poniedziałek, 07 lipca 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Okrucieństwo inkwizycji to bajka

marcelus - troszeczkę źle przyswajasz sobie wiadomości i statystyki wypadków śmiertelnych.
1. nadmierna szybkość
2. stare, często niesprawne auta które poruszaja się po naszych drogach.

W porównianiu z zachodem 2 punkt jest główną przyczyną.

I jeszcze przyznaję rację przedmówcom - to nie drzewo wpada na samochód tylko samochód na drzewo.

NIE - dla drzew przy autostradach i drogach szybkiego ruchu,
TAK - dla wszytkich innych drzew.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Okrucieństwo inkwizycji to bajka

40-letni kierowca, który w poniedziałek w Olsztynie spowodował wypadek, miał w wydychanym powietrzu 6,4 promila alkoholu.

Jarosław Jurgielewicz z zespołu prasowego warmińsko-mazurskiej policji poinformował, że do wypadku doszło w poniedziałek rano na drodze wyjazdowej z Olsztyna w kierunku Ostródy. Kierujący polonezem Andrzej K. z Olsztyna zjechał z drogi i uderzył w przydrożną barierkę.

Wezwany na miejsce lekarz stwierdził, że kierowca jest w stanie ciężkim i musi być przewieziony do szpitala.

Jak ustalono, ciężki stan kierowcy, zwłaszcza trudności z oddychaniem, wynikały z rekordowej zawartości alkoholu w wydychanym powietrzu. "Kierowcy pobrano krew do badania, które ma potwierdzić ten niewiarygodny wynik" - powiedział Jurgielewicz.

Czy nie jest to jedna z przyczyn wypadków ze skutkiem śmiertelnym? W takim przypadku najczęściej poszkodowanymi są pasażerowie.

Pozdrowienia

--------------------------
running with scissors

5. wyprzedzanie na 3ego i 4ego.
6. jazda z prędkością niedostosowaną do warunków na drodze

Zbych

O to to :)

Kochani Erudyci!
Nie wszyscy w szkole mieli łacine, nie wszyscy widzieli "Stowarzyszenie umarłych poetów" i nie wszyscy mają ten pęd do poznawania słów, zdań, których nie rozumieją. Więcej wyrozumiałości dla ubogiej młodzi gimnazjalnej.

Tygrysku, a czyż pogoń z siatami z pracy do sklepu, ze sklepu do domu, obiadek dla męża i dzieci, nie jest tym? Zwłaszcza jak się ma wyliczoną gotówkę i dobę tylko z 24 godzinami? W końcu i tak żyjemy z dnia na dzień, byle z kimś, a nie obok (Jantar ma rację). Cenić to, co się ma i powoli zdobywać to, czego sie pragnie. pozdrówko - zaświergolona A.

no i wszystkie inne przyczyny które wymieniacie maja zwiazek z drzewami, czy slizka jezdnia, czy wyprzedzanie na 3, czy tez dziurawe drogi itd, powoduja nie zawsze, ale bardzo czesto, to, ze pojazd mimo woli kierujcego "wylatuje" z drogi i niejednokrotnie konczy swoj kurs na drzewie, czy to az takie zawile?????
Zbych napisales ze czesto widziales to we Francji, a u nas jest taka roznica ze nie czesto, ale przktycznie wszedzie spotkasz taki widok

Moze odbieglam od tematu, ale chciałam pokazać jak naszą władzę, nastroje, sytuację w kraju postrzegają młodzi ludzi. Jedno jest pewne, przykładu godnego naśladowania nie widzą...

>A przy okazji ul. 3 Maja.... od którego roku można z (obecnej) al. Legionów skręcić w prawo w ul. Dworną?:)

Można by było adminie troche zrobić na świeta poprawek

moze poprostu daj te 50 zl :))

marcelus - mimo woli kierującego? ....a co on koniem jedzie.... ??? jak nie potrafi jeździć - zapanować nad samochodem to nie powinien do niego wsiadać!!

ludzie jest tyle wspaniałych lokali w Łomży a piszecie tylko o yamie

a co z:
metro,
atom,
tcheslav pub
pod koniami
europa
rampa vip
rzymianka
kufelek
pod gruszą
54
knajpy na strym rynku (pod ratuszem, centrum bilardowe, pod papugami)
zibi
zico

i wiele innych które ledwo zipią bo zamiast chodzić po lokalach to młodzież
w Łomży woli własne wyro,

no i te które niebawem powstaną:
labirynt (dawny załom), no i filia dużej dyskoteki z Olsztyna Come In

...a mamie cuś na baterie może... :)

...i tam, nie wszystko jest urocze, ale mi to juz nie przeszkadza. Niech sobie jest, a mi to zwisa:D

Zbych

Uwolnić zwierzę i poddać procesowi oswojenia, by zostało naszym najlepszym przyjacielem.

HAU HAU!

:DD

Niech się zatem tym problemem zajmą odpowiednie, stworzone w tym celu instytucje.

no chcialbym zobaczyc jak bys sobie poradzil nad samochodem w razie poslizgu, juz nie badz taki madry, bo wtedy na jaka kolwiek reakcje moze byc juz za pozno

Ja bym proponował powiesić na choince bombki ze zdjęciem ptysia, żeby nam to przypominało iż ptyś jest wszędzie!!!!!!

Dziękuję wszytkim za te cenne rady. Jesteście całkowicie bezużyteczni. Ptyś jak zwykle na prowadzeniu.

tomekk,
To o czym piszesz, to przypadek losowy - pewnych sytuacji się nie przewidzi i dzieją się, czy tego chcemy czy nie, choćbyśmy wycięli wszystkie drzewa w pień...
Zdecydowana większość wypadków na drogach jest z winy kierowców, najczęściej to efekt zbyt brawurowej jazdy. Tak mówią statystyki. Czego tu nie rozumieć??

apostata

ks. Tischner:
"Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"

Dla brata napewno gry komputerowe, za 50 złotych można "Pod Wiatą" wyrwać ze 3 sztuki.
Dla mamy talon na wizytę u kosmetyczki lub w gabinecie odnowy.
Dla taty - jeśli pali, to jakaś dobra zapalniczka i cygaro. Jeśli nie pali, to jakaś ładna koszula lub sweter.
Dla siostry - jeśli jest w wieku szkolnym to z pewnością ucieszy ją roczna prenumerata "Bravo Girl", jeśli starsza to niech idzie z mamą do kosmetyczki, lub zrobić sobie pazury (tzw. "akryle").

apostata

ks. Tischner:
"Jeszcze nie widziałem nikogo, kto stracił wiarę czytając Marksa, za to widziałem wielu, którzy stracili ją przez kontakt z księżmi"

Organizowano już wiele "schadzek" forumowych, jednak tylko jedna doszła tak naprawdę do skutku (wtajemniczeni wiedzą, co, gdzie i kiedy). Proponuję spotkać się w najbliższą sobotę lub niedzielę wieczorem w restauracji "Cztery Pory Roku" na Al. Piłsudskiego. Każdy z pewnością lubi dobrą pizzę, wino. Wstępnie proponuję niedzielę, o godz. 18:00.

Jeśli macie inne pomysły - piszcie. Będzie to napewno wspaniała okazja do wymiany poglądów - tym razem "oko w oko".

Ciekawe kto przyjdzie :) Może Ryska ?

Zbych

to przyjdź zakamuflowany :)

To ja niewiem :(

apostata

ks. Tischner:

A ja przyjdę, i powiem, że jestem maciek :)

maciek - bez urazy, to żart ;)

Pozdrawiam.

Treść jest ukryta

Poniewaz wybrałas temat świergolnięty to i kiepełe masz zaswiergolona!!!!
A jezeli chodzi o zwisanie to czym?Mnie na ogół zwisa obojętnym kALAFIOREM.Pozdrawiam!

Od lutego podwyżka cen biletów MPK w Łomży

2 złote za bilet normalny, złotówkę za ulgowy- tyle od 1 lutego przyszłego roku zapłacą mieszkańcy Łomży za przejazd autobusem MPK w granicach miasta. Podwyżka dotyczy wszystkich rodzajów biletów i wynosi średnio 10 -11 % w stosunku do dotychczasowych cen. Dziś miejscy radni 15-stoma głosami za , 2-ma przeciw i 3-ma wstrzymującymi się uchwalili wnioskowaną przez MPK podwyżkę.
Przewodniczący Rady Miasta Łomży Maciej Głaz mówi, że przy podejmowaniu decyzji o podwyżce brano pod uwagę głównie zmieniające się ostatnio ceny paliwa.
W sprawie podwyżek cen biletów MPK wypowiedziały się związki zawodowe . W nadesłanym do Urzędu Miasta piśmie Zarząd NSZZ "Solidarność" nie zajął stanowiska w tej sprawie. W pismie czytamy, że związek ma na uwadze głównie dobro pasażerów, a w obliczu panującego w mieście bezrobocia podwyżki cen biletów obciążą budżety najuboższych. Zarząd łomżyńskiej "Solidarności" poinformował jednocześnie, że rozumie argumenty przedstawione we wniosku MPK.

no to fajnie !

Zbych

ptysiu niech przyjdzie ;]
PTYSIU PIZZA DLA CIEBIE ZA DARMO [ dodamy pare dodatków :) ]

Zbych

A wyobraźmy sobie sytuację:

Włączamy kierunek lewy albo awaryjne, wg. uznania
Wp****amy się na lewy pas
Wszyscy z naprzeciwka niech spieprzają na pole, bo przecież drzew nie ma. A ja dojadę do W-wy w 45 minut

TAK drzewom, NIE idiotom.

Sprawa z drzewami jest jak dyskusja o niezapiętych pasach. Padają tak samo głupie argumenty, że aż żał czytać. ;)

ja będę w sobotę w "cztery pory roku".ale to nie z powodu że się pojawił temat na forum,tylko tak z własnej inycjatywy,mają tamdobre żarcie i niedrogie.pozdrawiam.

Mówisz o przebitce z placu kościuszki i usypaniu "górki" pod Sikorskiego przy placu pocztowym i odcięciu przy tym dwornej od poczty głównej? :)

oczywiście...

Zbych

więcej radarów i progów zwlaniających (oczywiście takich na których nawet na seryjnym zawieszeniu mozna zachaczyć misą olejową lub zderzakiem) tylko gdzie je ustawić?? wszystkie uliczki osiedlowe już maja po kilka progów więc może na legionów przed każdym przejściem dla pieszych :)

gratuluje !! tepak jakis nawet nie raczyl mapie sie przyjze dokladnie. hehehe.

Słyszałem o tym, że Łomżanie to są "mazurzy łomżyńscy", ale się na tym nie znam.

1)wojny szwedzkie i pozary? czy oto chodzilo w pierwszym pytaniu ?

swiergolnijcie sie w swoje swiergolniecia:))) hehe

MrS, czekam tak jak umówiliśmy się.

Pozdrowienia.

Ja mam Mp3 znalazłem linka na polityce do MP3

Zbych

Najlepsze jest na 4lomza :)

Zbych

Net Ster zmienili nazwe ? co tam mają nowego ? więcej info prosze ;)

Mad_Blunted_Jazz zgadłeś - to ulica Piękna

Pozdrawiam

Zbych

Tak zgadza się, ale kto jego wybudował i kiedy?

Pozdrowienia.

o piatku

To gdzie niby mam znaleźć odpowiedź? Ty z głowy ją napisałeś? Ty już wciąłeś się, bo na zagadkę Kolanko nie dostał odpowiedzi, a Ty zadałeś swoją.

Sura toz to jest rusznica p-panc!Na łozu od kb zamontowano długą lufe kal 7.92 ale łuska i ładunek prochowy jak w WKM 14.5.Pocisk w całosci miedziany uzyskiwal duża predkość poczatkowa i wybijal w pancerzu dziure jak korek który wpadał do srodka i pustoszył wnętrze czołgu.Rosjanie wykorzystali ten efekt w swoich rusznicach dodając na końcu lufy hamulec wylotowy.Zasada jest jednak opracowana przez Polaków. Było to niezwykle nowatorskie rozwiazanie.A jak go zwał tak go zwał mówimy o tym samym.Pozdrawiam

no trudno

jestem...

Najlepsza szkoła w tym mieście.
Dobre jest też liceum katolickie na sadowej (lepsze, gdy było płatne).
I tyle w tym temacie :)

Pozdrawiam.

Zobaczcie jak rysuje się przyszłość futbolu łomżyńskiego. Rosną następcy i już poczynają sobie wcale nieźle.

Pozdrowienia.

Zgadza się, Dom przedpogrzebowy z 1853 roku.

Pozdrowienia.

IILO .Widok od furtki wejsciowej na prawa strone

Brawo Manga,

a to:

To kupuj na co czekasz, tylko uważaj na podróby bo prawdziwy moher jest drogi .

Gdzie jest ten pomnik?

Pozdrowienia.

W USA wygrał gwałciciel prostytutek, a w POlsce ich dostawca, czyli Alfons.
Nigdy więcej wojny, syfilisu i PiSu!

Może to trochę jest złudne wrażenie - kiedyś nie było takiego szału zakupów...bo nie było hipermarketów, a w sklepach pustki na półkach. Teraz to wszystko mamy to korzystamy. Mnie zawsze dziwli trochę ludzie którzy kupują: zgrzewkę mąki, zgrzewkę ryżu, zgrzewkę masła - ale skoro to jest ich sposób na życie...to niech im będzie. Zresztą - sama ostatnio realizowałam bony świąteczne w sklepie i wyglądałam właśnie dosłownie tak samo - może bez zgrzewek za to pełny kosz różności.
A najważniejsze chyba jest to co w sercu. Dla mnie nie są ważne prezenty. Ważne jest spotkanie w rodzinie, po raz pierwszy w tym roku swoje święta będzie przeżywał mój syn ale niestety też zabraknie zmarłej babci. Podumamy, powspominamy i jak zawsze na odchodnym rzekniemy sobie "oby za rok w tym samym lub większym gronie".
Taką tradycję przekazali mi rodzice - ubieranie choinki w Wigilię, siano pod obrusem, talerz dla wędrowca, kolędy, odświętny strój. Ten dzień zawsze będzie dla nas wyjątkowy. A w dni świąteczne? Kolędowanie po rodzinie! Objeżdżanie bliższych i dalszych. Gdy mieszkałam w Łomży to wszędzie spacerkiem żeby obiad lepiej się trawił :) Wzajemne odprowadzanie się, bitwy na śnieżki (o ile śnieg oczywiście dopisał), odwiedzanie zmarłych na cmentarzu.
Będę robić wszystko żeby moje Święta zawsze takie były. A inni? niech tam sobie robią co chcą :)

śledczy pogrubię:
"Narzędzia -> Rozszerzenia -> Pobierz więcej rozszerzeń -> (znajdź Fasterfox i zainstaluj)

A jak chcesz się pobawić ręcznie to gdzieś tu było na forum "jak przyspieszyc firefoxa?"

GTP - Google Twoim Przyjacielem

Zbych

Bartek, coś Ty się tak wqurzył na same Święta? W Święta trzeba być lepszym niż w inne dni, a Ty obciach walisz.

Pozdro.

Noo "bluuzniercy" mam coś dla Was :) prosto od DJ Rydza http://www.ojciec-dyrektor.de/grzechy.htm

Zbych

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org