Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
rejestracja |
Mam problem chcę kupic samochód ale okazało sie że właściciel nie przerejestrował go w ciągu 31 dni a poprzedni właściciel zgłosił do wydziału czy jak podpiszę umowe to mi zarejestrują
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: rejestracja |
Oczywiście. Już tłumaczę. Rozumiem, że kupujesz samochód od człowieka np. X, a dowód rejestracyjny jest na Y. W takim przypadku musisz od X dostać dokument potwierdzający jego prawa do samochodu, czyli kopię umowy między X, a Y, wraz z kluczami i resztą dokumentów auta. Dodatkowo na twoim miejscu skontaktowałbym się z Y, by sprawdzić czy faktycznie sprzedał on X samochód i kiedy go sprzedał. W wydziale komunikacji nie powinni robić problemów. To czy poprzedni właściciel spełnił wymogi, czyli opłacił podatek od czynności cywilno-prawnych i czy przerejestrował na siebie samochód - to jego problem, ale w zakresie OC, to także twój problem. Koniecznie musisz sprawdzić czy X kupując samochód od Y wypowiedział umowę ubezpieczenia OC. Jeśli to zrobił do30 dni od daty zakupu, był zmuszony wykupić nowe OC. Jeśli nie ubezpieczył, na tobie spoczywa obowiązek zawarcia takiego ubezpieczenia w dniu podpisania umowy zakupu. W przyszłości karę naliczą jemu - nie tobie. Natomiast jeśli X nie wypowiedział umowy OC, to zgodnie z ustawą przeszła ona na niego. Teraz kupując od niego samochód - polisa ubezp. przejdzie na ciebie, chyba, że wypowiesz OC (masz na to czas do 30 dni od dnia zakupu). Proste to - jak drut kolczasty. W tych sprawach siedzę od wielu lat, więc jeśli czegoś nie rozumiesz - pisz, odpowiem ja, albo ktoś z forumowiczów.
|
|
Re: rejestracja |
Dzięki serdeczne !!!!
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |