poniedziałek, 17 lutego 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Zielone strzałki - Łomża kontra reszta świata?

Pojeździłem sobie ostatnio po naszym mieście i pytanko mi się nasunęło: czemu u diabła zlikwidowano zielone strzałki w prawo na sygnalizatorach przy skrzyżowaniach? Wiem, że taki był bodajże wymóg Unii Europejskiej (chodziło o dostosowanie kodeksu drogowego do przepisów unijnych), ale inne polskie miasta nadal pozwalają kierowcom skręcać w prawo i afery z tego powodu nie ma.

Żeby było śmieszniej, Niemcom tak się spodobały "polskie" zielone strzałki, że chcą je wprowadzic do swojego kodeksu. A tymczasem w Łomży dochodzi do absurdu, gdy w weekend po południu musimy stać na pustym skrzyżowaniu - przy przejściu, po którym pies z kulawą nogą nie chce się przetoczyć - i czekać na zielone. A kierowcy i tak skręcają - na czerwonym - i łamią głupawy przepis.

Łomża jak zwykle bardziej papieska od papieża. Jak w sprawie fotoradarów na ograniczeniu do 30km/h, nastawianych z tolerancją 5km/h.

Pozdrawiam.
grover

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Zielone strzałki - Łomża kontra reszta świata?

Znam ten ból to naprawde głupie. Za kazdym razem gdy mam zamiar skręcic na skrzyzowaniu zastanawiam się czy strzałka pojawi się czy tez nie. One się włanczają kiedy chcą albo w ogóle.

Niemcy nie tyle "zielone strzałki" chcą wprowadzić,co już w większości miast wprowadzili! Mało tego.Opcja "zielonych strzałek" na skrzyżowaniach ma się w niedługim czasie stać przepisem drogowym,obowiązującym w krajach całej unii.To jest sprawa rozpatrywana w krajach wspólnoty całkiem poważnie,gdyż "zagranica" dostrzegła wszystkie korzysci ,płynące z zastosowania tego przywileju,warunkowego skretu w prawo.No ale wiadomo: Polska to Polska :).Najpierw wydamy kupę kasy na likwidację strzałek ze skrzyżowań,by potem jeszcze conajmniej drugie tyle,w niedługim czasie wydać na ich reaktywację,zamiast poczekać na to co z tego wszystkiego wyniknie.No cóż...Polak potrafi.A i podejrzewam ,że na tej operacjii niektórzy ludzie potężne pieniądze zarobią naszym,czyli podatników kosztem.I tu jest zapewne "pies pogrzebany"...

Graboś napisał dokładnie to co miałam na myśli. Zgadzam się w 100%. :)) cała Polska. smiechu warte, szkoda, że za nasze pieniądze.

Kasia

O to, to Grabosiu! O pieniążki (dla kolesi) za przeróbki tabliczek i swiatełek tu chodzi! Tak było z gaśnicami w samochodach, kasami w taksówkach, tabliczkami "teren zabudowany" (te czarne, konturowe), i wielu innych "kasiorowych pomysłów władzuni". Przecież czas leci, niedługo wybory, a ta sfora skunksów tak łaknie mamony....

Zbych

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org