poniedziałek, 03 marca 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Wystapienie premiera w Parlamencie Europejskim

Ja się golę zwykłą maszynką do strzyżenia włosów. Jedyny minus to, że się ogolisz na gładko jak po goleniu na mokro. Od zwykłych i elektrycznych maszynek mam podrażnioną skórę. Ale coś za coś.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Wystapienie premiera w Parlamencie Europejskim

Treść jest ukryta

Treść jest ukryta

zgadza sie, też zawsze wypożyczałam na Jadnaczewskiej, stroje sa w bardzo dobrym stanie, sa tez i nowe, polecam

Zadania

Departament IV MSW został utworzony 9 czerwca 1962, a swą działalność rozpoczął już 15 czerwca tego samego roku.
Departament IV zajmował się walką z wrogą "antypaństwową" działalnością kościołów i związków wyznaniowych. Ewidencjonowaniem i dokumentowaniem m.in. działalności kleru katolickiego i innych wyznań.

W przeszłości podobne zadania realizowały następujące jednostki UB:

Sekcja III Wydziału Operacyjnego (Kontrwywiadu) RBP PKWN (1944)
Wydział III Departamentu I MBP (1945)
Wydział V Departamentu V MBP (1945-1953)
Departament XI MBP (1953-1954)
Departament VI KdsBP (1955-1956)

Działalność i likwidacja

Wieloletnim szefem IV Departamentu był płk Stanisław Morawski (który brał udział m.in. w aresztowaniu prymasa Stefana Wyszyńskiego), zaś jego zastępcą był Henryk Piętek. W 1973 wprowadzony został nowy regulamin i struktura Departamentu IV (zarządzenie organizacyjne Ministra Sprawa Wewnętrznych Stanisława Kowalczyka nr 092/Org z dnia 19 listopada 1973 r.). Powstała wówczas tzw. grupa "D", wydzielona grupa operacyjna do zadań specjalnych, której zadaniem była dezinformacja i dezintegracja środowisk kościelnych. Z tej grupy wywodzili się oficerowie: Grzegorz Piotrowski, Leszek Pękala i Waldemar Chmielewski, którzy w 1984 porwali i zamordowali ks. Jerzego Popiełuszkę.

24 sierpnia 1989 ówczesny minister spraw wewnętrznych, Czesław Kiszczak oficjalnie rozwiązał IV Departament. W praktyce, został on połączony z Biurem Studiów SB MSW pod nazwą Departament Studiów i Analiz MSW.

W 1989 r., tuż przed upadkiem PRL, zniszczono zasadniczą część dokumentacji "czwórki"[1] a niektórzy funkcjonariusze przywłaszczyli sobie i wynieśli poza resort najcenniejsze dokumenty na temat agentury[2].

Kazirota-Nigdy nie nazywaj, wnuka AK-aowca, UB-ekiem. Co najwyżej mój patriotyzm przeszedł w rangę Nacjonalistyczną, skrajnie prawicową, w którym się dąży do WOLNEJ POLSKI DLA POLAKÓW, wolnej od wszelkiego gówna, żydostwa, komuchów, z naprawdę wolnymi mediami, a nie kontrolowanymi przez partie polityczne.

ktoś - coś vel paplik vel blondloczek idz do taty izaaka, to ci da upieczoną wronę brudasie

dzis ladna pogoda na rower

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org