Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Afery nie zaszkodziły platformie... Traci PSL! |
Nie raz go widziałem jak jeżdźi tym swoim peugotem po mieście. W Lomży jest tylko taki jeden. Nistety jak się jeździ jak debil to trzeba później oddawać furę do blacharza hahaa
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Afery nie zaszkodziły platformie... Traci PSL! |
Nie no *****,przecież juz było tak dobrze...,co oni wyprawiają....;/;/;//;/;/;/;/;/;/ ŁKS-ie zagrasz w II lidze, my kibice wierzymy w to!! róbmy swoje
|
|
buhaah tylko nadziei narobili .. 14!
|
|
władze miasta i zarząd ŁKSu to wielkie pajace jakich mało .Ja tu już nie chce klnąć bo już mi się ie chce napisze tylko jedno CHWWD
|
|
no nie,, szkoda jak by spadł do 4 ligi , kibice i piłkarze zasługujo na granie orange exstraklasie , ale i jest dobra strona , będziemy wygrywać wszystkie mecze i znów wrucimy do III ligi. Tylko cud moze pomuc , aby grać w II lidze!!!!!!!!
|
|
to wynika na to że każdy z zawodników i z kibiców był oszukiwany ze strony starego zarządu ŁKS-u.
|
|
W tym czasie, gdy Łomża dostąpiła zaszczytu bycia stolicą guberni, zwiększył się napływ urzędników, policjantów, kupców, dlatego też rząd rosyjski zdecydował się pobudować cerkiew z przeznaczeniem dla wojska. Wybudowana została w stylu bizantyjskim z pięcioma kopułami, trójnawowa, o wymiarach długość 32 metry, szerokości 18 m i wysokość do sklepienia 10 metrów. Po zakończeniu pierwszej wojny światowej w 1917 roku cerkiew przeszła w ręce katolików. W 1919 roku p.w. Wniebowzięcia NMP. Obecnie wznoszą się na osi kościoła dwie ośmioboczne wieże. W kościele znajduje się jeden ołtarz w prezbiterium, a za nim na ścianie obraz Chrystusa Nauczyciela w otoczeniu Matki Boskiej i Świętych. Nad prezbiterium znajduje się kopuła. Do dziś zachowało się wiele fresków w bocznych nawach i kruchcie na łuku nad prezbiterium i w kopule http://img142.imageshack.us/img142/2316/nawastronawschodniaqo3.jpg Nawa wschodnia ściana od zakrystii. Nawa wschodnia przy prezbiterium fresk lewy. Nawa zach. ściana od zakrystii Nawa zach. ściana od Sienkiewicza. Obraz w kruchcie. Freski w kruchcie: Każda ze stacji Drogi Krzyżowej, też jest namalowana na ścianie. Stacja 1 Stacja 2 Stacja 3 Stacja 4 Stacja 5 Stacja 6 Stacja 7 Stacja 8 Stacja 9 Stacja 10 Stacja 11 Stacja12 Stacja 13 Stacja 14 W II Rzeczypospolitej był to kościół garnizonowy 33 Pułku Piechoty, a po II Wojnie Światowej został kościołem dla młodzieży zależnym od Katedry, od 1986 roku samodzielny ośrodek duszpasterski bez wydzielonego terytorium, obecnie związany jest z seminarium. Widok wnętrza kościoła. W kościele znajdują się tablice pamiątkowe poświęcone 33 Pułku Piechoty i tablica poświęcona Czwartemu Pułkowi Ułanów Zaniemeńskich. W kruchcie są tablice późniejsze poświęcone, represjonowanych żołnierz z kopalń, zamęczonych i pomordowanych za wolną Polskę, żołnierzom NSZ, Inwalidom wojennym: Plac przed kościołem został uformowany w czasie budowy cerkwi i nazywał się Sobornym, od Soboru (Katedra), bo tym stała się wybudowana cerkiew. W 1917 roku przemianowano nazwę placu na Plac Henryka Sienkiewicza, od 1989 Plac Jana Pawła II. Plac JP II od ul. Sienkiewicza Plac JP II od ul. Dwornej W 1983 roku na placu wzniesiono granitowy obelisk poświęcony 33 Pułkowi Piechoty. Pomnik Jana Pawła II ufundowany z okazji odwiedzin łomżyńskiego kościoła. 1. Donata Godlewska Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795) 2. Maria Kałamajska - Saeed. Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice. 3. Czesław Nicewicz. Województwo łomżyńskie - przewodnik. 4. Witold Jemielity. Łomża w okresie międzywojennym. 5.Witold Jemielity. Parafie Łomży i okolicy. 6. Czesław Brodzicki. Łomża w latach 1529 - 1795. 7. Adam Dobroński. Łomża w latach 1866 - 1918 8. http://www.szukamypolski.com/galery_1b.php?cat_id=138 Zdjęcie soboru. Zdjęcia autora tematu. Wszystkie zdjęcia pokazują stan obecny, zarówno kościoła, jak i jego wyposażenia Pozdrowienia Dina
|
|
Ja byłem za Francją do momentu w którym Zidane dostał czerwoną kartkę. NIe chodzi mi o to, że Stwierdziłem, iż Francja nie ma szans i lepiej kibicować Włochom. Poprostu po zachowaniu Zidane'a cała drużyna u mnie straciła (może niesłusznie). Nie ważne jest co powiedział Materazzi, co by to nie było, to na takim poziomie gry Zidane powinien się umieć opanować.
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |