poniedziałek, 06 stycznia 2025 napisz DONOS@
Forum ogólne

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Mam problem chcę kupic samochód ale okazało sie że właściciel nie przerejestrował go w ciągu 31 dni a poprzedni właściciel zgłosił do wydziału czy jak podpiszę umowe to mi zarejestrują

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: rejestracja

Oczywiście. Już tłumaczę.

Rozumiem, że kupujesz samochód od człowieka np. X, a dowód rejestracyjny jest na Y. W takim przypadku musisz od X dostać dokument potwierdzający jego prawa do samochodu, czyli kopię umowy między X, a Y, wraz z kluczami i resztą dokumentów auta. Dodatkowo na twoim miejscu skontaktowałbym się z Y, by sprawdzić czy faktycznie sprzedał on X samochód i kiedy go sprzedał.
W wydziale komunikacji nie powinni robić problemów. To czy poprzedni właściciel spełnił wymogi, czyli opłacił podatek od czynności cywilno-prawnych i czy przerejestrował na siebie samochód - to jego problem, ale w zakresie OC, to także twój problem.

Koniecznie musisz sprawdzić czy X kupując samochód od Y wypowiedział umowę ubezpieczenia OC. Jeśli to zrobił do30 dni od daty zakupu, był zmuszony wykupić nowe OC. Jeśli nie ubezpieczył, na tobie spoczywa obowiązek zawarcia takiego ubezpieczenia w dniu podpisania umowy zakupu. W przyszłości karę naliczą jemu - nie tobie.
Natomiast jeśli X nie wypowiedział umowy OC, to zgodnie z ustawą przeszła ona na niego. Teraz kupując od niego samochód - polisa ubezp. przejdzie na ciebie, chyba, że wypowiesz OC (masz na to czas do 30 dni od dnia zakupu).

Proste to - jak drut kolczasty.

W tych sprawach siedzę od wielu lat, więc jeśli czegoś nie rozumiesz - pisz, odpowiem ja, albo ktoś z forumowiczów.

Re: rejestracja

Dzięki serdeczne !!!!

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org