Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Hipermarkety szkodzą polskiemu handlu !!! |
Faktycznie, w innych miastach nawet markowe stacje potrafią zaskoczyć rozsądnymi cenami. Pisząc o markowych stacjach i lepszej jakości paliwie kosztem ceny - myślałem o Łomży.
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Hipermarkety szkodzą polskiemu handlu !!! |
Slaw Były łomżyniak ?myślałem,że łomżyniakiem jest się przez całe życie,albo jestem w błedzie... Bratniak
|
|
To przez Bielicka mawia ,że jest łomżynianka........ Bratniak
|
|
Odpowiem hurtem. 1. UPR i LPR - gospodarczo rzeczywiście są bardzo podobne, ale jak dla mnie to LPR ma zbytnią tendencję do zajmowania sie sprawami nacjonalistyczno-religijnymi. Gotowi są porzucić całą tematykę gospodarczą jak tylko pojawia się ciekawszy temat zastępczy - aborcja czy coś w tym rodzaju. Dlatego preferuję jednak UPR. 2. do tz (nie jestem pewien kto się kryje za literkami tz, ale jeśli to inicjały to mam pewne podejrzenie :) Były Łomżyniak (to należy pisać wielką literą ? - poprawię podpis) to ja jestem - od 12 lat już jestem tylko gościem w Łomży. Opłaty parkingowe - podałem je tylko jako przykład. Doskonale sobie zdaję sprawę do czego one służą. Potrzebowałem jedynie czegoś do zilustrowania motywacji do rozsądnego działania osób decyzyjnych. Wybrałem dylemat wolne miejsca vs. wysokość opłat - jak może o tym decydować ktoś kto za miejsce nie płaci i na dodatek miejsce zawsze na niego czeka - on nie ma żadnej motywacji do myślenia. Z góry zaznaczam - decydowanie nie musi być bezpośrednie, wystarczy, że ma na to wpływ. Zgadzam się, że to temat zastępczy - intencją mojego maila było zwrócenie uwagi na ogólne przyzwolenie na wszelkie przywileje władzy - nawet niekoniecznie rozsądne. A przykład parkingowy to tylko narzędzie w moich rękach. Władza po prostu szybko zapomina jak żyją zwykli ludzie i wypadałoby im o tym przypomnieć. A miejscom parkingowym przed ratuszem dostało się przy okazji - choć one najmniej winne. Wybory do Senatu - wolałbym głosować na kogoś z Łomży, ale o ile wiem nikt z UPR nie kandyduje. Tadeusz Klimowicz jako senator będzie miał wsparcie w całym sztabie rozsądnych ludzi z UPR-u i tu ma przewagę nad kandydatami niezależnymi. A do pozostałych partii dawno się zraziłem. 3. do XtraVert To nie ja tak traktuję społeczeństwo tylko SLD, AWS i okolice. Ja tylko to nazwałem po imieniu. Boli ? Może i boli, ale warto sobie uświadomić własne miejsce w świecie - to dobry punkt startu, żeby zacząć coś zmieniać. A z tymi podatkami to jest śmiesznie, bo ludzie związani z UPR-em zakładają, że ideałem byłby podatek pogłówny - czyli brak podatku dochodowego, ale jednocześnie zdają sobie sprawę, że to jeszcze przez długie lata jest nie do zrealizowania. To co opisałeś to jeden z wariantów przejściowych. Podobnie jak podatek liniowy. Przy czym w przeciwieństwie do podatku pogłównego oba te pomysły dałoby się zrealizować dosyć szybko. Oszołomom nie ? Janusz Korwin-Mikke jest uważany przez wiele osób za oszołoma. Jednak często po rozmowie z taką osobą okazuje się, że ona po prostu nie rozumie niektórych zbyt skomplikowanych konstrukcji myślowych JKM-a i nie zna kontekstu wypowiedzi. Jestem skłonny nawet postawić tezę, że im większym oszołomem dla danej osoby jest JKM-a tym większym autorytetem cieszy się u niej Lepper. Bratniak
|
|
Sławek, Twoje podejrzenia są zasadne. Ciekawi mnie, czy nadal pracujesz w GW ? NIe neguję, że UPR ma w wielu kwestiach bardzo logiczne pomysły. To jednak trochę za mało. Poza logiką są jeszcze emocje rzutujace na wybór, w tym pewnie także zawiść. Na podatku pogłównym np. wyłożyła się sławna Żelazna Dama, bo w powszechnym odczuciu po równo nie znaczy sprawiedliwie ( i ma to także swoje odbicie w społecznej nauce Kościoła). Choćby te powody sprawiają, że kandydat UPR nie bedzie należał do faworytów. Nie wystarczy mieć rację, trzeba mieć większość, a tej nie da się osiągnąć mówiąc rzeczy dla wiekszości niepojęte = nieprzyjemne. Bratniak
|
|
Poczytałem przed chwilą forum polityczne i tam też znalazłem potwierdzenie moich przypuszczeń. Zwykle tam nie zaglądam a widzę, że powieliłem część z poruszonych już tam tematów. Wolę forum ogólne - jako bardziej towarzyskie. Tak, nadal tam pracuję - od września'95 - to już 8 lat... okrągła rocznica ;) Wg. mnie tragedią dla Polski byłoby gdyby teraz nagle UPR zdobyło większość w Sejmie, ale to nam jeszcze długo nie grozi. Natomiast paru ludzi z UPR w Sejmie by się przydało. Mieliby szansę od czasu do czasu wylać wiadro zimnej wody na głowy posłów. W obecnym Sejmie nie ma nikogo takiego. Nawet Samoobrona, która miała szansę o niektóre sprawy walczyć teraz robi za giermków SLD i głosuje tak jak Millerowi wygodnie. UPR niestety słabo sobie radzi z popularyzowaniem swoich racji i przekonywaniem wyborców do siebie, ale i stosowanie metod bardziej populistycznych byłoby swojego rodzaju zdradą ideałów. Dlatego wyskoczyłem jak filip z konopii z propozycja głosowania na UPR w wyborach uzupełniających. Wiem, że wolelibyście kogoś z Łomzy, ale może ktoś niezdecydowany skusi się jednak na UPR...
|
|
co do spietrzania wody to rzeczywiscie problem, ale moze udalo by sie upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i znalezc inwestora ktory za swoje i UE pieniadze spietrzylby wode, po czym wybudowal niewielka elektrownie wodna nad narwia. Trzeba skalkulowac koszty i korzysci. w UE lezy kasa na takie inwestycje. Na inne, o ktorych byla tutaj mowa takze, wystarczy pokombinowac. P.S. Planujac inwestycje przy ul. Rybaki nie wolno zapominac o cmentarzu zydowskim. Trzeba sie zajac takze nim, gdyz jest bardzo zaniedbany. Nota bene zapraszam na www.szalomza.republika.pl. Zastanowmy sie co zrobic z tym, i z drugim cmentarzem zydowskim.
|
|
dobra skończmy temat - skoro pomysł wydaje się do dupy - nie musimy o nim więcej mówić
|
|
ksebki-stanowczo stwierdzam,że nie czytasz, a jak czytasz to zaraz zapominasz! Pisałam, że jestem przeciwnikiem stawiania przystanku przed ratuszem (widziałeś gdzieś coś równie dziwnego?!) Nie pisałam natomiast,że uwielbiam naszych prezydentów i wszystko im wolno! Ale skoro mają do tego prawo,to czemu z niego nie korzystać?Bo ksebki się nudzi i ciągle coś wymyśla?!Eeeee....Kiebski powód (zbieżność liter przypadkowa;)) barzb
|
|
ksebki Nie padać na kolana tylko szanować. To są dwie różne sprawy.... TZ bardzo dobrze opisał Twoje parkingowe pretensje cyytuję "....przyrównam to do szukania mózgu z zupełnie odwrotnej strony...." I jak się z tym nie zgodzić ...? CK
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |