Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Szczepionka na nowy wariant wirusa |
ja kiedyś wzięła suczkę ze schroniska... Tak właściwie to miał być pies, ale w niedługo po "zaadoptowaniu" urodził szczeniaczka:) Suczka była niesamowicie wierna i oddana. Niestety później musiałam ją oddać znajomym.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Szczepionka na nowy wariant wirusa |
Co ciekawe, chyba niewielu zdaje sobie sprawę, że Ostrołęka również była częścią ziemi łomżyńskiej, a sama ziemia łomżyńska była największą ziemią Mazowsza. Z kolei wiele miejscowości niedaleko Łomży (choćby Drozdowo) należało do ziemi wiskiej. Czy ktoś natomiast może mi coś napisać o północnych granicach Mazowsza? Bo znalazłam informację, że np. Tykocin i Goniądz były Mazowszem, tylko później przeszły w ręce Wielkiego księstwa Litewskiego, ale to niby ziemie rdzennie mazowieckie. Nie wiem, co o tym myśleć... z Listu św. Pawła do Efezjan: "Obleczcie pełną zbroję Bożą, byście mogli się ostać wobec podstępnych zakusów diabła".
|
|
Może ktoś miał styczność z w/w osobami to prosiłbym o informację.Proszę o poważne potraktowanie mojej prośby
|
|
moze i zarabiaja duzo ale nie maja wolnych weekendow swiat czy innych wolnych dni.. pobudka o 3 w nocy tez nie jest mila szczegolnie w zime gdzie czesto utykaja w zaspach i czekaja na pomoc;p
|
|
W początkach polskiej państwowości było to pogranicze Mazowsza z Rusią, a później Polski i Litwy. W rywalizacji o te tereny największą aktywność wykazali książęta mazowieccy którym w okresie od X do XIII wieku udało się stworzyć na tym terenie organizację grodową i przyporządkować te ziemie. Dzisiejsi mieszkańcy tej ziemi to właśnie potomkowie drobnej szlachty mazowieckiej, która osiedliła tu za czasów Księstwa Mazowieckiego. Mazowieckim osadnikom zawdzięcza się powstanie pierwszych osad na tych terenach. Jedną z nich była osada Wysokie. W dokumencie z 1239 roku znajdującym się w archiwum diecezjalnym w Płocku, który tyczy się kasztelanii święckiej jest wymieniona osada Vysoke (Wysokie). Nazwa Wysokie jest pochodzenia topograficznego i wiąże się z rzeźbą terenu. Pierwotnie osadę wzniesiono na prawej stronie rzeki Brok na wysoczyźnie która w tej okolicy wznosi się ok. 150 m n.p.m. Jest to osada dawnej ziemi drohickiej leżącej w kasztelanii święckiej, której ślady pozostały do dziś w postaci grodziska w Święcku Strumiany. Zostało zniszczone w XIII i XIV w. (wikipedia). To tyle jeśli chodzi o Wysokie Mazowieckie - jantar5555
|
|
a po co ci wrózka?
|
|
Nie pytaj po co-chyba że sam to potrafisz to pomóż-szukam złodzieja a do Jackowskiego Człuchowa za daleko.
|
|
chętnie pogram na gitarce :)
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |