sobota, 14 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Afery nie zaszkodziły platformie... Traci PSL!

Nie raz go widziałem jak jeżdźi tym swoim peugotem po mieście. W Lomży jest tylko taki jeden. Nistety jak się jeździ jak debil to trzeba później oddawać furę do blacharza hahaa

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Afery nie zaszkodziły platformie... Traci PSL!

Nie no *****,przecież juz było tak dobrze...,co oni wyprawiają....;/;/;//;/;/;/;/;/;/ ŁKS-ie zagrasz w II lidze, my kibice wierzymy w to!!

róbmy swoje

buhaah tylko nadziei narobili ..

14!

władze miasta i zarząd ŁKSu to wielkie pajace jakich mało .Ja tu już nie chce klnąć bo już mi się ie chce napisze tylko jedno CHWWD

no nie,, szkoda jak by spadł do 4 ligi , kibice i piłkarze zasługujo na granie orange exstraklasie , ale i jest dobra strona , będziemy wygrywać wszystkie mecze i znów wrucimy do III ligi. Tylko cud moze pomuc , aby grać w II lidze!!!!!!!!

to wynika na to że każdy z zawodników i z kibiców był oszukiwany ze strony starego zarządu ŁKS-u.

W tym czasie, gdy Łomża dostąpiła zaszczytu bycia stolicą guberni, zwiększył się napływ urzędników, policjantów, kupców, dlatego też rząd rosyjski zdecydował się pobudować cerkiew z przeznaczeniem dla wojska. Wybudowana została w stylu bizantyjskim z pięcioma kopułami, trójnawowa, o wymiarach długość 32 metry, szerokości 18 m i wysokość do sklepienia 10 metrów.

Po zakończeniu pierwszej wojny światowej w 1917 roku cerkiew przeszła w ręce katolików.
W 1919 roku p.w. Wniebowzięcia NMP. Obecnie wznoszą się na osi kościoła dwie ośmioboczne wieże.

W kościele znajduje się jeden ołtarz w prezbiterium, a za nim na ścianie obraz Chrystusa Nauczyciela w otoczeniu Matki Boskiej i Świętych.

Nad prezbiterium znajduje się kopuła.

Do dziś zachowało się wiele fresków w bocznych nawach i kruchcie na łuku nad prezbiterium i w kopule
http://img142.imageshack.us/img142/2316/nawastronawschodniaqo3.jpg

Nawa wschodnia ściana od zakrystii.

Nawa wschodnia przy prezbiterium fresk lewy.

Nawa zach. ściana od zakrystii

Nawa zach. ściana od Sienkiewicza.

Obraz w kruchcie.

Freski w kruchcie:

Każda ze stacji Drogi Krzyżowej, też jest namalowana na ścianie.

Stacja 1

Stacja 2

Stacja 3

Stacja 4

Stacja 5

Stacja 6

Stacja 7

Stacja 8

Stacja 9

Stacja 10

Stacja 11

Stacja12

Stacja 13

Stacja 14

W II Rzeczypospolitej był to kościół garnizonowy 33 Pułku Piechoty, a po II Wojnie Światowej został kościołem dla młodzieży zależnym od Katedry, od 1986 roku samodzielny ośrodek duszpasterski bez wydzielonego terytorium, obecnie związany jest z seminarium.

Widok wnętrza kościoła.

W kościele znajdują się tablice pamiątkowe poświęcone 33 Pułku Piechoty i tablica poświęcona Czwartemu Pułkowi Ułanów Zaniemeńskich.

W kruchcie są tablice późniejsze poświęcone, represjonowanych żołnierz z kopalń, zamęczonych i pomordowanych za wolną Polskę, żołnierzom NSZ, Inwalidom wojennym:

Plac przed kościołem został uformowany w czasie budowy cerkwi i nazywał się Sobornym, od Soboru (Katedra), bo tym stała się wybudowana cerkiew. W 1917 roku przemianowano nazwę placu na Plac Henryka Sienkiewicza, od 1989 Plac Jana Pawła II.

Plac JP II od ul. Sienkiewicza

Plac JP II od ul. Dwornej

W 1983 roku na placu wzniesiono granitowy obelisk poświęcony 33 Pułkowi Piechoty.

Pomnik Jana Pawła II ufundowany z okazji odwiedzin łomżyńskiego kościoła.

1. Donata Godlewska
Dzieje Łomży od czasów najdawniejszych do rozbiorów Rzeczypospolitej XIw - 1795)

2. Maria Kałamajska - Saeed.
Katalog Zabytków Sztuki w Polsce. Łomża i okolice.

3. Czesław Nicewicz.
Województwo łomżyńskie - przewodnik.

4. Witold Jemielity.
Łomża w okresie międzywojennym.

5.Witold Jemielity.
Parafie Łomży i okolicy.

6. Czesław Brodzicki.
Łomża w latach 1529 - 1795.

7. Adam Dobroński.
Łomża w latach 1866 - 1918

8. http://www.szukamypolski.com/galery_1b.php?cat_id=138
Zdjęcie soboru.

Zdjęcia autora tematu.

Wszystkie zdjęcia pokazują stan obecny, zarówno kościoła, jak i jego wyposażenia

Pozdrowienia

Dina

Ja byłem za Francją do momentu w którym Zidane dostał czerwoną kartkę. NIe chodzi mi o to, że Stwierdziłem, iż Francja nie ma szans i lepiej kibicować Włochom. Poprostu po zachowaniu Zidane'a cała drużyna u mnie straciła (może niesłusznie). Nie ważne jest co powiedział Materazzi, co by to nie było, to na takim poziomie gry Zidane powinien się umieć opanować.

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org