Lomza znana jest jedynie z McDonalda, gdzie mozna zatrzymac sie po drodze na mazury, bo zwiedzac to raczej nie ma co. Jezeli chodzi o mozliwosci dla mlodych to powstaje duzo hipermarketow co daje spore szanse na zatrudnienie. Zastanawiam sie czy w urzedach pracuja od 30lat ci sami ludzie (bez wyksztalcenia w danym kierunku), moze kiedys przejda na emeryture i pojawia sie nowe miejsca pracy.

Jahwe zawarł wiele racji w tym co napisał.Dopuki nie powstaną firmy(fabryki) które zatrudnią min. 300 osób tak Łomża nigdy się nie rozwinie.Korzystacie z wielu *Biedronek które powoli wyniszczają wasze sklepiki osiedlowe.Na otarcie łez macie BROWAR ŁOMŻA (spółka) poza POLSKĄ.(nie podam nazwy spółki) . Macie predyspozycje i warunki.

http://main.sqipcom.com/?ref=TomHas

Studiuję i pracuję teraz w Warszawie. Na początku byłam zafascynowana tym miastem i jednocześnie bardzo tęskniłam za Łomżą. Teraz nie tęsknie w ogóle za Łomżą, ale Warszawa też przestała mi się podobać.
Szczerze chętnie bym wróciła, ale wiem że nawet jeślibym znalazła pracę w Łomży to zarabiałabym przynajmniej dwa razy mniej niż tutaj i nie wiem czy teraz bym tak mogła.

Bardzo dziękuję za komentarze:)jak widać większość ludzi ma podobne odczucia, niestety nie są pozytywne:/ciekawe czy jest jakaś możliwość zmian w naszym mieście,oczywiście zmian na lepsze.Jak myślicie co można byłoby zrobić aby Łomża "ruszyła do przodu"?

petronelcia, wiolu pozdrawiam z wawki, dawno sie nie widzielismy :}

finding mylisz sie, jest co zwiedzac, morze niekonieczine jak w wielu miejscah centrum, ladne kamienice (u nas malo takih) ale na pszyklad okolic Lomzy niejedna osoba zazdrosci, na wiosne wylewy cudo, Forty, jak dotond zle wykorzystywane.

jedyny prawdziwy jasio :}

ha ja powiem krótko - ja nie widzę miasta. ŁOMŻA ?????????

a do wszystkich wykształconych i niedowartościowanych "yntelygentów" kieruję swą uwage aby dali sobie spokój z ciągłym narzekaniem na brak zainteresowania ich wyjątkowym wykształceniem i uzdolnieniami , które na tle ogólnie panującej miernoty w urzędach są czymś wyjątkowym i niepowtarzalnym na miare kolejnego cudu świata.
Skończcie tą ścieme bo to nie chwyta.

Lola z podłomżyńskiego pola

Łomża jest ok. Ładne miasteczko - mieszkam od urodzenia, tylko mentalność niektórych ludzi trochę nie pasuje. arystokraci sami. Zresztą co tu gadać. Wystarczy spojrzeć na ceny działek:) Wszędzie spada a w Łomży rośnie;))))

Yanie również pozdrawiam ;)

Ja moge sie podpisac pod tym co napisal Jahwe ( w wiekszosci tekstu, ale nie we wszytskim). Jak bede miala wiecej czasu to napisze dokladnie:-)

magia_2

Rozlewiska na wiosne "pod Łomżą" sa cudne. Forty w Piątnicy też. Dodalbym, ze w Drozdowie jet muzeum a w Nowogrodzie skansen i czolg...

W malych miasteczkach mlodzi wyksztalceni inteligentni ludzie nie maja wiekszych szans na dobra prace wiec wyjezdzaja tam gdzie moga przynajmniej duzo zarobic.

Super są te fabryki zatrudniające 300-500-1000 ludzi.
Właśnie połowę zwalniają. Super rozwój.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org