poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Biskup

Trzydziesci lat temu nie bylo pustek w kosciolach ( byly 4 koscioly ) i wierni wypelniali je na kazdej mszy. (w katedrze miejsca stojace wypelnione byly w 100%)
Dzis ilosc wiernych sie nie zmniejszyla,( w stosunku do tamtych lat) tylko podzielila na duzo wiecej kosciolow .ile .....zlicz je sam,

Podziel wiernych na 4 koscioly i na te ( x - aktualne) a rezultat sam bedzie mowil za siebie.

W przyrodzie i wsrod wiernych nic nie ginie , tylko.................

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Biskup

Jezeli ten dyskont bedzie przypominal Leader Prcie to uwazam ze budowa jego chyba nie jest dobrym rozwiazaniem....w lomzy jak narazie buduja sie roznych sieci dyskonty...czy nie moglby powstac jeden ale hipermarkte gdzie wiekszosc artykulow jest bardzo dobrej jakosc?!
Ja rowniez slyszalem podobnie jak to wie neon ze Tessco chce postawic swoj budynek na terenach PKP i w zamian za uzyskana zgode chce wymienic okna w szkolach podstawowych...ale na 100% nie jestem pewien...

Ja również słyszałam że ludzie składają podania o przyjecie do pracy w tym sklepie. czy nie wie ktoś przypadkiem gdzie należy złożyć takie podanie

INT DMOWSKIEGO + TANIO I ROBIA ZDJECIA

michal

..z tego co slyszalem ze w szpitalu wcale prawie mozna powiedzic nie daja jedzenia.czy o prawda?

lomza była w mediach całej Polski podczas mistrzostw motolotniarskich.......

Juz kiedys pisalem topic o komiksie ale dostalem malo odpowiedzi, liczac na to ze obecnie jest niewatpliwie wiecej uzytkownikow postaram sie zdobyc jak najwiecej informacji o tym jak to jest z lomzanami czytajacymi komiksy.

Do lomzy nie docieraja ani najnowsze ksiazki, plyty i komiksy. Czy na te formy sztuki lomzanie sa niewrazliwi, czy po prostu "da sie bez nich przezyc". Ja chcialbym zajac sie problemem komiksu.

Komiks w Polsce jest niedoceniana forma sztuki. Z tym nie sposob sie nie zgodzic. Bo kto zna takie nazwiska jak Gaiman, Bilal, Manara badz Moore. W Lomzy - niewielu. Zapewne pomyslicie ze sa to "jacys" 'komiksiarze' - podrzedni artysci nie warci zachodu. Otoz nie. Dla przykladu - Neil Gaiman jest nie tylko znanym scenarzysta, ale z powodzeniem pisze ksiazki, jego ostatnio wydana dostala prestizowa nagrode Hugo - przyznawana najlepszym ksiazkom z dziedziny "fantasy", Gaiman zdobyl takze Mythopeic Fantasy Award. Co wiec odpycha czytelnikow od komiksu? Poczucie ze komiks to zubozona ksiazka? To jest takze bledne stwierdzenie, komiks nie tylko dziala na nasza wyobraznie podobnie jak ksiazka ale i pobudza, rozwija zmysl estetyki. Historyjki obrazkowe przezywa sie doglebniej znacznie czesciej niz ksiazke. Znam to z wlasnego doswiadczenia. Nie raz zdarzalo mi sie trzasc przy przewracaniu nastepnej strony "Preachera" - Ennisa, a album "Komiks kontra AIDS" pozwolil mi spojrzec z innej perspektywy nie tylko na ludzi chorych ale i na podejscie do zycia. Komiks niesie za soba wielkie mozliwosci... szkoda ze nie umiemy ich wykorzystac.

Co do komisku w Lomzy.... Smuci mnie ze tak malo ludzi tym sie interesuje, praktycznie nie moge dzielic z kims swego hobby. Jednyna osoba z ktora moge porozmawiac 'na poziomie' o komiksie jest moj kolega, ktory podobnie jak ja uwielbia 'czytac obrazki'. Niestety, czasem nie widze sie z nim kilka miesiecy ze wzgledu na jego studia. Jednak zaczelem dzialac, zalozylem w swojej szkole "Komiksowa poleczke" - aby podzielic sie z innymi swa wiedza i przekonac ich do komiskow. Pomysl chwycil. Mimo ze Poleczka jest niezasobna przyciaga wielu entuzjastow i laikow, mam nadzieje ze dalej bedzie tak prosperowac i rozwijac sie.

Dalej..... W Lomzy komiksy mozna nabyc jedynie w kilku miejscach, a juz komiksy mi odpowiadajace w 2-3. Nie wliczajac Kaczora Donalda i Transformersow w Lomzy znajdziemy w sprzedazy znajdziemy 2-6 tytulow mogacych zadowolic fanow komiksu. Bida!

Wobec tego pytam...........
Co sadzicie o komiksach?
Jakie komiksy czytacie? (o ile czytacie)
Gdzie sie zaopatrujecie?

to tyle......... siewka

hehhehe...dobre,ale po co az tyle bez pzresady.nie wiem czy tyle osob beszie chodcic do tych kosciolow chodzic?

ale cos tu smierdzi.... czyszby jacko = J.K. ;) tylko mi sie te LO na berna nie zgadza, a tak w ogule to trzeba zmienic temat na Dyktatura w mechaniaku - wstep tylko dla wtajemniczonych !!!! drogi kolego tu nie chodzi tylko o patrona szkoly i ostatnia akcje E.B.

zx.... w którym kościele?

a ja powiem, ze wkoncu sie zrobi porzadek, tylko nie badzcie zdziwieni.

XtraVert

człowieku ja w tym roku chce zdac mature jak bym tak wlaczyl jak ty, lub podal tu swoje imie i nazwisko to jak bym ja zdal w 2006 roku to by byl cud, a jak sie nie ma pojecia na temat o kturym mowa to sie nie zabiera glosu. takie jest moje zdanie. dziekuje!

Miłuj bliźniego, jak....

Masz rację możesz marzyć.

Właśnie myślę nad Speed'em. Ciekaw jestem jakie "panują" tam ceny. Simmtech zrobił promocję - dowolny zestaw (lub własnie zestawienie) można wziąść na 2 lata na raty , bez odsetek i kosztów kredytu. Jednak jak już napisałem, nie wybieram się do nich ze względu na hamstwo, arogancję i ignorancję w stosunku do klienta. Co myślicie o takich firmach jak "KonradNet", "Fina", "IST", "Gigabajt", "Unitechnik" ? Co do tej ostatniej mam pewne wątpliwości. Rok temu, kiedy uszkodzeniu uległ mój stary monitor, z zamiarem kupna nowego udałem się właśnie do nich. Dowiedziałem się, iż monitor można kupić u nich z opcją gwarancji (sic!). Określony model (dzisiaj nie pamiętam jaki to był) z roczną gwarancją kosztował 1400 zł, a jeśli chciałem mieć 3 lata gwarancji (czyli tyle, ile normalnie i bez żadnych dopłat dostaje się w LG) musiałem zapłacić ponad 1600 zł. Wydało mi się to bardzo podejrzane. Moją niepewność potwierdził kolega, który pracował w sklepie komputerowym w Białymstoku - LG i inne firmy produkujące monitory nigdy nie wystawiły takiej oferty! Na każdy monitor LG obowiązuje gwarancja 3 lata. Czyżby Panowie z Unitechnika próbowali naciągać swoich klientów? Ówczesna cena (1400zł) jaką usłyszałem od nich nie była rewelacyjna - ten sam monitor kosztował w Speedzie 1340 zł - i nikt nie miał wątpliwości co do gwarancji - 3 lata i tyle!

Pozdrawiam

TAAAA.... SIMTECH NADAJE SIĘ NA DZWI DO LASU
już kilku moich znajomych się przeliczyło i czekało bardzo długo na reklamacje
dla mnie simtech = lider szajs ;)

Odradzam kupno komputera w sklepie ALIEN (Mam Niemiłe Doświadczenia gdy Kupowałem komputer w tym sklepie)

Do NEMO: nie miałeś żadnych problemów z wysyłką itd. ? Sprzęt przyszedł w stanie nienaruszonym?

Do -_ReVoltA_-: Niemiłe doświadczenia? Tzn. ? Napisz nam - od tego jest to forum.

Pozdrawiam wszystkich "forumowiczów"

michal

Wiekszosc sie zachwyca Unitechnikiem, a ja tez niestety mam nienajlepsze wrazenia... Zwykle kupowalem jakies drobiazgi, wiec bylo ok. Chociaz ceny wysokie. Ale poszedlem kupic dysk i dostalem zwalony, chociaz dzialajacy. Nie jestem osoba nie majaca pojecia o komputerze, wiec go odnioslem do sprawdzenia. Niestety probowano mi wmowic, ze dysk jest ok. Mogliby juz chociaz przyznac ze sprzedali wadliwy, a nie wpierac na sile ze dobry. Zwrocilem i wiecej tam nic nie kupie. Chodzil glosno jak traktor i podobno to wina modelu (barracuda....) Kupilem taki sam i go nie slysze.
A tak wogole, to czemu mam wrazenie jakby w Lomzy bylo tylko tych kilka sklepow? Moze warto rozejrzec sie dalej? Bo niektore firmy chyba juz obrosly w piorka i niezbyt dbaja o klienta.
Ze speedem raczej nie slyszalem o problemach, a co do Aliena to slyszalem duzo zlych rzeczy na temat obslugi, a zwlaszcza gwarancji.

Bravo Tiger
Pana Jacka K. znam bardzo dobrze, i jego lekcje wspominam bardzo dobrze...masz racje czlowiek z zelaznymi zasadami,akurat Pani Chaberek mnie nie uczyla...;)

ja mam nadzieje ze kiedys bedzie spotkanie klas mojego rocznika...juz nie moge sie doczekac....

Pozdrawiam wszystkich uczniow i absolwentow Mechaniaka
Trzymajcie sie...lol

michal

ja ostatnio przeszedłem na www.allegro.pl
wszystko tanisze i wszystko jest
wszystko szybko i na miejsce do domu
aparat cyfrowy w sklepie 3700 na allegro 2700
gwarancja jest i szybko miła i fachowa pomoc przez mail czy telefon
po co biegac po sklepach i przepłacać

"(...) Dysortografia większości z was wynika z braku kontaktu ze słowem pisanym, nie czytacie gazet, tygodników, książek, jestescie, jak mawia prof. Wiesław Mądry z SGGW, mizeriami intelektualnymi. Bazujecie na postach w forach, autorstwa takich jak Wy dysortografików intelektulanych, wtórnych analfabetów. I to jest smutne, i to daje prawo Tigerowi smiac się Wam w nos..."

...I tu cala dusza i sercem podpisuje sie pod stwierdzeniem, ba, pod calym postem napisanym przez Jacko. Jesli juz na temat ortografii weszlismy, gdy zdawalam mature (nie w mechaniaku hehe) - calkiem nie dawno...1999 rok - jedna osoba, powtarzam JEDNA osoba miala zaswiadczenie o dyslekscji na caly zdajacy rocznik. Podczas nauki w szkole sredniej nie slyszalam wiecej o takich przypadkach. Bardzo szybko oczywiscie upowszechnila sie era internetu komputera, jak widac wystarczylo 2 - 3 lata...i nie wiem... moze to moda, szpan, czy poprostu tak latwiej....
Przygladam sie czasem temu co pisane jest w internecie, fora, chaty, mlodziez w wieku 14 - 17 lat - tragedia... Wyrazy takie jak "wszystko" pisane 'fszystko", "chce"- "kce" czy inne juz mnie nie dziwia, a najbardziej rzuca sie juz w oczy zasada "jak slysze - tak pisze" (pszyjdziesz itp)... I jeszcze cos, po takiej lekturze, czasami zaczynam miec watpliwosci czy dobrze pisze...

Czy naprawde ciezko jest siegnac DZIS po ksiazke?

---
PGG

Z Unitechnikiem uważajcie. Zrobią co zechcą, a w sądzie przegrasz z nimi zawsze bo tam pracuje żona jednego z nich. Wiem co piszę.

michal

nom
a ten maly rozbuduja

Rodzice kelnerami???
Ciekawy pomysł Pas100r. moze uda sie go wykorzystac.

Najpierw zacytuję 'biskupa' - "czy zauważyliście, że ostatnio na niedzielnych mszach są coraz większe pustki.?
jak otworzą wielkie sklepy będzie jeszcze gorzej!
najbardziej boli, ze nie ma młodzieży - ale ta leży pijana po sobotnich imprezach
zgroza"
i teraz odpowiem
po 1 sam kościół odstrasza ludzi (młodych) swoją arogancką postawą.
po 2 gdy otworzą wielkie sklepy to ludzie dostaną pracę (nie wszyscy of coz) a co za tym idzie będą mieli na tacę bo teraz nie mają.
po 3 "najbardziej boli że młodzież leży pijana po sobotnich...." ja też im zazdroszczę nie tylko ty :)
po 4 że zgroza to wie każdy kto w Polsce mieszka.

i po 5 nie taki post straszny jak go 'biskup' napisał.

GoRbI

Po pierwsze :
o ile mi wiadomo to chodzi cały czas o lokalizacje,a to dotyczy nie tylko ,,kupczykow,,zreszta oni sami tez sa za.Przekrecasz fakty celowo,albo nie jestes w stanie pojac tematu.

Sars

ja nie mam

Taka retoryka mnie poprostu nudzi.....
Pozdrawiam

rayben jeszcze jedno. nie byles jeszcze na zadnej stodniowce to skad wiesz jak zachowuja sie nauczyciela na imprezce???
od kolego??
przeciez ty nie masz kolegow
a jak ktos ci sprzeda bajke to nie musisz jej publicznie rozpowiadac

<KROLEWSKIE>

hehe..... kot......

trabantem to troche trudno 60km/h przekroczyc.... chociaz z gorki i z wiatrem :))

Zbych

Powtórzę jeszcze raz - forum 4lomza to chyba ostatnie wolny w Łomży miejsce, gdzie można swobodnie wypowiedzieć sie na różne tematy. Jeśli kogoś razi coś, to niech dla kontrastu zajrzy na czat Łomża na wp. Tam dopiero można poczytać różne wersje pisowni popularnych słów. W porównaniu z czatem nasze forum to bajki dla grzecznych dzieci.

Leszek, terminator jeśli chcecie innego forum, wejdźcie na inny portal. Tam jest kulturalnie, niewiele........

Byłam dziś u cioci i tak mi powiedziała. Czyżby się myliła? Jeśli tak - to przepraszam. Może ktoś wie więcej?

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org