czwartek, 07 sierpnia 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Skandal w sejmie.Mieczysław Czerniawski wyrzucony z Klubu Parlamentarnego SLD!!!

Rynek komiksowy w Lomzy nie wyglada najlepiej........ tylko w jednym kiosku mozna kupic aktualne publikacje... i tak w okrojonej ilosci, bez albumow komiksowych itd. szukam ludzi ktorzy interesuja sie komiksem, sam przeczytalem wiele komiksow, ale wiele pozycji jeszcze czeka by zostac przeze mnie przeczytanych :), najczesciej w komiksy zaopatruje sie gdy jade do Wawy, czasem spedze pare chwil w empiku i przeczytam to i owo. Chcialbym dowiedziec sie co forumowicze w ogole mysla o formie sztuki takiej jak komiks, no i oczywiscie zanalezc pare osob zafascynowanych komiksem. Tylez, do przeczytania :)

Bratniak

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: Skandal w sejmie.Mieczysław Czerniawski wyrzucony z Klubu Parlamentarnego SLD!!!

Dlatego tak tyłem, bo gdy Łomża żyła w harmonii z Narwią liczyła 20 - 25 tys. mieszkańców. Byla moda na korzystanie z jej dóbr. W chwili gdy liczy ponad 64 tys. mieszkańców moda się skończyła, a dla niektórych sie nie zaczęła. W poprzednim miejscu zamieszkania przybysze do Łomży takiej wody nie posiadali, a jak był mały staw to korzystały z niego gęsi, kaczki, krówki i koniki. No jeśli już mocniej sloneczko przygrzało to i Ci co obecnie zamieszkali w Łomży weszli do wody.

ola

Re: Skandal w sejmie.Mieczysław Czerniawski wyrzucony z Klubu Parlamentarnego SLD!!!

Znaczna część naszych wlodarzy to też chyba import? Czy któś się orientuje ilu Łomżan zarządza w magistracie?

andrzej jarota

Mądre programy, a za nimi pieniądze by się bardzo przydały. Ale żeby takie programy przeszły potrzeba i partnerów i mądrych ludzi, którzy by takie programy tworzyli. Trzeba ich wyławiać, szkolić i motywować do tworzenia i realizowania tych programów. Tu nie można liczyć tylko na urzędasow, że coś stworzą - raczej wątpliwe. Ale nie słyszałem by ktoś kto jest predysponowany do takich działań na odpowiednim szczeblu przejawił myśl do zebrania łomżyńskich mózgów piszących programy /w różnych organizacjach i instytucjach/ w celu podjęcia wspólnych działań. Wówczas i te tereny nad Narwią pewno by znalazły się w jakimś programie, który mógłby być zrealizowany np. z sąsiadującymi gminami.

Bratniak

Dzisiaj rano słyszałem w radiu, ze Polska wykorzystałe dotąd TYLKO 0.02% (DWIE SETNE PROCENTA!)funduszu z UE na ochronę środowiska!
To jest przyczynek do oceny operatywności naszych decydentów i skuteczności działań władz terenowych. Co o tym myśleć? CZy jest to wrodzona, polska niefrasobliwość, czy też nie stramy się wydawać gotowych do wzięcia pieniędzy ze względu na " straszną" unijną biurokrację i wymagania, przez które nie można nic "podebrać" dla siebie - więc się nikomu nie opłaca.

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Witam wszystkich!
Z nieskrywaną przyjemnością zawiadamiam, że dawno zapomniany ĄŁ wznawia swoją działalność. W chwili obecnej nasze działania ograniczają sie tylko do działalności statutowej tzn. organizacja rajdów samochodowych, zlotów pojazdów zabytkowych, motocrossu, imprez propagujacych bezpiczenstwo ruchu drogowego itp. Jezeli macie jakies pomysly, chec zorganizowania jakiejs ciekawej imprezki to dajcie znac, na pewno pomozemy. Jestesmy otwarci na kazda propozycje. Nasze doswiadczenie w organizacji imprez propagujacych motoryzacje i bezpieczenstwo ruchu drogowego, oraz wasze pomysly moga przyniesc bardzo ciekawe efekty w postaci bardzo ciekawych radjow lub zlotow. Nasza pomoc jest zupelnie bezinteresowna i wynika z checi przywrocenia dawnej swietnosci AL. Liczymy rowniez na Wasza odezwe. Napiszcie czym Waszym zdaniem powinien zajmowac sie AL.

Wszystkich zainteresowanych odsylam na nasza strone: www.automobilklub-lomzynski.prv.pl
oraz do kontaktu z nami:
Tel. 608374998, 607465058
e-mail: a.lomzynski@hoga.pl

Bratniak

A moze brak jest kompetentnych osob ,ktore by przeszły przez ta Unijną ,,biurokrację,,?

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Ciesze sie ze Wznowiliscie Dzialalnosc . Przezylismy razem wiele wspanialych rajdow Od Military Trophy poczawszy , Przez Lima Oscar , a na Motocrosie chyba zakonczywszy... PIekne WSPOMNIENIA ..............
Pozdrawiam cala EKIPE AL zza oceanu Jordan.

:))) może lepiej zorganizować jakieś spotkanie, obojętnie gdzie, nawet pod chmurką i podyskutować, a nie pisać, bo pisać można dużo , tylko robić mało.

Zachecam do obejrzenia informacji:

http://www.ngo.pl/wiadomosci_szczeg.asp?id=9751

jest jest jeszcze szansa dla lomzynskiej lokalizacji, tym bardziej, ze w UE licza sie z ekologia.

Czy co niektórzy Panowie radni nie obiecywali podjęcia starań o pozyskanie funduszy unijnych i różnych fundacji? Mam jeszcze kilka ulotek jak sprawdzę to przypomnę.

Zbych

Przepraszam, Panie adi.

Po pierwsze: Gdzie zapisany jest "ceremonial", na ktory sie Pan powoluje? O jakim prawie, ktore pozwala bez uzasadnienia jezdzic na sygnalach po miescie, Pan mowi? Kodeks drogowy stanowi co innego. Prosze pamietac, ze w Polsce obowiazuje prawo pisane, a nie tradycja cechu strazackiego.

Po drugie: Jesli wierzy Pan w dobra wole strazakow, ktorzy "wiedzieli, co robia", to ciekaw jestem, jak wygladalaby akcja strazakow, gdyby zgloszenie o pozarze otrzymali w czasie mszy. Bo nie sadze, zeby odmowili sobie udzialu w czesci artystycznej slubu kolegi. Bylbym w stanie zrozumiec honorowy szpaler ustawiony ze strazakow w galowych mundurach i blyszczacych helmach przed kosciolem. Strazakow, ktorzy tego dnia nie sa na sluzbie. Widzialem takie numery w wykonaniu i zolnierzy, i policjantow. Ale za diabla nie potrafie pojac, jak mozna byc tak nieodpowiedzialnym, zeby wysylac poza jednostke wszystkie wozy bojowe. Czy "ceremonial sluzb mundurowych" przewiduje rowniez wyslanie na slub kolegi-policjanta wszystkich wozow patrolowych i wszystkich policjantow prewencji znajdujacych sie tego dnia na sluzbie? Od strazakow wymagam tylko odpowiedzialnosci, powaznego podejscia do sluzby i krztyny pomyslunku. Juz nie wspominam, ile to nas wszystkich kosztowalo, bo argument o wspolnych, publicznych pieniadzach jakos slabo trafia do ogolu.

Po trzecie: Omal nie uszkodzilem sobie samochodu, ustepujac wozom bojowym pierwszenstwa i zjezdzajac z zajmowanego pasa jezdni na pas zieleni przy skrzyzowaniu. Kto wedlug "ceremonialu pozarniczego" pokrylby koszty naprawy mojego uszkodzonego podwozia? Co mowi na ten temat zapis, na ktory tak sie gorliwie Pan powoluje?

Po czwarte: Nie zazdroszcze, tylko ubolewam. Glupocie i nieodpowiedzialnosci ludzi, ktorzy powinni czuwac nad bezpieczenstwem miasta. Kiedy ja bralem slub, nie czynilem tego kosztem wszystkich Lomzyniakow, a tez bylo fajnie.

Ciesze sie ze mnie jeszcze Pamietacie .. ... . Takie spotkanie Bylo By bardzo MIle ..... Ale kiedy ja przylece ......... ale moze o tym juz prywatnie . evaa ----- siostrzyczka . noprosze mam siostre ..... cos nowego pozdrowonka evuniu :)

Bratniak

...a ile skladka?

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Drogi michale! Zamiast proponować kurdtowi wzięcie kilku lekcji z nauki jazdy, proponowałabym Tobie, żebyś wpierw WZIĄŁ kilka lekcji z języka polskiego i wtedy próbował wyrażać swoją opinię na forum.
POZDRAWIAM!!! :)

Łomżanin

Dla tych - którym nie chciało się iść za linkiem:

fragment:
WWF - Światowy Fundusz na rzecz Przyrody wraz z internautami z pięciu kontynentów rozpoczynają akcję, w czasie której zwrócą się z prośbą do polskiego Rządu o zmianę planowanego przebiegu drogi ekspresowej Via Baltica. Zgodnie z obecnym projektem droga ta, wchodząca w skład międzynarodowego korytarza transportowego, ma przeciąć Biebrzański Park Narodowy i kilka innych, unikalnych w skali Europy, cennych przyrodniczo obszarów Podlasia.

Jest to pierwsza tego typu ogólnoświatowa kampania mailingowa WWF w Polsce. W poprzednich udział wzięło łącznie ponad 40 tysięcy osób, które korzystając ze specjalnego mechanizmu internetowego "Paszport WWF" (www.passport.panda.org/index.cfm?lang=187), wspólnie apelowały o ocalenie zagrożonych miejsc na Ziemi.

Uczestnicy akcji wyślą ze stron WWF list do Premiera oraz Ministrów Środowiska i Infrastruktury z prośbą o zmianę decyzji w sprawie budowy międzynarodowej drogi szybkiego ruchu przez Białystok, ponieważ stanowiłaby ona poważne zagrożenie dla objętych ochroną terenów Bagien Biebrzańskich, Doliny Narwi oraz Puszczy Knyszyńskiej i Augustowskiej. Jednocześnie internauci będą również apelować do polskiego Rządu o ponowne rozważenie alternatywnej trasy Via Baltica, która mogłaby przebiegać przez Łomżę. Tym samym wesprą kampanię prowadzoną wspólnie przez WWF Polska, Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków (OTOP) i CEE Bankwatch Network (wspólne stanowisko znajduje się na stronie www.wwf.pl/viabaltica.php).

[...]

"Paszport WWF sprawdził się już w wielu kampaniach Funduszu na całym świecie,"- mówi Marta Majka Wiśniewska, Specjalista ds. Zasobów Wodnych w WWF Polska. "Mamy nadzieję, że także w Polsce uda się przy pomocy tej akcji skłonić rządzących do uwzględnienia potrzeb związanych z ochroną przyrody. Dziś apelujemy wspólnie do Pana Premiera, aby rozbudowie sieci transportowej w Polsce towarzyszyło zawsze dokonywanie strategicznych ocen oddziaływania na środowisko."

.............................

A wszystko to tutaj: http://www.ngo.pl/wiadomosci_szczeg.asp?id=9751

Łomżanin

nie wiem czy dobrze słyszałem...... ale jeden z projektów Brzezińskiego zaakceptowany w Unii (który będzie dofinansowany), to właśnie rozbudowa ulicy Rybaki i okolic....!

"Bo im tylko o to chodzi
Abyś sam sobie szkodził
Abyś sam nie mógł myśleć
Abyś sam nie mógł chodzić"

A wyjazd na wycieczkę.... jak pisał Krzysiek:

1 maja o 9:00 - zbiórka na starym dworcu!

Bratniak

....a żeby szybciej wysłać pisemko do sfer rządowych... tu jest link:
http://www.wwf.pl/letter.php

Przekażcie znajomym!

°°°°°°°°°°
... evaa ...

No i połączyła nas wspólna sprawa. Ja już sie zarejestrowałem w WWF i wysłalem maila do naszego premiera i ministrów. Zachęcam do tego samego. To szansa nie tylko dla wilków, bobrów i łosi ale też dla łomżyniaków. Może droga Ostrów - Łomża - Suwałki nie będzie juz nazywana "drogą śmierci"...

Łomżanin

Hej evaa!!! Nie wiem o jaka skladke pytasz, ale jezeli chodzi Ci o skladke czlonkowska AL to wynosi ona 50 zl za rok. Nie wiem czy jest to wygorowana stawka, czy tez nie.

Jezeli masz chec sie do nas przylaczyc to zadzwon pod 607465058 do Benka, on posiada legitymacje czlonkowskie, umowicie sie na jakies spotkanie, lub tez na spotkaniu na starym rynku (jezeli dojdzie do skutku).

°°°°°°°°°°
... evaa ...

.... nie wiem jak Wam ale mi to się już znudziła taka działalność..... ile można kobinować, myśleć, pisać..... nie wiem, ja umywam ręce jak narazie.... teraz niech ktoś inny się wykaże.... być może, że nie mam talentu do tego czy jak to tam nazwać..... jestem otwarty na propozycje..... ale co? znowu się spotkamy, pogadamy i rozjedziemy?? czy ktoś ma lepszy pomysł?? .... w piątek będę pewnie na Mazurach więc nie wiem.....

Faktycznie, gdy spojrzec na mapke...to w zoladku sie przewraca..

Wyslalam rowniez...
Moze tym razem"patrioci" z ii.pl wlacza sie w sluszna akcje - tylu ich tam jest i wciaz sie mnoza;)
Pozdrawiam

Fracik

W zwiazku z poprawiajaca sie stale pogoda, nie omieszkam zaproponowac rowniez takiej formy spedzenia czasu.
Rajd rowerowy...weekend, delikatny powiew wiatru, szum Narwi... i oczywiscie duzo slonca itd, itd...

°°°°°°°°°°
... evaa ...

Evaa kiedy pojawisz sie na jakims spotkaniu?? Chcielibysmy Cie poznac. Jezeli nie masz nic przeciwko oczywiscie ;-)

No chyba, że masz dwa rowery to możemy nawet dziś jechać:)

Nie siej Krzychu defetyzmu.... przecież jedziesz ze mną!

www.pawelaugustyniak.pl

2 maja...to piatek? Mozna, mozna;)
niestety mam tylko jeden rower.

Robisz to nie tylko dla siebie;))

www.pawelaugustyniak.pl

ja nie wiem bo na Mazury chce jechac... a moze rowerami na Mazury???????????

Krzysiek.......... mniej szczegolow z tym żonatym facetem :))

www.pawelaugustyniak.pl

Czy ktoś wie: Czy Łomża posiada jakiś program rozwoju kultury fizycznej /rekreacji/, będący częścią kompleksowego programu rozwoju Łomży? Czy coś w tym względzie dzieje się, a jeśli dzieje się to czy to dzialania zamierzone, przemyślane, planowe ,czy przypadkowa improwizacai? Obieg informacji dotyczący działań naszych wybranych przedstawicieli jest bardzo slaby. Internet mógłby w znacznej części tą lukę wypełnić /mam na myśli sprawozdania z rady, komisji, plany projekty, propozycje/. A może komuś jest tak wygodnie aby wszystko kisilo sie w węższych gronach?

Łomżanin

obawiasz sie ze jego zona sie dowie???:)) sam zaraz do niej zadzwonie:))

ona wie ................................................lub sie domysla :)

tolek

Ps.Żona jego wydaje mi sie ze ma ladniejsza aparycje:)

Łomżanin

Przyklad pokazuje, ze lobbing w waznych dla regionu, spolecznosci sprawach mozna prowadzic i trzeba to robic, zachecam do wysylania protestow.

Marcin Ch.

Przyklad pokazuje, ze lobbing w waznych dla regionu, spolecznosci sprawach mozna prowadzic i trzeba to robic, zachecam do wysylania protestow.

Marcin Ch.

jeżeli wie to głupia jakaś... a Ty wiesz o kim mowa?:))

Domyslam sie :)................moze to byc zbieg okolicznosci :)...............boje sie podawac szczegol......lepiej nie :)

Łomżanin

Inessa

.........spokojna twoja rozczochrana :) ...........tobie tez proponuje kilka lekcji...........................

Pozdrawiam :)))))))))))))))))))

Panie bratniaku.

Sfomułowanie (a nie "swormułowanie", jak Pan pisze) "coś się kroi" to nie przenośnia, a związek frazeologiczny.

Tak pan kocha Polskę, a języka polskiego to chyba Pan nie lubi :-)

Pozdrawiam,
kurdt

Może być ciekawie, jak się będzie żenił pracownik Zakładu Pogrzebowego.

Panie Henku czy decyzja o budowie drogi juz nie zapadla ?Chciałbym zeby ta droga przebiegała przez Łomże , ale czy to nie musztarda po obiedzie?
Jezeli dyskusje na temat drogi będa sie toczyc tak jak dyskusja nad budzetem to zapomnijmy o VIA BALTICA.

Jakie ciekawe seriale puszczali :)chyba nie wszyscy zostali w domach.Jutro niedziela wiec czas spedzac będę na muszli z radiem Łomża i znajomymi............

www.pawelaugustyniak.pl

więc jadę sam

Fracik

Ja dzien wczorajszy (sobote) spedzilam na wycieczce samochodowej po mazurach...ehh przepieknie;))))))POLECAM!
...zamierzam tam wrocic;)

andrzej jarota

Nareszcie zdrowy rozsądek przedziera się przez gąszcz politycznych zawirowań i mało pragmatycznych decyzji ludzi związanych ze stolicą województwa. Wydaje mi się, że po stracie statusu województwa Łomża i tak dostała w kość.... Zmiana przebiegu może będzie małą iskierką nadzieji!!! Wierzę w to i całym sercem wspieram akcje!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...przez ostatnie 12 godzin?

Łomżanin

Głupot LPR i serwer nie wytrzymał!

www.pawelaugustyniak.pl

Ale łomżyńskie elity muszą to wykorzystać!!!

A jak Białostoczanie chcą highway'a to moze niech taką opcję zrobią.....:
http://autokacik.pl/files/270498056-npr-mapa2.jpg
- będą mieli highwaya
- będzie spokój w Parku Narodowym i w puszczach knyszynskiej i augustowskiej
-trasa będzie krótsza i transportowcy mniej spalą!!!

andrzej jarota

....chętnych do wspólnego grania.... może są wśród nas ludzie, którzy w latach wcześniejszych grali na gitarze, perkusji itp. Może jest ktoś kto umie śpiewać? Może ma ktoś ochotę na wspólne granie? Granie dla siebie... czegoś własnego.... może jakiś cover? Co do rodzaju muzyki... to poza disco polo może być wszystko:) Ktoś może ma w szafie jakąś "Muzimę", "Kosmosa", "Lunę" a może i "Fender" albo "Ibanez" albo też "BC Rich" twki na strychu? Może jakaś "Vermona" albo "Marshal"? Czekam na odzew....

Witam,
Organizuję już po raz trzeci Zlot Skody w Borkowie pod Kielcami. Relacje z wcześniejszych edycji (amatorskich) są na stronie www.skodarapid.prv.pl. Tym razem zlot będzie pod patronatem INVEST - MOT u dealera Skody w Kielcach. Odbędzie on się częściowo w Borkowie koło Kielc oraz na Torze Wyścigowym w Miedzianej Górze - dokładny plan przedstawiam poniżej.

Spotykamy się 30 maja (piątek) w Borkowie od 16.00 na polu biwakowym. Dojazd na miejsce biwaku pokazany będzie na planie umieszczonym na stronie internetowej www.skodarapid.prv.pl lub przesłany na adresy poczty elektronicznej osób zainteresowanych Można będzie także uzyskać informacje telefonicznie ( pod nr tel. 501 585 072) bezpośrednio ode mnie.
Zakwaterowanie u pani Małgorzaty Gwizdy, jak w tamtym roku, (właścicielki kwater i pola namiotowego) w domku czteroosobowym dwupokojowym, kwaterach (pokojach) lub na polu biwakowym (pod namiotem).Opłata za domek i kwatery do uzgodnienia z właścicielką (nr telefonu do właścicielki, pani Małgorzaty Gwizdy, podam na życzenie osób zainteresowanych takim noclegiem - mój adres rapid110@interia.pl lub nr tel. 501 585 072), natomiast opłata za pobyt na polu biwakowym jest w trakcie ustalania ale nie powinna być wyższa niż 7 złotych od osoby (w cenę jest wliczany prysznic i toalety).

Plan zlotu Skody:
30 maj, piątek:
16.00 - ..... przybycie uczestników na miejsce biwaku, wynajęcie kwater, rozbicie namiotów,
19.00 - 20.00 - objaśnienie spraw dotyczących dnia następnego: np.: rozdanie nr startowych, kart do głosowania, itp.

31 maj, sobota:
10.00 - wyjazd na tor wyścigowy w Miedzianej Górze w celu przeprowadzenia konkursów sprawnościowych,
Od 11.00 konkursy na Torze Wyścigowym w Miedzianej Górze:
11.00 - przejazd na czas po małej pętli toru,
11.50 - przejazd na czas po owalu,
12.50 - przejazd Skodą Fabią na czas po małej pętli toru z niespodzianką,
13.50 slalom,
Trzy możliwości, do ustalenia ze sponsorem w najbliższym czasie:
14.50 wyścigi równoległe,
14.50 niespodzianka,
14.50 Caruso (przejazd samochodem z przymocowanymi rolkami na tylnej osi),
16.00 powrót do Borkowa na miejsce biwaku,
19.30 zakończenie zlotu wspólną biesiadą przy ognisku, piwie itp., rozdanie nagród za konkurencje na torze oraz rozstrzygnięcie głosowania na najciekawszy "Tuning" Skody, na najfajniejszą ("Rulez") Skodę na zlocie oraz nagroda dla posiadacza najstarszej Skody na zlocie itp.(inne kategorie są jeszcze w fazie rozmów ze sponsorem)

Tor Wyścigowy w Miedzianej Górze będzie udostępniony dzięki INVEST - MOT dealera SKODY w Kielcach.
Biesiada przy ognisku, piwo itp. też sponsorem jest INVEST - MOT dealer SKODY w Kielcach.

Proszę Was abyście przysyłali mi mejle z odpowiedziami i najlepiej żeby to były odpowiedzi pozytywne czyli - "Jestem na TAK !!" na 100% ;)
Jeżeli są jakieś pytania to proszę przesyłać je na mejla.

Prośba: Proszę abyście we własnych okolicach puścili wieść o zlocie.Namawiajcie na przyjazd właścicieli starych jak i nowych Skód.Do wsystkich gotowych pomóc mi w tej sprawie prześlę mejlem (w przyszłym tygodniu) ulotkę o zlocie.

Pozdrawiam
Janusz Kubicki

Nie ukrywam ze jestem sponsorem. Do wygrania bikini x 5

http://katowice.naszemiasto.pl/strony_specjalne/artykul/18482.html

kefas

Nie wydaje mi się, żeby na tym skrawku ziemi powstał porządny supermarket. A co z parkingiem dla samochodów? Gdzie ci ludzie postawią swoje bryki? Może na uliczkach osiedlowych ? I tak tam nie ma miejsca dla mieszkańców !!!
To co tam wybudują będzie tym samym dziadostwem jakie juz teraz mamy, koło tego obrzydliwego, wielkiego kościoła - bez asortymentu towarów, pewnie znowu na paletach jak w tym owadzim sklepie w kropki albo śmierdzącym markecie o dźwięcznym imieniu żeńskim.
Jestem na nie na taki biznes w Łomży. Ludzie nie pozwólmy by następna chała stanęła w centrum miasta. Takie sklepy wbiją gwóźdź do trumny Łomży, a nie prawdziwy supermarket.
Popieram z całego serca Empik, chociaż zaczniemy czytać książki ...
I nauczymy się z nich czegoś.

andrzej jarota

STANOWISKO
Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Łomżyńskiej
w sprawie ochrony przyrody i przebiegu trasy Via Baltica

Biebrzański Park Narodowy obchodzi w bieżącym roku 10. rocznicę powołania. Jego narodziny poprzedziło wiele lat przygotowań, wielokierunkowych specjalistycznych badań naukowych. Eksperci nie mieli wątpliwości: tylko kompleksowa ochrona największych w Europie bagnisk z całym dobrodziejstwem flory i fauny jest jedyną szansą ocalenia przed ostateczną zagładą największego bogactwa natury. Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Łomżyńskiej od początku wspierało wszystkie inicjatywy związane z ochroną „Polskiej Amazonii”. Razem z wieloma przyjaciółmi z kraju i świata z radością uczestniczyło też w otwarciu Parku.

Uznajemy, że Biebrzański Park Narodowy pozostaje podstawowym elementem „Zielonych Płuc Polski”. Światowy Fundusz na Rzecz Przyrody po raz kolejny w ostatnich dniach przypomniał, że na obszarze tym występują rzadkie gatunki zwierząt, które w wielu miejscach Europy już nie istnieją, bo wyginęły na skutek ostrej ingerencji człowieka w naturalne środowisko. Należą do nich m.in. wilk, głuszec, ryś, orlik krzykliwy i inne. To także unikatowe w skali międzynarodowej skupiska ginących roślin.

Deklarujemy swoją gotowość do podejmowania działań, które przeciwstawiać się będą jakiejkolwiek ingerencji w naturalne środowiska Parku. Apelujemy do wszystkich ludzi dobrej woli o wspieranie wszystkich inicjatyw na rzecz ochrony Parku i przyrody Ziemi Łomżyńskiej. Domagamy się od rządu Rzeczpospolitej Polskiej stworzenia pełnych gwarancji bezpieczeństwa dla fauny i flory Biebrzańskiego Parku Narodowego.

Za najpoważniejsze zagrożenie dla jego istnienia uważamy inicjatywę budowy międzynarodowego korytarza transportowego Via Baltica przez te najcenniejsze przyrodniczo obszary woj. podlaskiego, tym bardziej że inwestycji tej - jak dotychczas - nie poprzedziły żadne analizy oddziaływania na środowisko. Pogwałcono postanowienia Dyrektywy 2001/42/EC Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 czerwca 2001 roku w sprawie oceny oddziaływania pewnych planów i programów na środowisko, w myśl których „organ sporządzający plan województwa i prognozę - powinien przeprowadzić pełne postępowanie w sprawie oceny oddziaływania na środowisko dla planu zagospodarowania przestrzennego, a w prognozie oddziaływania na środowisko powinna być przeprowadzona analiza wielowariantowa, dająca podstawy do rzetelnego wyboru odpowiedniego wariantu planowanej trasy.” Zignorowane zostały także przepisy polskiego i unijnego prawa ochrony środowiska. Oprócz zagrożenia dla bagnisk biebrzańskich stworzono również zagrożenia dla Puszczy Knyszyńskiej i Augustowskiej.

Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Łomżyńskiej stanowczo protestuje przeciwko takim działaniom. Uważamy, że tak ważną strategicznie inwestycję powinny poprzedzić szczegółowe analizy (przeprowadzone przez niezależnych ekspertów), a dotyczące oddziaływania na środowisko w obu wariantach (Łomża, Białystok), porównania kosztów, a także innych względów ekonomicznych, racjonalności, potrzeb gospodarczych, względów bezpieczeństwa komunikacyjnego. Parlamenty państw bałtyckich, które zajmowały się dotychczas przebiegiem trasy Via Baltica, opowiadały się jednogłośnie za jej „łomżyńskim” przebiegiem, jako krótszym od „białostockiego” o prawie 42 km. Potwierdza to także opinie wielu, że poprowadzenie trasy Via Baltica przez Białystok nie spowoduje odciążenia drogi nr 61, a prasowe oświadczenia dyrektora białostockiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg i Autostrad o tym, że ciężki ruch tranzytowy został już wyprowadzony z tej drogi, uznać należy jako kłamliwe lub niekompetentne. Ten ruch pozostanie i z pewnością będzie się nasilał, niezależnie od przebiegu nowego ale dłuższego międzynarodowego korytarza transportowego, a tym bardziej niezależnie od woli białostockiej dyrekcji. Dodatkowym argumentem, przemawiającym za nadaniem drodze nr 61 strategicznej rangi jest jej obecne niedostosowanie do wymogów bezpieczeństwa ruchu drogowego. Świadczy o tym liczba wypadków. Ponad 60-kilometrowy odcinek z Łomży do Grajewa znaczony jest ponad 60 krzyżami, w miejscach tragicznych zdarzeń. Modernizacja i przebudowa tej trasy powinna zdjąć z niej odium „drogi śmierci”.

Dlatego zwracamy się do Rządu Rzeczypospolitej Polskiej o ponowne rozważenie rozwiązań alternatywnych dla trasy Via Baltica. Zgodnie z wymogami norm międzynarodowych, zgodnie z potrzebami społecznymi, zgodnie ze zdrowym rozsądkiem.

Liczymy na wsparcie rządów i środowisk polonijnych krajów nadbałtyckich a także przewoźników, którzy dokonają ostatecznego wyboru trasy.

Zarząd Główny
Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Łomżyńskiej

Osowiec - Twierdza, 10 maja 2003 r.

andrzej jarota

Nie napełniajcie butli na stacji autogazu !!!!!
Przepełnią wam i rozwalicie sobie chałupę.
A to jest rzeczą normalną, że w mieście na całym świecie paliwo jest droższe niż poz nim. Jak ktoś chce - niech zasuwa po 2-3 grosze taniej kilka kilometrów. Może oszczędzi ;-)

michal

Bratniak...... czytasz to forum, czy nie?

A Ty chcesz do Mazowsza bo tam ktoś jest w zarządzie? Gratuluję kryterium!!

Łomżanin

....czemu nie może poczekać i pojechać na wycieczkę, a powiedzmy dopiero w niedzielę zagłosować?

Ewentualnie mógłby przecież w sobotę zagłosować, potem poczekał by i sprawdził czy nikt nie zauważył jak głosował, a w niedzielę pojechał na wycieczkę!

Łomżanin

Bratniak, a ty dalej swoje.
Nie jest ważne kto rządzi i gdzie. Ważne jest abyśmy MY mieszkańcy Łomży i powiatu łomżyńskiego byli traktowani przez władzę równo, aby, jeśli jest jakakolwiek dyskusja o przyszłości woj. podlaskiego, w tym Łomży, posługiwać się rzeczowymi argumentami. A nie podobnymi w dyskusji o UE - nie bo nie.
Dobry gospodarz rozpoczyna budowę gospodarstwa od obory, stodoły, chlewa i na koniec domu, dobry gospodarz dba o swoje owieczki. A jak jest w woj. podlaskim? Białystok jest najważniejszy, reszta się nie liczy.
Nie wiem, czy woj. mazowieckie, a może warmińsko-mazurskie - blisko granica. Może (ewentualnie) rozczynając taką akcję, w jakiś sposób pokażemy, że nie jesteśmy pokorni, że mamy swoje zdanie. Może to da do myślenia władzy wojewódzkiej i posłom.

aleks

Czy nie lepiej by złożyć wniosek obywatelski z załączonymi podpisami do Sejmu, by powstało województwo północno mazowiecko-kurpiowskie. W skład by wchodziły tereny byłego województwa ostrołęckiego i łomżyńskiego (sprzed 1998, kiedy te dwa województwa istniały). Łomża i Ostrołęka stolicami tego nowego województwa, tak jak to jest w woj.Lubuskim (stolice Zielona Góra,Gorzów WKL), kujawsko-pomorskim ( Włocławek, Bydgoszcz) itd.W Łomży Sejmik Wojewódki, Wojewoda w Ostrołęce, lub na odwrót ,to kwestia dogadania co gdzie. Co w Łomży, co w Ostrołęce. Co wy na tę propozycję?

Łomżanin

...osobiście..... pisą już pływałem..... a Narwi na tym odcinku jeszcze nie doświadczyłem.....

w sumie, można by pociągnąć na dwa dni: sobota - niedziela; ja oczywiscie zapewniam komplet do jednego z kajaków..... właśnie pomyślałem, że może i drugi komplet by się znalazł.. :D

....eva..... odważ się..... kajaki są naprawdę bezpieczne! :D

Piotrze, a może wiesz czy mając numer komóry, można się dowiedzieć czyja ona jest???

ps. widzę, że dużo wiesz....
pozdrawiam

witam,

chodziłem kiedyś na wioślarstwo, dawno temu, nawet brałem udział w regatach ogólnopolskich, było fajnie.

reaktywowanie klubu to nie takie proste moim zdaniem, bo po pierwsze musi być osoba ala kierownik ośrodka, powinien być szkutnik i jakiś ratownik, nie wspominam o sprzęcie, czyli należało by znaleźć stałe źródło gotówki finansujące taki klub.

Kolejna sprawa to na czym chcecie pływać, bo jak na kajakach turystycznych, to klub czy też stowarzyszenie jest nie potrzebne.

Miło by było popływać na skifie (nawet na plastikowym) lub na kanadyjce bo na turystyku to zero przyjemności

pozdrawiam

GABO

Jak to jest?

Dzisiaj słuchajac radia dowiedzialem sie ,że architekt tego kosciola jest przeciwny lokalizacji w tym miejscu sklepu wielkopowierzchniowego.
Wiecej !!!Wystosowal nawet list otwarty do prezydenta miasta.Jest to wedlug niego sprzeczne z jego wizją!!!A co koscioł na to?Nabrał wody w usta?
A może wizja mamony okazała sie większa?

Bratniak

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org