Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Zielone strzałki - Łomża kontra reszta świata? |
Pojeździłem sobie ostatnio po naszym mieście i pytanko mi się nasunęło: czemu u diabła zlikwidowano zielone strzałki w prawo na sygnalizatorach przy skrzyżowaniach? Wiem, że taki był bodajże wymóg Unii Europejskiej (chodziło o dostosowanie kodeksu drogowego do przepisów unijnych), ale inne polskie miasta nadal pozwalają kierowcom skręcać w prawo i afery z tego powodu nie ma. Żeby było śmieszniej, Niemcom tak się spodobały "polskie" zielone strzałki, że chcą je wprowadzic do swojego kodeksu. A tymczasem w Łomży dochodzi do absurdu, gdy w weekend po południu musimy stać na pustym skrzyżowaniu - przy przejściu, po którym pies z kulawą nogą nie chce się przetoczyć - i czekać na zielone. A kierowcy i tak skręcają - na czerwonym - i łamią głupawy przepis. Łomża jak zwykle bardziej papieska od papieża. Jak w sprawie fotoradarów na ograniczeniu do 30km/h, nastawianych z tolerancją 5km/h. Pozdrawiam. grover
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Zielone strzałki - Łomża kontra reszta świata? |
Znam ten ból to naprawde głupie. Za kazdym razem gdy mam zamiar skręcic na skrzyzowaniu zastanawiam się czy strzałka pojawi się czy tez nie. One się włanczają kiedy chcą albo w ogóle.
|
|
Niemcy nie tyle "zielone strzałki" chcą wprowadzić,co już w większości miast wprowadzili! Mało tego.Opcja "zielonych strzałek" na skrzyżowaniach ma się w niedługim czasie stać przepisem drogowym,obowiązującym w krajach całej unii.To jest sprawa rozpatrywana w krajach wspólnoty całkiem poważnie,gdyż "zagranica" dostrzegła wszystkie korzysci ,płynące z zastosowania tego przywileju,warunkowego skretu w prawo.No ale wiadomo: Polska to Polska :).Najpierw wydamy kupę kasy na likwidację strzałek ze skrzyżowań,by potem jeszcze conajmniej drugie tyle,w niedługim czasie wydać na ich reaktywację,zamiast poczekać na to co z tego wszystkiego wyniknie.No cóż...Polak potrafi.A i podejrzewam ,że na tej operacjii niektórzy ludzie potężne pieniądze zarobią naszym,czyli podatników kosztem.I tu jest zapewne "pies pogrzebany"...
|
|
Graboś napisał dokładnie to co miałam na myśli. Zgadzam się w 100%. :)) cała Polska. smiechu warte, szkoda, że za nasze pieniądze. Kasia
|
|
O to, to Grabosiu! O pieniążki (dla kolesi) za przeróbki tabliczek i swiatełek tu chodzi! Tak było z gaśnicami w samochodach, kasami w taksówkach, tabliczkami "teren zabudowany" (te czarne, konturowe), i wielu innych "kasiorowych pomysłów władzuni". Przecież czas leci, niedługo wybory, a ta sfora skunksów tak łaknie mamony.... Zbych
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |