Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
PKS Łomża - Wasze opinie |
Chętnie poznałbym Wasze opinie o PKS Łomża - jakoś usług, jakość autobusów, ceny biletów, kultura kierowców itd. z góry dziękuję za odpowiedzi
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: PKS Łomża - Wasze opinie |
Hehe a co tu duzo pisać... dno i pół metra mułu. Troche korzystam z ich usług i jestem zawiedziony... Ten "nasz" pekaes jako jedyny mi znany utrudnia życie studentom, co z tego że przysługuje mi zniżka studencka jak wracając ze studiów muszę płacić za bilet pełną kwotę bo Łomża nie dogadała sie z warszawskim pekaesem i niestety w przedsprzedaży zniżek NIE MA <a co za tym idzie trace za każdym przejazdem 10pln bo w wawie ciezko dostac sie do autobusu nie majac wczesniej kupionego biletu>...a np taki suwalski czy inne dogadały sie i na te kursy kupuje legalnie bil autobusy kecik ze zniżką... Kierowcy nie są zbyt mili, a czasami nawet wulgarni... No malutki plusik ma tabor<przynajmniej te autobusy które jezdza do wawy są całkiem neizłe a niektóre prawie nowe> Ale cóż to za plusik na tle WIELKIEGO MINUSA za zniżki!!!
|
|
do Olsztyna też nie ma zniżek dla studentów - na popołudniowe kursy :((( Musiałem z tego powodu zmienić lokalizację studiowania.
|
|
Mają napisane, że w autobusie jest WC, a faktycznie to WC jest zamknięte i jak się zachce nagle komuś na obowodnicy przez Radzyminem to musi trzymać aż do Stadionu. Tam też ma kłopoty, bo zanim przedrze się przez stragany i odczeka swoje w kolejce do WC stadionowego to może nie wytrzymać . Może warto dać ogłoszenie na dworcu PKS "Pasażerowie wybierajacy się w dalsze trasy proszeni są o założenie pampersów".
|
|
Ja niespotkałęm sie jeszcze nigdy z hamstwem kierowcy PKS !
|
|
Bo żeś autobusem PKS'u pewnie nie jeździł.
|
|
ogolnie spoko ale wlasnie ten brak znizek wkasach przedsprzedazy to wielki minus:( bigi2004
|
|
Jeździłem i jeżdze
|
|
Nie dość, że podstawiają na przystanek autobusy (w większości) dopiero wtedy gdy juz powinni odjeżdżać, a potem stoją kilka minut i sprzedają bilety, to na dodatek niektórzy z nich czując się władcami pojazdu i tych którym łaskę wyświadczają wioząc ich gdzieś tam, to jeszcze palą w autobusach papierosy co jest zabronione przepisami o ruchu drogowym. Kierowca może palić, pasażer nie. Nie zrozumiała dla mnie jest też polityka ograniczonych linii na którcyh są zniżki dla młodzieży szkolnej czy studentów. Ich brak, choćby do Olsztyna czy Mławy powoduje, że potencjalni pasażerowie korzystają z usług innych przedsiębiorstw. Łomżyńskiemu PKS-owi forsa przelatuje koło nosa. Jadąc do Białegostoku, Warszawy, czy Olsztyna korzystam z usług innych przewoźników. Jest ciepło, czasami można obejrzeć jakis film wideo.
|
|
Z hamstwem Ptysiu może się i nie spotkałeś, ale z chamstwem pewnie nie raz.
|
|
Tak głosno o chamstwie kierowcow na tym forum, a czy nie spotkaliscie sie z chamstwem pasazerow? Jezdzilem lomzynskimi autobusami 5 lat 2 x tydzien i jakos nie zauwazylem zeby az takie chamstwo panowalo wsrod kierowcow. Owszem kazdemu kiedys puszcza nerwy i ja sie wcale nie dziwie, ze czasem i kierowcom puszczaja. Przewoza dziennie mase ludzi, a wiadomo pasazerowie swieci tez nie sa, zwlaszcza mlodziez. Mimo, ze jestem niewiele starszy od 20-latkow niejednokrotnie sam zwracalem uwage mlodemu kwiatowi naszego spoleczenstwa, ktory nie dosc ze zachowuje sie jak pewne zwierze w chlewie to na dodatek niszczy pojazdy. Niszczy a jednoczesnie narzeka na ich stan, ale to juz chyba jest cecha polskiego narodu? Temat znizek to kolejny temat rzeka. Z tego co wiem znizka dla studentow nie jest ustawowo narzucona, co oznacza ze PKS nie dostaje zwrotu roznicy miedzy cena normalnego biletu a tego ze znizka. Jest to znizka handlowa ustalona przez sama firme (nazwijmy to dobrowolnie utworzona dla zachety), w takim wypadku PKS ma prawo decydowac do jakich miejscowosci jej udziela a do jakich nie (z reguly nikt nie daje promocji na wszystko). Nie wszyscy wiedza tez ze znizke moze dostac student ale tylko do 26-go roku zycia, wiec nie dla wszyskich - "wieczni" studenci maja pecha. Pozdro dla wszystkich podroznych :)
|
|
felix z chamstwem w PKs-ach teżnie !! no raz w MPK !!!!!!!!!!
|
|
Na podmiejskich/wiejskich trasach tragedia, autobusy śmierdzące, często brudne, ledwo toczące się Autosany z epoki późnego Gierka, kierowcy zazwyczaj popalający jakieś podłe szlugi ... tragedia ...
|
|
Bardzo często jeżdżę z Białegostoku do Łomży. Staram się jak mogę omijać Łomzyńskie autobusy ale nie zawsze jest to możliwe. Ostatnio zobserwowałem nowe zjawisko: autobusy innych PKS-ów omijają łomżyński dworzec PKS. Tak się dzieje w przypadku autobusu Białystok - Kołobrzeg który odjężdża o 21.25 z ronda (pl. Kościuszki). Świetny autobus do Olsztyna, Gdańska, czy Koszalina. Chociaż jest pospieszny na odcinku Białystok - Łomza kosztuje mniej niż zwykły łomzyński jadący pół godziny dłuzej. Mirek
|
|
Wypadek :(
|
|
To temat rzeka, zwlaszcza dla kogos " z zewnatrz". Nie pochodze z tego regionu i obsluga pasazerow przez kierowcow PKS w Lomzy ( przepraszam wszystkich kierowcow, ktorzy sa uprzejmi i nie pala w autobusach)jest dla mnie nie tyle zaskoczeniem co traumatycznym przezyciem. Rozumiem, ze kierowca tez czlowiek i moze miec gorszy dzien, tez czasem nie odpowiadam sasiadom na "dzien dobry" ale nie rozumiem jak mozna w chamski sposob zmieszac z blotem pasazera za to tylko: - ze chce dac kierowcy drobne i zajmuje mu to pare chwil, - ze chce wysiasc na przystanku na zadanie i informuje o tym kierowce za wczesnie lub za pozno ( ten drugi wypadek jest zrozumialy), natomias zupelnie nie reagowac kiedy "kolesie" obrazaja nie tylko wspolpasazerow ale i kierowcow autobusow, zachowujac sie wulgarnie lub kiedy pijani pasazerowie najzupelniej w swiecie wymiotuja na podloge. Pomijam fakt, ze w autobusach (precyzuje, autobusach lomzynskich) smierdzi. I ostatnio odkrylam dlaczego. Otoz specyfika lomzynskich kierowcow jest palenie papierosow, naturalnie bez otwierania okna ( co jest chyba lepszym wyjsciem o tej porze roku). Rozumiem, ze kierowca ma zamiar nalezec do niechlubnej wiekszosci posiadaczy raka pluc, ale ja bynajmniej nie!! I o ile mi wiadomo (o czym informuja wywieszone w widocznych miejscach przy wejsciu) w miejscach publicznych ( do ktorych autobusy wciaz naleza) JEST ZAKAZ PALENIA. Nie musze dodawac, jak zareagowal kierowca na moja delikatna uwage w tej sprawie, kiedy smierdzacymi tytoniem dlonmi, zapalal osmego papierosa na 2,5 godzinnej trasie Warszawa- Lomza... Nowicjusz
|
|
pks to dno
|
|
Raz widziałem jak kierowca PKS na wiosce ropę spuszczał z autobusu i sprzedwał rolikom hehehehehe Bubero
|
|
Powinni Cię wsadzić razem z nim do jednej celi , chyba wiesz dlaczego?
|
|
w pksie dorwał się do władzy jakiś chińczyk i doprowadza do upadku firmy nie licząc się z załogą sam zarabia wielkie piniądze a na warsztacie panują czasy komuny czas zatrzymał sie w miejscu a zarobki jak przez piędziesiąt lat temu były są takie same .Młodzi pracoenicy przychodzą i szybko odchodzą taka jest prawda
|
|
Jacy pasażerowie takie autobusy.
|
|
Pamiętam jak jeździłem łomżyńskim PKS do Warszawy to bardzo często stykałem to samo zjawisko. Jeśli miałem plecak, za którego przewóz płaci się (jak pamiętam powyżej 20x40x60 cm), to wiele razy kierowcy kasowali pieniądze, ale o bilecie za bagaż już zapominali, a jak ktoś przypomniał, to mina jakby ktoś im rodzinę wymordował. Mówiąc wprost jest to okradanie przedsiębiorstwa i sposób na parę złotych na drobne wydatki. Jak pytam znajomych to częsta praktyka w łomżyńskim PKS, zwłaszcza w kursach rannych. Bezczelność niektórych polega na tym, że potrafią wydrzeć mordę, jak ostatnio powiadała córka sąsiadki, by płacić za bagaż, a potem wziąć kasę i nie wydawać biletu. I to jest od lat, proponuje spytać jeżdżących 5, 10, 15 lat temu to potwierdzą takie przekręty. Stąd w PKS Warszawa, za przewóz pojedynczego bagażu nie bierze się opłat i skończyło się oszustwo. Co do samych kierowców, cham może trafić się w każdej firmie, czy to w PKS Łomża czy Warszawa.
|
|
-Proszę bilet studencki do xxx -NIE MA TAKIEGO BI|LETU -Jak to? -CO NIE ROZUMIESZ? NIE MA TAKIEGO. Cięzko wytłumaczyć, że akurat na ten kurs zniżka nie obowiązuje z jakiegoś powodu? Tak kilka razy wyglądała rozmowa z kierowcą PKS Łomża. Kultura marna, autobusy zazwyczaj stare, w których jest albo gorąco, albo zimno. Nie wspomnę o tym, że ciasno... Kiedyś jak w drodze do Warszawy zimą autobus się popsuł, to 2 inni kierowcy do których dzwonił "nasz" odmówili pomocy, a dyspozytor PKS Łomża powiedział, że tamci nie odbierają jego telefonów i nic zrobić nie może. 40 osób czekało, aż kierowca zatrzymał i zawrócił łomżyński autobus jadący z Wa-wy i nim pojechało 80osób, po czym kurs zawróconego odbył się normalnie z 2h opóźnieniem... Ceny jedne z wyższych, standard niski- moim zdaniem najlepszy w Polsce jest PKS Elbląg-mili kierowcy, ceny ok, nigdy nie było żadnego problemu.
|
|
Nie chcę tu za bardzo bronić PKS Łomża, ale *** *** trochę przesadzasz. Przez 7 lat jeździłem autobusami PKS Łomża o różnych godzinach do Warszawy i z powrotem i nigdy nie spotkałem się z płaceniem za bagaż. Co innego inne PKS, chociażby PKS Warszawa tam opłata była za każdym razem. Co do kultury kierowców zastrzeżenia można mieć do wszystkich firm, często z większą nieuprzejmością spotykałem się w firmach typu Polski Express, czy Connex niż w różnych PKSach.
|
|
Nemo, jeśli jeździłeś 7 lat i nie spotkałeś się z płaceniem, to zacznij grać w lotto, o takim szczęściarzu nie słyszałem.:) Co do PKS W-wa, tam od lat nie ma opłat za pojedyncze bagaże. Nie wiem, czy dostawałeś bilet, bo jeśli tak, to są dwie możliwości, maiłeś potężne bagaże lub cwaniak kierowca kasował, chociaż nie ma do tego prawa. Oto fragment o przewozie bagaży w PKS Warszawa IV. PRZEWÓZ BAGAŻU 1. Pasażer ma prawo do zabrania bezpłatnie 1 sztuki bagażu o wymiarach 70x55x25 i wadze do 25 kg umieszczonego w luku bagażowym oraz bagażu podręcznego o wadze do 5 kg i rozmiarach umożliwiających umieszczenie go pod fotelem autokaru. 2. Pozostały bagaż jest przewożony, jeśli jest miejsce w luku bagażowym. 3. Za nadbagaż pobiera się dodatkową opłatę w wysokości 20,00 zł - ( płatne u kierowcy !) 4. Przewoźnik ma prawo odmówić zabrania bagażu o nadmiernym ciężarze lub nietypowych wymiarach.
|
|
tak macie rację autobusy powinny być niedopuszczane do jazdy kto im podbila przeglądy te autosany mają popękane ramy wiećie są spawane nie boićie się mimi jezdzić ludzie
|
|
to za torbę nie przekraczającą 30x30x60 płaci sie opłate? a jesli tak to ile bo na stronie pks łomża nie ma podanych opłat?
|
|
Hmmm... niezależnie od tego, jaki PKS jest właścicielem autobusu, chamscy kierowcy są wszędzie. To są ludzie. Podobnie jak pasażerowie. Lepsi, gorsi - ludzie. Z tym, że to kierowca reprezentuje usługodawcę, czyli powinien, podkreślam: powinien, wykazać się cierpliwością i uprzejmością. Pamiętajcie też, że wypowiadacie się o ludziach, łomżyniakach, sąsiadach. Chcecie zmienić PKS? Zmieńcie siebie, zwracajcie uwagę kierowcom, piszcie skargi. Może to coś da. Z tego co wiem, to kierowcy łomżyńskiego PKS-u nie mają prawa pobierać opłat za bagaż. Jeśli Was kasują, to zwyczajnie Was okradają. Ale nie generalizujcie - nie wszyscy, tylko jednostki.
|
|
co do dworca PKS, to IMO, ktoś powinien trawę z dachów sprzątnąć i płytki chodnikowe wymagają wymiany. Na skrzyżowaniu jest ciekawostka na skalę światową, gdzie w ciągu kilkunastu lat ludzie butami wytarli na wylot betonowe płytki chodnikowe. Nawet dwa tysiące lat temu Majowie robili lepsze... Być może jest to prototypowy projekt mający na celu eliminacje cementu z procesu produkcji betonu...
|
|
wie ktos ile kosztuje bilet autobusowy z łomży do ostrołęki?
|
|
Od 4 lat jeźdzę łomżyńskimi autobusami do Warszawy i nigdy nie widziałam i sama też nie płaciłam za bagaż chociaż czasem miałam 2 torby.
|
|
Najbradziej wkurzające jest to ,że kiedy jest jakiś autobus do Warszawy tzw przelotówka np z Suwałk pasażerowie często kładą torby na siedzeniu i udaja ,że śpią aby nikt nie dosiadł się bo niewygodnie im:/ . Inna sprawa to to ,że kierowcy często zatrzymują się aby "niektórzy" kupili piwka na droge i mówi im "żeby tylko puszki sprzątneli po sobie". Ostatnio jak jechalam jakiś pijany typ zaczął mnie głaskać po dłoni i coś tam mamrotał tylko po to abym się przesiadła bo on chce się rozpierniczyć na 2 siedzeniach, już nie wspominam o czystości siedzeń... masakra.
|
|
nie macie pojecia!kierowcy za bagaz nie pobierajo zadnych oplat,jezdze to wiem co muwie,a ich praca jest nie wdzieczna,czesto muszo sie uzerac z ludzmi bo cos im sie nie podoba a co kierowca winien.nazekacie na na syf a sami pasazerowie zachowojo sie jak by w chlewie byli ząda czystosci a sam naswini,
|
|
najgorsi są studenci.inteligencik z wawy a co do czego to najwiecej brudzi.narzekacie ze siedzenia są brudne ,ale sie widzi jak ludzie nogi klado na fotele jak jedzą,i wszystko o siedzenie wycierają,ciekawe czy w domu tez tak robią,swinie
|
|
koles co ty pieprzysz jakie 20zl za bagaz,nie wierz to sie nie wypowiadaj,
|
|
Gdzieś około 9 lat temu jadąc z komputerem i monitorem wraz z kolegą z Kolna do Łomży wsiadając na przystanku za mostem kierowca po prostu wyrzucił mnie na najbliższym przystanku we wsi Borkowo!!!!! Chciał kosmicznej opłaty za bagaż!!!! W Kolnie kupiłem bilet do Łomży. W Borkowie musiałem czekać około godziny na następny autobus do Łomży w którym już nie miałem problemów z bagażem. Akurat padał dość duży deszcz a wiadomo komputer i monitor nie lubi deszczu. Pomimo tego że były w pudełkach zapakowane. Apropo ludzi korzystających ze znizek w PKSach to woła o pomstę do nieba. Co to za zniżki????szkoda gadać!!!! Kiedyś to przez parę lat były połówki w PKSach.Miejskie za darmo.Metro też. PKP też było lepsze.Były darmowe przejazdy 2 klasą. Teraz to wszystko się pozmieniało i dziwią się że mało ludzi jeżdzi. Mam na myśli ludzi takich jak ja którzy są inwalidami.
|
|
4 rok jeżdżę do warszawy pks wcześniej jeździłem 5 lat do technikum. tak wiec coś niecoś mogę powiedzieć o pks w łomży. dojazdy do technikum były spoko ale na początku pod koniec dawali jakies stare miejskie autobusy sprowadzone skądś tam. dojazdy do warszawy to inna sprawa jeszcze rok temu to był koszmar. ceny najdroższe ze wszystkich przewoźników.jakoś usług marna. teraz muszę powiedzieć że ceny są konkurencyjne a autobusy nie najgorsze. drażni mnie jak podchodzę do kierowcy kupować bilet i mówię studencki a on do mnie na ty. kolegami to my nie jesteśmy. ja staram się jeździć jak najtańszymi autobusami wiec mragowo giżycko wybieram najczęściej. pks warszawa jest super aczkolwiek cena za bilet mogłaby być niższa. jednak veolia jest przewoźnikiem nie do pobicia cena 12.40 studencki na rasie wwa-łomża i do tego super autobus i bardzo miły elegancko ubrany kierowca. nietrzeźwi nie jeżdżą a palacze mają swoje 5 minut w ostrowi. pzdr
|
|
a co tu wymagac wiekszosc kierowcuw to wsiochy prowadza wlasne gospodarstwa w pksie tylko dorabiaja te marne grosze
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |