poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
O co chodzi z Via Baltica?

Fizycy twierdzą, że najmniejszym elementem budowy materii jest KWANT ENERGII! I ten kwant jest dopiero wiecznotrwały. Materia jest tylko "zrogowaciałą" energią, która podlega ciągłym przemianom i dlatego materia jest tak nietrwała. Tyle wiadomo napewno. Jest jedno ale: ostatnio przeczytałem, że prawdopodobnie podstawą tego energetycznego kwantu (czyli naszego wszechświata) jest INTELIGENTNA IDEA, MYŚL, ZAMIAR... Może tu należy szukać ducha, świadomości, duszy- jak kto woli...

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: O co chodzi z Via Baltica?

Pisz bracie, pisz dalej! Wierz mi, że czytam Twoje teksty bardzo chętnie. Sam przeżywałem taką nostalgię i wiem co znaczą takie zdarzenia przypominające kraj dzieciństwa. Potem się rozumie, że takie przeżycia mają wielkie znaczenie i rozwijają osobowość... wszak wszystko ma swoją cenę... Pozdrawiam.

MirRobDer

Zbych
w taki razie jawi się w tym miejscu wyzwanie i zagrożenie zarazem. Bo jeśli inteligentna idea ma ma być podstawą istnienia wszechświata, to jest on w nie lada kłopotach!! i to jest zagrożenie. A wyzwaniem jest dostarczanie światu paliwa i budulca! jeśli nie czujecie się na siłach walczyć i umierać za miliony i odległe galaktyki, to zawalczcie choć i o to Forum i nie dopuście żeby popadło w niebyt, yak fizyczny jak i intelektualny. Trzymka głeboka jak kieszeń parlamentarzysty! :-D

P.S. Wiecie jak fajnie mieć narzeczoną?

Poreg

Wyrażam swoje uznanie dla Ciebie - młodej osoby - mocno trzymającej sie swych korzeni i nie zapominającej zkad Twój ród. Uważano kiedyś Polaków za ludzi najtrudniej asymilujących się, najdłużej pamiętających o swej Ojczyżnie. Ty jeszcze jesteś tego dowodem i mam nadzieję że dobrym ambasadorem nie tylko naszego miasta ale i całego naszego kraju któremu na imię POLSKA. Twój rozmówca pan Stanisław jak piszesz 17 lat nie był w kraju i z tąd tak pięny obraz w jego pamięci. Z przykrościa donoszę Ci że my bardzo szybko się europeizujemy i wszystko choćby coś co najgorsze było na Zachodzie to my bardzo dokładnie to u siebie wdrażamy. Liberalne media są bardzo pomocne światowej masonerii w osągnięciu zamierzonego celu. Poddaję pod wątpliwośc osobę spotkanego Ks.Maja jako założyciela amerykańskiej Częstochowy. Z miarodajnych żródeł od dawna wiedziałem a będąc tam 1- XI-1989 r. upewnilem się że owym założycielem był (bo nie dawno zmarł w wieku 94 lat) paulin Ojciec Michał M Zembrzuski. Tobie i innym polecam na stronie www.jasnagora.pl/polski/zalecki_am_czest.html upewnić się czy ja piszę prawdę. Strona naprawdę bardzo ciekawa. Pozdrawiam.

..idąc trochę wyżej w strukturze wszechświata, zostawiając kwarki i gluony w ich hadronowym tańcu, zapominając o elektronach na ich poziomach energetyczncyh, zostawiając atomy, cząsteczki, struktury węglowodanów, łańcuchy białek, zatrzymujemy się na chwilę by spostrzec, iż mamy życie. mamy proste organizmy jednokomórkowe i skomplikowane niezwykle wielokomórkowce, z rozbudowanymi systemami wzajemnie powiązanych organów. Rośliny i zwięrzęta. A między nimi wszystkimi jedyną (podobno) istotę na tym świecie która posiada świadomość swego istnienia, przemijania i śmierci. Jedyną istotę (podobno) zdolną do refleksji i marzeń. Człowiek.

Co stanowi o człowieczeństwie człowieka? Skąd się bierze jego świadomość? Popatrzmy na organ jakim jest mózg. Olbrzymia skrzynka przekaźnikowa, zbudowana z niewielkich, jednokomórkowych automatów, połączonych z tysiącami sąsiadów, podłączonych do receptorów i efektorów, detektorów optycznych, dźwiękowych, dotykowych, węchowych, i mięśni poruszających całą skomplikowaną strukturą ożywionej materii.
Czy wiecie jak działa taki pojedynczy element? Odbiera sygnały od innych połączonych z jego receptorami neuronów i w zależności od tego co otrzymał zwraca sygnał - jeden, taki sam do wszystkich neuronów które podsunęły swoje receptory. Taka jest podstawa naszej pamięci, naszego wnioskowania, naszej inteligencji, odruchach warunkowych i bezwarunkowych, które rodzą się w miliardach takich komórek znajdujacych się w naszym mózgu i niewyobrażalnie wielkiej liczbie połączeń między nimi. Ale gdzie w tym szalonym biologicznym lunaparku elektronów pojawia się świadomość?
W jaki sposób wytłumaczyć fakt, że potrafisz teraz pomyśleć: JA! JESTEM! MYŚLĘ! Skąd się bierze świadomość procesu myślenia?
Wytłumaczenie tego znajduję tylko w jednym miejscu - Dusza, 'niematerialna sfera jestestwa', 'dotknięcie wielkiego ducha', czy 'wielka wspólna jaźń'. I Chrześcijanie, i Żydzi, i Arabowie, wyznawcy Buddy, Wielkiego Węża, czy CargoKtóreSpadłoZNieba - wszyscy są świadomi tego niematerialnego bytu które stanowi o naszym człowieczeństwie!

Poreg

A ja pozdrawiam kierowców i ludzi, którzy mozolnie zdrapują plakaty wyborcze rozwieszane (raczej bez zgody MPK) na wiatach.... :)

Tiger

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org