Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Nowy Telewizor |
Witam, mam zamiar w najbliższym czasie kupić nowy telewizor LCD, a że nie za bardzo sie na tym znam to prosiłbym o pomoc, a dokładniej na co zwracać uwagę przy zakupie, na jakie parametry itd. Z góry dziękuje za pomoc.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Nowy Telewizor |
jak będzie włączony w sklepie wśród innych telewizorów to sam zauważysz gdzie obraz jest do dupy. patrz na: cena, cale, jasność, rozdzielczość, kontrast
|
|
Daruj sobie sklepy w Łomży bo przeplacisz , oraz nie zwracaj uwagi na obraz jaki jest w tych sklepach bo na kazdym jest on do dupy. Wszystkie są podłaczone do jednego źródła w tym sklepie i strata sygnału jest znaczna Zrób tak: Przelicz ile masz kasy, i jaką wielkość potrzebujesz. oraz czy będziesz chciał go podłączyć np do Nboxa, czy tylko do kablówki, czy może jeszcze orócz tego do np konsoli Xbox lub np do komputera. Jesli chcesz aby był wszechstronny to szukaj taki kóry ma przynajmniej dwa wejścia HDMI (High Definition Multimedia Interface) albo nawet 3 wejścia To podłączysz do niego DVD, Nboxa ( telewizja N ) i np komputer z wyjścia DVI karty graficznej. Cóż Ci mogę polecić ?? jesli masz na wydanie okolo 3,5 tyś i starczy Ci 32 cale do pokoju to z czystym sumieniem polecam ci <b>Philipsa 32PFL7862D</b> cena około 3.609,00 zł w internecie. Mogę z całą mocą stwierdzić z Philips to mistrz w odtwarzaniu słabego sygnału SD ( standard definition ) takie jak np kablówka, oraz dobrego HD . Największy udział w sukcesie mają tutaj układy wpływające na obraz, jest ich kilka i mimo swojej subtelności w działaniu znacznie wpływają na poprawę jakości wyświetlanego obrazu. Sprawdzone w testach w tym TV Musisz wiedzieć że na LCD-kach pojawia się efekt smużenia obrazu, przejścia kolorystyczne to LCDkowy senny koszmar. Ale w nim jest wszystko w porządku. Poczytaj sobie na stronach o HDTV to dowiesz się więcej, ale podstawowa rada , nie daj wiary głupotom jakie Ci wciskają sprzedawcy w sklepach, oni mało się znają na sprzęcie który sprzedają i zależy im aby wcisnąć albo ostani model, albo droższy, kupowałem telewizor ponad pół roku więc trochę się o tym przekonałem. Poza tym ceny !!, w byle jakim sklepie w Łomży dasz za np w/w teelwizor okolo 400, 500 zł więcej niż zamawiając przez internet z dowozem do domu, więc olej sklepy i szukaj w internecie Mam nadzieję że pomogłem
|
|
jeżeli masz zamiar kupic to tylko plazme polecam panasonica 42cale w chwili obecnej kupisz za nie cale 3 klocki poza tym plazma ma większy kontrast a jednocześnie jest większy pobór prądu ale to jest coś za coś LCD nie da się odbierać z bliska będziesz widział nie wyrażny ekran a poza tym nie wiem jaki masz pokój tam gdzie go chcesz wstawić. Jak chcesz to podam ci namiary gdzie mozesz kupić przez internet z dostawą do domu sam kupiłem przed trzema m-cami Plazme PANASONIC TH-42PV7P i jestem z niego bardzo zadowolony. waldek27 Wtedy nie uważełeś co robisz, teraz rób co uważasz.
|
|
przebliże ci troche tem temat : Wady i zalety wyświetlaczy plazmowych Technologia plazmowa posiada wiele zalet w stosunku do LCD i CRT. Przede wszystkim, luminofory w telewizorach plazmowych pozwalają na uzyskanie szerszej gamy żywszych kolorów. Zakres chromatyczny ekranów plazmowych jest dużo szerszy niż w przypadku tradycyjnych telewizorów kineskopowych Ponadto kąty widzenia, zwłaszcza w porównaniu z wyświetlaczami LCD, są bardzo szerokie.. Wynika to z faktu, że to piksele generują światło, inaczej niż w przypadku LCD - o czym za chwilę. Ekrany plazmowe nie potrzebują też polaryzatora. Wreszcie, kontrast w niczym nie ustępuje najlepszym telewizorom kineskopowym. Jedną z przyczyn jest wysoka jakość czerni. Wyłączony piksel nie emituje żadnego światła, inaczej niż w przypadku pikseli LCD. Telewizory plazmowe charakteryzują się też lepszą jasnością niż telewizory kineskopowe, osiągając od 900 do 1000 nitów. Wyświetlacze plazmowe osiągają duże długości przekątnej (32 - 50 cali) przy bardzo małej grubości. Jest to duża przewaga nad telewizorami CRT, które jak wiadomo robią się coraz grubsze wraz ze wzrostem wielkości ekranu. Wady i zalety wyświetlaczy LCD Technologia LCD ma wiele zalet dla branży IT. To właśnie tu pojawiły się pierwsze wyświetlacze LCD, zanim znalazły zastosowania gdzie indziej. Dzięki procesom litograficznym, zapożyczonym z przemysłu półprzewodników, piksele mogą być bardzo małe. Monitory LCD są poważną alternatywą dla nieporęcznych monitorów CRT, a już niedługo wręcz zmonopolizują rynek monitorów. Wyświetlacze LCD są też używane w urządzeniach przenośnych. W międzyczasie rozpoczęła się produkcja diod OLED (Organic Light-Emitting Diode), ale to dopiero początki. Wyświetlacze LCD są tańsze od plazmowych, ale oczywiście trzeba też wziąć pod uwagę czynniki rynkowe. Kiedy brakuje paneli, nawet niedrogie technologie mogą osiągnąć kosmiczne ceny. Właśnie tak stało się rok temu. Jeżeli chodzi o jakość obrazu, to LCD charakteryzuje się lepszą jasnością niż CRT. Piksele LCD nie migotają, co oznacza że można oglądać obraz z bliska, co zwiększa wrażenie "zatopienia" w obrazie. Telewizory LCD mają bardzo stabilny obraz, co oznacza że można siedzieć blisko nich bez narażenia się na zmęczenie wzroku. Ponadto jasność jest doskonała, a obraz idealnie ostry. Jeżeli dodamy do tego rozsądną cenę - pomijając okres niedoborów - i niewielką zajmowaną przestrzeń, to widzimy, że LCD jest bardzo kuszącą propozycją. waldek27 Wtedy nie uważełeś co robisz, teraz rób co uważasz.
|
|
Czytając poprzednika tarczyn trudno nie przyznać racji. Nie chce ci sugerować żadnych marek, bo możesz poszukać na zachodnich portalach testów, zwłaszcza niemiecki są bardzo drobiazgowe i wiarygodne. U nas są strony sponsorowane np. przez producentów telewizorów plazmowych, gdzie trudno o obiektywna ocene. No i oczywiście jeśli nie chcesz przepłacić kupuj w sklepach internetowych. Wchodzisz na porównywarki cen np. skąpiec.pl lub ceneo.pl, sprawdzasz model, cenę plus koszt dostawy ze sklepu, opinie innych ludzi, którzy kupowali w tym sklepie i zamawiasz. Proste. Jak przywiozą w domu sprawdzasz, czy nie uszkodzone, ale i tak, nawet jak wszystko OK., w 10 dni możesz zwrócić sprzęt, bez podawania przyczyn, oczywiście płacąc za przesyłkę, kaprysy kosztują:) Największą rzeczą jaką kupiłem przez sieć była lodówka Ariston. Ma ok.2 metrów, pojemność ~500 litrów, klasa A+, nowoczesna, nie wykopaliskowe eksponaty jakie widziałem w sklepach w Łomży. Nie mówię, by kupować zaraz lodówki „No Frost” w kasie A+, ale nie sprzedaje się już na Zachodzie lodówek klasycznych bez systemu AIR. W Łomży widziałem lodówki w styku lat 70tych, pudło z gałką w środku, zero funkcji. Bałem się, że może przyjść uszkodzona, ale była oryginalnie zapakowana w fabryce we Włoszech w twarde styropiany, folię, tak, że dotarłaby i do Chin. Różnica w cenie w stosunku do Łomży to 500 zł. Prosta zasada im droższy sprzęt, tym większa różnica, tak że lodówkę za którą zamawiano w Łomży ok.4000 zł, w sieci można było kupić za ok. 3000 zł. (cena z przywiezieniem 100 zł). Za zyskane pieniądze kupiłem dodatkowe 3 lata gwarancji od producenta i jeszcze zostało parę setek. Opisałem przykład lodówki, ale w ten sposób kupowałem, sprzęt komputerowy, a nawet WC Kompakt. Wszystko zawsze taniej niż w tradycyjnych sklepach. Z gwarancjami, naprawami, nie mam kłopotu, wysyłam emaila, przyjeżdża transport/ kurier na koszt firmy, zabiera sprzęt, a po naprawie, wymianie, przywożą nowy do domu. Pozdrawiam
|
|
plazma jest dobra jeśli masz zaciemnione pomieszczenie szklany ekran odbija bardzo dużo światła i jest dostępna od 37 cali, jeżeli do 37 cali to tylko lcd, sam osobiście posiadam lcd Sharpa, wybrałem go ze względu na prawie idealny odbiór z sygnału SD (kablówki), najlepiej postaraj się o prezentacje w domu kilku modeli TV i sam będziesz mógł wybrać to co najlepsze twoim zdaniem. Napewno nie sugeruj się opiniami sprzedawców w sklepach zwłaszcza łomżyńskich, z czystm sumieniem moge Ci polecić Sharpy i JVC
|
|
co do prezentacji w domu klienta to polecam http://www.audiovideo.com.pl/ dobra firma
|
|
Chłopak chce pewnie zamienić swojego 10 letnigo Panasonica 21 ' na nowy a my mu tu mieszamy Ja Podałem przykład który jest teraz na rynku najlepszy jeśli chodzi o ekrany LCD i wyświetlanie obrazu SD. Cieżko jest znależć LCD-ka który będzie ładnie świecił na kablówce, ( efekt smużenia, ziarno, pikseloza ) a ten gra o dziwo ładnie . Tu standardowe telewizory CRT nie mają sobie równych. Jeśli chodzi o HD, to także świeci pięknie. Szczęka opada i ciężko ją podnieść . Naprawdę polecam. Oczywiście możesz kupić taniego Samsunga LCD za 2 tyś , i jeśli masz tylko kablówke to będziesz narzekał na jakość, to ci gwarantuje. Z obrazmai HD jest lepiej. Jako ciekawostka powiem że jest też na rynku rewelacyjny telewizor CRT Philips 551 HD Ready który bije na głowe podstawowe modele LCD ( te do 4 tyś ) jeśli chodzi o wyświetlanie obrazu HD , ale to już inna bajka. Wygrywa nawet z Sony Bravia kóry jest tak osławiony przez Telewizję N. Wadami jest to że jest to duży kolocek a kolega chce LCD-ka, pewnie zawiesić na ścianie, więc podany przezemnie model napewno by go zadowolił zarówno w standardowej telewizji, jak i w telewizji Haj Definiszyn, a kiedyś nawet kupi już Full HD. World pisze prawdę, poczytaj opinie, fora i kup przez internet. Jeśli już tak bardzo chcesz chodzić po sklepach i patrzeć , to spisuj modele które Ci odpowiadają i potem w internecie porównaj ceny. Ale to co jest w sklepach na półkach to zazwyczaj ostatnie modele których nikt nie kupił, albo bardzo wąska oferta i ceny zawyżone
|
|
PS. kupno telewizora to zajebiscie trudna sprawa, sam zobaczysz :)))) ale sugeruj się raczej opiniami w internecie niż tym co ci w sklepach mówią sprzedawcy.
|
|
Tarczyn masz racje, ja sie bujałem z pół roku. Oparłem sie o forum i opinie z forum http://www.hdtv.com.pl/forum/ i moj wybór padł na Sharp LC-46XD1E, narazie chodzi w kablowce, ale juz niedlugo bedzie N. Kamil2201 - powodzenia :-)
|
|
Kup sobie chłopie Sony Bravia LCD z wyjściem HDTV i 100 MgH czy jak to się pisze :) :::...Myślę więc jestem - rzekł....i zniknął...:::
|
|
kupując przez internet masz pare stówek w kieszeni waldek27 Wtedy nie uważełeś co robisz, teraz rób co uważasz.
|
|
Dzieki, bardzo mi pomogliscie. A tarczyn to trafil w sedno z tym 10 letnim panasonicem :D. No moze z ta roznica ze mam sony hehe. Trzymajcie sie.
|
|
Nigdy nie sugerujcie się tym co zobaczycie w sklepie. Zazwyczaj w sklepie TV podłączone są do Cyfry lub N-ki a wy w domu jak podłączycie do kablówki to napewno nie będziecie mieć obrazu kryształ. Trzeb postwić sobie pytanie na ile lat kupujesz sobie TV jaki sygnał będziesz na nim ogldać. Jeżeli kupujesz TV na 20 lat to warto zainwestować w Full HD ma mksymalną rozdzierlczość jeżeli chodzi o LCD a jeżeli na kilka lat i podłączona będzie do niego VEctra to wystarczy LCD za 2500zł z rozdzielczością 1366x768
|
|
Znajomi kupowali lcd przez internet, wszystko cacy,poza kilkoma uszkodzonymi pikselami, firma która im to przysłała, wyjaśniła że uszkodzonych kilak pikseli mieści się w tolerancji 1 gatunku i nie podlega wymianie u nich, i tak się obuli w sprzęt, którego na pewno by nie kupili widząc go naocznie.radził bym się jednak przejechać, gdzieś poza komże, i tak na pewno zostanie w kieszeni. Zaś co do plazmy, wszystko prawda, jednak należy dodać jeszcze zużycie prądu, jak mikrofala. Temid
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |