Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Byłem u spowiedzi |
Postanowiłem sprawdzić reakcję księży /wybrałem starszego i młodszego wiekiem/ na spotkanie nietypowego, w jednostajnym szeregu wiernych, spowiadajacego się. Nie wyłudzałem, broń boże, sakramentu, zaczynając od wyznania, że choć byłem ochrzczony to dawno żyję jak ateista, ale teraz pytam, czy mogę się wyspowiadać i zacząć żyć jak katolik. Proponuję odgadnąć, który ksiądz, młody - ok 30 lat, czy starszy - po 60-ce postąpił następująco: Pierwszy wypytał dokładnie, czy byłem u 1 komunii, bierzmowania, czy ślub kościelny itd. Słysząc potwierdzenie drążył dalej: czy dzieci chrzczone, chodzą na religię itd.. Słysząc: nie, stwierdził, że spowiedż jest niemożliwa, zażądał wizyty u proboszcza w celu uregulowania zaległości wobec boga i kościoła. Na moje pytanie, czy mam założyć wór pokutny, niegrzecznie odegnał mnie od konfesjonału ku zdumieniu ludzi stojących w ogonku. Drugi zapytał tylko o chrzest, 1 komunię i okres trwania ateizmu, następnie zagadnął o powody takiej postawy. Powiedziałem, że nie mogłem uwierzyć w istnienie boga, a widząc jaki jest kościół tym bardziej utwierdziłem się w tym, grzesznym, stanie. Zapytałem, czy mogę się wyspowiadać i otrzymać rozgrzeszenie. Kapłan orzekł, że moja spowiedż już trwa, zapytał czy mam oprócz tego jakieś grzechy. Odpowiedziałem, że tylko te, które popełnia ateista. Ksiądz udzielił mi rozgrzeszenia i zadał stosunkowo niewielką pokutę. Który to ksiądz okazał się być także człowiekiem? Nagrodą za prawidłową odpowiedż będzie podanie nazwy kościoła. rudy błazen z druhem
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Byłem u spowiedzi |
A powiedz czy ty na serio chcesz znów żyć jak katolik???? "Ten Klub te Barwy to dla nas całe ŻYCIE!!!"
|
|
Nie wiem ale moim zdaniem młodszy ksiądz nie dał rozgrzeszenia a starszy okazał się wporządku. Sama dziś miałam niemiłą dla mnie sytuacjeę przy konfesionale. Powiem że spowiadał mnie młody ksiądz około 30 stki był.... ...Po drugie szacunek lojalność po pierwsze...
|
|
Ten drugi to starszy,zgadłem?
|
|
Myślę, że młody dał rozgrzeszenie :P
|
|
napewno młodszy
|
|
Młodszy "Ten Klub te Barwy to dla nas całe ŻYCIE!!!"
|
|
a po kiego wogóle tam polazłeś, i co nosi cie tak , bez kitu juz ci mowiłem zajmij sie cieszeniem sie z zycia skoro jest ci tak dobrze, ale ty masz juz obsesję, mysle ze powinnienes to zbadać, ateista zawsze wiecej mysli o Kosciele niz naprawde katolik, bez kitu czy ty o czyms innym myslisz , ateista tak musi robic bo on nic poza tym nie ma
|
|
Dzięki za zainteresowanie. GrubyŁKS: dziś stanowczo nie chcę, ale wyroki boskie są niezbadane... Tymczasem pracuję dla zagranicznej gazety i przeprowadzam coś w rodzaju ankiety. Na razie typy są na remis, więc wstrzymam się z podaniem prawdy. jab: Ty chyba nie chcesz spotkać się za mną w niebie. Zażądaj by ateiści i inni sodomici nosili trwałe oznaczenia, podobnie jak Żydzi albo Polacy w Niemieckich obozach. Zapobiegnie to wchodzeniu takich jak ja do kościołów. rudy błazen z druhem
|
|
rozgrzeszenie dał młodszy ksiądz, a myślę ze po to poszedł do spowiedzi, ponieważ źle było mu jako ateista - to jego wybór nie można nikomu narzucać jaką ma wyznawać wiarę i jak to robić, komentarze takiego typu po co to zrobił są zbędne moim zdaniem, jego życie niech żyje jak on chce!!! Niem mam tolerancji dla pedalstwa i kurestwa !!
|
|
paplik...ale ty masz rozumek zryty już
|
|
myślę że był to młodszy ksiądz.hmmm spróbuje zgadnąć który to kościól: krzyża świętego??? hmmm nie ma na ziemi człowieka który nie popełnił by żadnego błędu, czy to ksiądz czy też dziecko. Każdy ma prawo zbłądzić a potem powrócić. czyż nie tak poucza nas pismo święte?
|
|
a ja nie bylem u spowiedzi i sie nie chwale
|
|
a paplik BYŁ i sie chwali, i pprzezywa , a co juz sie szczesliwe zycie, bezstresowe, błogie, bezproblemowe, spełnine zycie ateisty znudziło, odp na oznaczenia co ty nie chce pogieło cię, chciałbym wogóle odwrotnie, chciałbym zeby nie paradowali caly czas swojej innosci tylko se zyli normalnie, nie ukrywali ale tez nie przypominali o tym co 5 minut
|
|
a aj uważam że o ile historia prawdziwa, to pomysł ciekawy. Ksiądz nie jest Bogiem - mamy prawo ocenić jego jako człowieka oraz pracę jako wypełnia w imieniu Kościoła. Stawiam że starszy przegnał (Brunon?)
|
|
Ja też nie byłem u spowiedzi ... i ostatnio w kościele byłem rok temu na świecące ;) nie uważam kościoła jako kościół ale w boga wieże i wiem że mi pomaga . A co do tematu to młodszy ksiądz przyjął cię grzecznie i dał ci rozgrzeszenie ;)
|
|
Bez kitu temat się rozwinął. To i ja sie wypowiem. Jestem jeszcze młody i nurtuje a nawet wkur*a mnie jedno dlaczego co niedziela powinienem isc do kosciola skoro Bóg jest wszedzie?? Czy to nie to samo jak pomodle sie np w domu, w drodze do sklepu, do szkoły???? Czemu musze siedzieć w kościele. I dlaczego księża mają samochody nie żebym coś do nich miał ale o ile pamiętam Kapłan żyje w ubóstwie jak go Pan Bóg stworzył a na siebie zarabia odpraawiniem mszy w zamian dostaje dary nie w postaci pieniedzy lecz ubrania jedzenie itp Wiem ze XXI wiek ale to takie przyklady tylko. A są tacy co i kobiety mają;/ "Ten Klub te Barwy to dla nas całe ŻYCIE!!!"
|
|
grubylks: jestes ograniczony i niedouczony. poczytaj lub skontaktuj sie z ksiedzem, bo masz duze braki skoro takie pytania zadajesz i nie potrafisz korzystajac ze swojej wiedzy na nie odpowiedziec. co do tematu, daje 90% ze byl to starszy ksiadz.
|
|
Autor: Maciek773 (---.elomza.pl) Data: 20-03-08 00:56 grubylks: jestes ograniczony i niedouczony. poczytaj lub skontaktuj sie z ksiedzem, bo masz duze braki skoro takie pytania zadajesz i nie potrafisz korzystajac ze swojej wiedzy na nie odpowiedziec. Ale ja nie odczuwam potrzeby dogłębnego wiercenia tego tematu. Chce żeby ktoś mi na to prosto odpowiedział. A z księdzem w bliższe "stosunki" ni chce wchodzić "Ten Klub te Barwy to dla nas całe ŻYCIE!!!"
|
|
http://wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=10701 POLECAM!!! "Ten Klub te Barwy to dla nas całe ŻYCIE!!!"
|
|
dlaczego co niedziela powinienem isc do kosciola skoro Bóg jest wszedzie?? Czy to nie to samo jak pomodle sie np w domu, w drodze do sklepu, do szkoły???? Czemu musze siedzieć w kościele. bo msza sw. jest pamiatka po wieczerzy panskiej. jesli czujesz sie czlonkiem kosciola to chcesz wiedziec co sie w nim dzieje, wiec chodzisz na msze. poza tym na mszy otrzymujemy sakramenty np pojednania albo komunie sw. jesli czujesz sie katolikiem to uznajesz rowniez kosciol, a pierwszym z przykazan koscielnych jest uczesczczanie na msze. I dlaczego księża mają samochody nie żebym coś do nich miał ale o ile pamiętam Kapłan żyje w ubóstwie jak go Pan Bóg stworzył a na siebie zarabia odpraawiniem mszy w zamian dostaje dary nie w postaci pieniedzy lecz ubrania jedzenie itp gdzie jest napisane ze kaplan zyje w ubostwie? chyba ze mowisz o zakonnikach np franciszkanach. A są tacy co i kobiety mają;/ wszedzie sie znajda 'wyrzutki'
|
|
stary Cie pogonil :P
|
|
Paplik robi eksperymenty (jaja). Może i dla gazety. Licho tylko wie, czyli szatan - jego bóg. A przde wszystkim nie był on u spowiedzi tylko u konfesjonału, czy u księdza w konfesjonale. Spowiedź, to wyznanie grzechów dla pojednania z Bogiem i ludźmi. Skończy jak Judasz, albo jak Szaweł z Tarsu.
|
|
Chyba zgodzę się z Kmicicem podejście do konfesjonału to jeszcze nie spowiedź. A patrząc jakie ma paplik podejście to daleko się ze spowiedzią minął.
|
|
szkoda ze hitler niezyje. pewnie zamordowal by was wszystkich za te wiejskie komentarze na temat religii;] zycie
|
|
paplik ty chyba pracujesz dla" jude news" zamiast robic experymenty w katolickim kosciele lec do swojej synagogi i pokiwaj sie troszke...:)
|
|
To pokazuje że każdy ksiądz interpetuje wiarę według swego widzi misie i potem sa z tego powodu problemy. A wracając do tematu to starszy dał rozgrzeszenie
|
|
kazdy mowi ze Bog moze wwszystko... Kto mi odpowie na pytanie: Czy Bog moze stworzyc tak wielki kamien, ktorego sam nie uniesie?
|
|
Chopiniak... Bóg moze wszystko, co się mieści w przestrzeni Jego sensu. Nie może np. się zjeść. Paplik robi sobie z Was jaja. Wielkanocne!
|
|
skraja : trafienie w 10-tkę! o takiej refleksji myślałem opisując mój eksperyment. Ostatnio dowiedzieliśmy się jak ksiądz odmówił pogrzebu tragicznie zmarłemu. A więc od księdza, nie boga, zależy przepustka do nieba. GrubyŁKS: Bardzo dobrze kombinujesz! Odzywa się w Tobie zdrowy instynkt niezgody na naiwność pozwalająca klerowi dobrze żyć z religii .Trafnie odczytujesz rozdżwięk pomiędzy życiem kleru a istotą kościoła. Łyknij jeszcze trochę wiedzy o kościele, Biblii w żródłach niezależnych, a wyzbędziesz się wątpliwości. Serdecznie zachęcam. Łaskawy dla mnie był starszy wiekiem ksiądz. Nazwy kościołów podać mi nie wolno /zabronił zleceniodawca/. Powiem tylko, że młody, nieprzyjazny dla ateistów, spowiadał w kościele, który robi wiele "szumu" starając się przyciągać młodzież. Starszy spowiadał w jednym z najstarszych kościołów, który spokojnie wypełnia posługi wobec wiernych. Pozdrawiam apostata
|
|
Szalom paplik/inkwizytor! Widzę, że wielu nabrała się na to, że poszedłeś do kościoła, już nie wspominam o „spowiedzi”. Wystarczy poczytać antyklerykalne urojenia paplika/inkwizytora, by wiedzieć, że wymyśla on wszelkie idiotyzmy, by tylko gdziekolwiek zaistnieć. Równie dobrze mógł napisać, że idąc obok kościoła zauważył mnie ksiądz i robił sprośne miny. Gdy nie reagowałem, podszedł do nie i zaczął składać nieprzyzwoite propozycje...itd. Przecież paranoje paplika/inkwizytora na tym forum są dobrze znane. Z głupoty można się tylko śmiać, aż dziw, że są osoby serio traktujące wypociny tego fiksata.
|
|
Paplak Ty chyba jesteś "mądry inaczej" Wesołych Świąt
|
|
pol1 nie musisz nic mowic, twoj podpis mowi sam za siebie..
|
|
ha ha... młodszego zabolała prawda o "worku pokuty". Czy to wazne, czy chodzisz regularnie do koscioła i przyjmujesz komunie? a po kosciele bluznisz itp, ale udajesz katolika??? Wazne by byc człowiekiem i starszy ksiądz zachował się najrozsadniej.
|
|
młodszy nie dał rozgrzeszenia to moje zdanie. Nie wiem co taki ksiądz chce udowodnić lub pokazać. Taki ksiądz to nie ksiądz NIE WIERZĘ W KSIĘŻY ...Po drugie szacunek lojalność po pierwsze...
|
|
może powiesz coś więcej jaki to ksiądz czy ten młodszy czy starszy i jaka parafia ...Po drugie szacunek lojalność po pierwsze...
|
|
gillete: Dobrze typujesz. Parafii podać nie mogę, ogólne wskazówski są w poście pod nickiem Inkwizytor. Pozdrawiam. Paplak apostata
|
|
Moim zdaniem młodszy. Czemu? Bo jakby stary to nie robiłbys z tego mini konkursu. Młodsi wydają sie bardziej wyrozumiali.
|
|
sw krzyza - mlodszy, milosierdzia bozego - starszy?
|
|
Moim zdaniem jeden i drugi nie powinien ci dac rozgrzeszenia tylko zapalic czuba w dupe.
|
|
I co z tego, że jest to prowokacja . Ważne jest to, że ludzie rozmawiają ze sobą. Swoją droga to intrygujące, jak łatwo ludzie dają sie podpuścić. Panie bek00, no ksiądz czuba w d...., przecież nie wypada. :)))))))))))))))) BEAUTY
|
|
Paplik był u spowiedzi ale u rabina. Rabi jemu wybaczył.
|
|
A czemu nie jak mozna robic spowiedz na porownania to ksiadz moze dac czuba tez chyba.
|
|
Jedna wielka prowokacja :) nie powiem ze nie skuteczna bo widzimy jak sie temat rozwinał paplik GRATULUJE ... ... te forum jest na ZENUJACYM poziomie WSTYD... btw. Wesołych Świąt życze :)
|
|
Paplik mierny prowokatorze , twoje przekonania twoja sprawa.Więc po co nam o nich opowiadasz , szukasz poklasku.Mokrego dyngusa. Jerzy
|
|
jak zawsze katolicy pelni milosierdzia :) czuba w dupe...ladnie, bardzo po katolicku wiec mnie to nie dziwi. pozdrawiam
|
|
Autor: Maciek773 (---.elomza.pl) Data: 20-03-08 00:56 grubylks: jestes ograniczony i niedouczony. poczytaj lub skontaktuj sie z ksiedzem, bo masz duze braki skoro takie pytania zadajesz i nie potrafisz korzystajac ze swojej wiedzy na nie odpowiedziec Maciek,chyba ty jesteś ograniczony. Niby po co ma chodzić do księdza? A co on nie ma własnego mózgu? Ksiądz ma mu mówić co jest dobre a co złe? Kogo słuchać,kogo nie? A co to ku**a ksiądz jest jakąś wyrocznią? Omnibusem? Przecież to zwykły człowiek w sutannie,a w dzisiejszych czasach przeważnie nawet cwaniak pozorujący świętego. Z resztą,to chyba dobrze,że człowiek zaczyna zadawać sobie z czasem pytania natury egzystencjonalnej i ciekaw jestem jak ty na wszystko znajdujesz w sekundzie odpowiedzi korzystając ze zwojej wiedzy heh
|
|
czub w dupe...rozumiem to jako dotyk Pana? ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!
|
|
paplik, to już nikogo nie interesuje czytanie w kolorowych pisemkach o sztucznych cyckach tej czy tamtej? już trzeba sie chwytac takich tematow jak Wielkanoc i spowiedz? zycze wiecej ambicji w szukaniu tematow.
|
|
i jeszcze: wierzacym zycze wesolych Swiat Wielkiej Nocy, a pozostalym milego dlugiego weekendu, swiat marcowych, czy jak je tam miedzy soba nazywacie.
|
|
Dla paplika jest szabat , on w dni szabatu nie pisze . grzech. Rabi tego by nie wybaczył. Paplik ja jestem z urodzenia katolikem , nie praktykuję ale tobie won od kościoła. GWIAZDECZKO.
|
|
Paplik proponuję abyś wykonał inne doświadczenia . Wejdź na wieże kościola Milośierdzia i raz skocz ale przedtem się przeżegnaj i pomódl a raz skocz bez bez modlitwy .Twoje doświadczene pozwoli jedoznacznie stwierdzić ateistom czy bóg jest czy nie . PS Nie ćpaj .Może zacznij inny wątek np "Czy chcecie aby w świeta wielkanocne otwarte były sklepy
|
|
chyba najgorsze co moze byc co wykazuje słabośc ludzka to wierzący a niepraktykujacy,po co w takim razie wierzycie ?mama kazała,boicie sie piekielka? jeśli wierzysz to módl sie i staraj sie byc jak najlepszy.Koniec tematu
|
|
Spowiadanie wymyślono po to,aby ludzie kablowali na samych siebie.Jezus nikogo nie spowiadał.To zostało wprowadzone dopiero w 1215r.na IV soborze laterańskim. Spowiadanie się to samobójstwo. Kokosz
|
|
Kokosz słusznie prawisz. Ale tak czy inaczej paplik niech zajmię się swoją wiarą i rabinami a nie .....
|
|
kokosz...to jest prawda...zgadzam sie i tak zostalo... ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!
|
|
Aha proponuję żeby było sprawiedliwiej trochę przezwoitości To bardzo łatwę jak ja powiem że np dla mnie autorytetem jest JPII to zaraz można napisac to co w Faktach i mitach pisze się o papieżu : najbardziej idiotyczne jakie słyszałemTo np że miał córkę z rosjanką którą poznał w czasie II wojny . Ale to byłoby trochę niesprawiedliwe .Dlatego chcialbym poznać autorytety drugiej strony żebyśmy obrzycali się błotem nawzajem a nie tylko w jedną stronę . (Niestety myślę że jako przykłady waszych autorytetów dostanę tak kryształowe postacie jak Elmo z ulicy sezamkowej albo Hary poter no u Paplika pewnie będzie to Lara Kroft) No więc czekam niecierpliwie i pewnie się nie doczekam
|
|
hehe ... to już wiem o kim mówił podczas kazania ksiądz w Niedziele Wielkanocną w Św. Krzyżu na 19.00:)) musiałeś nieźle wkurzyć księdza tym postem:))
|
|
Megan_5: Napisz, prosze, co było mówione podczas tego kazania. Ja byłem w innym kościele w tym czasie. apostata
|
|
oj pabloz kiepski jest twój punkt widzenia, nie zawsze autorytetów należy - trzeba szukać w kościele, co nie znaczy,że są one w jakimkolwiek stopniu gorsze lub słabsze, nie ma nic gorszego niż ograniczony człowiek paplik potrafisz prowokować to fakt, chylę czoła swoją drogą ludzie po co te emocje każdy ma swój punkt widzenia i nikt tu nikogo nie odsądza od wiary BEAUTY
|
|
Ty byłeś w kościele . Ta .Chyba żeby na panienki popatrzeć albo z tacy buchnąc. Donosicieli szukasz na forum ? Kedyś koledzy z Ormo nagrywali Chcesz to ci pare adresów podeślę
|
|
czemu od razu osadzasz kogos o zabieranie pieniadzy? ZAKAZ WYWALANIA MOICH PODPISÓW!!!!!!
|
|
Wolny człowiek nie ma autorytetów, przynajmniej na stałe i na pewno nikogo nie czci, ani nie wielbi. Czy kazania głoszone w kościele to są jakieś "tajne komplety", że informowanie o ich treści jest jakimś "donosicielstwem"? Przecież głoszone "słowo boże" powinno docierać najlepiej do wszystkich. Liczę na życzliwych i rozsądnych forumowiczów, którzy znając treść kazania ze mszy w Kościele Św. Krzyża w Wielkanocną Niedzielę o 19,00 poinformują nas wszystkich, ciekawych tegoż. Jawność i prawda jest przecież jedną z największych wartości. Ja w tym czasie naprawdę byłem w innym kościele, nie żebym sam chciał, ale wypełniałem obowiązki wobec osoby bliskiej. Za życzliwość rozsądnych serdecznie dziękuję. rudy błazen z druhem
|
|
Pabloz4 to jakiś nawrócony,skruszony stary ormowiec?Takie kontakty,że ho,ho. Kokosz
|
|
Nie wypowiadam się w sprawach religijnych na forum.Ale czytając posty jedno mnie uderzyło.Jak mocno napiera "paplik"i"inkwizytor" aby dowiedzieć się co mówiono w kościele.Metody prowadzenia dyskusji i podpuchy jak za czasów komuny.Dziwię się że prawdziwi katolicy zniżają się do poziomu w/w judaszy.
|
|
Autor: baca666 (---.elomza.pl) Data: 26-03-08 11:09 Nie wypowiadam się w sprawach religijnych na forum.Ale czytając posty jedno mnie uderzyło.Jak mocno napiera "paplik"i"inkwizytor" aby dowiedzieć się co mówiono w kościele.Metody prowadzenia dyskusji i podpuchy jak za czasów komuny.Dziwię się że prawdziwi katolicy zniżają się do poziomu w/w judaszy. a nie przyszło Ci do głowy,że to może jest zwykła ciekawość,tylko od razu podpucha,czasy komuny etc? Dlaczego większość katolików szuka na siłę spisków i konspiracji przeciwko ich wierze zawsze,gdy w grę wchodzi zwykła ciekawość,chęć prowadzenia merytorycznej dyskusji,czy szukanie odpowiedzi na podstawowe pytania ludzkiej egzystencji? Nie wspomnę już o typowym katolickim miłosierdziu i miłości do bliźniego jak "czub w dupe" , "won od kościoła" ,"judasze" i takie tam hehehe...
|
|
Ciekawe czy komuś z dyskutantów chodzi o przekonanie choćby jednego kontrlokutora? Chyba żadnemu. Chodzi tylko by dopiec.......
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |