poniedziałek, 02 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Co jadal Luter?

crazy_frog:
jak doprowadzisz owym "tunelem" z Łomzy, co najmniej 3 osoby z Forum 4lomza przynajmniej do Narwi, to stawiam flaszkę.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Co jadal Luter?

widzę tłoku że jesteś głupszy niż myślałem, baner to właśnie jest reklama jakiejś stronki (czyli po Twojemu obrazek), a gdy najedziesz na nią kursorkiem i naciśniesz przyck myszki to otworzy Ci się ta stronka, zajarzyłeś matole?

a najlepszy jest chyba odcinek jadąc od sklepu "lord" przy skate parku przy blokach na ks janusza i dalej do stokrotki robiąc takie kółko dlugości 500m?? mam chyba z 5 takich kloców

i po co one tam leża niewiem co trzeba mieć żeby się tam rozpędzić do niebezpiecznej prędkości

jest jeszcze kilka takich uliczek na których ledwo mijają sie dwa auta a progi stoją twardo może oni się tam uczuli je stawiać ? no i chyba się nie nauczyli

Do lat dwudziestych minionego stulecia teren północnego Mazowsza nazywany był wymienne Mazowszem Łomżyńskim. Nazwa ta kształtowała się i była w powszechnym użyciu od powstania ziemi łomżyńskiej ( powiaty ostrołęcki, łomzyński, kolneński i zambrowski, a w późniejszym czasie rozciągnełasię na powiaty ziemi wiskiej(wąsocki, radziłowski i wiski). W jeszcze późniejszym czasie - XIX w , niektórzy zaczęli zaliczac do Mazowsza Łomżyńskiego część ziemi nurskiej (powiat ostrowski i część nurskiego) oraz ziemię różańska z powiatem różańskim oraz makowskim.
Nazwa Mazowsze Łomżyńskie utraliła się na przełomie XIX i XX w i była dośc powszechnie używana w źródłach rosyjskojęzycznych. Dość powszechnie termin ten spotykany był jeszcze w dwudziestoleciu międzywojennym. Ta tradycyjnie ukształtowana na przełomie 400 lat nazwa była systematycznie wymazywana z piśmiennictwa w latach 50 i 60 XX wieku. Były wprawdzie od tego wyjątki. Orędownikiem przywrócenia w swiadomości społecznej Mazowsza Łomżyńskiego byli prof. Wolff i prof. Wiśniewski.
Forma "Łomżanin" jest formą poprawną w literackim j.polskim, użycie formy "Łomżyniak" jest formą wywodząca się, przepraszam za sformułowanie z tzw. "śledzikowania" (wilnianin = wilniuk, podlasianin=podlasiak, itp). Pamiętajmy również o tym, że mieszkańcy Mazowsza Łomżyńskiego raczej nie "zaciągali" czyli nie "śledzikowali". Rozpoznawali byli w Polsce po tym, że zamiast lipa mówili "lypa", a ich charakterystyczne "mazurzenie" było przedmiotem wielu dowcipów.

apostata

ks. Tischner:
"Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org