Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Głosujemy na Panią Krynicką |
"Wykład profesora Miodka o słowie "*****" "Kiedy się człowiek potknie albo skaleczy, woła: „O *****!”. To, lapidarne słowo wyraża jakże wiele uczuć, począwszy od zdenerwowania, rozczarowania poprzez zdziwienie, fascynację, a na radości i satysfakcji kończąc. Przeciętny Polak w rozmowie z przyjacielem opowiada np.: „Idę sobie stary przez ulicę, patrzę, a tam taka ****, że o kuuuurrrwa.” ***** może również występować w charakterze interpunktora, czyli zwykłego przecinka, np.: „Przychodzę ***** do niego, patrzę *****, a tam jego żona, no i się ***** wkurwiłam, no nie?” Czasem ***** zastępuje tytuł naukowy lub służbowy, gdy nie wiemy, jak się zwrócić do jakiejś osoby płci żeńskiej „chodź tu ***** jedna!”. Używamy kurwy do charakteryzowania osób „brzydka, ***** nie jest”, „o *****, takiej kurwie na pewno nie pożyczę”, czy jako przerwy na zastanowienie „czekaj, czy ja, ***** lubię poziomki?”. Wyobraźmy sobie jak ubogi byłby słownik przeciętnego Polaka bez prostej kurwy. Idziemy sobie przez ulicę, potykamy się nagle, mówimy do siebie: „bardzo mnie irytują nierówności chodnika, które znienacka narażają mnie na upadek. Nasuwa mi to złe myśli o władzach gminy”. Wszystkie te i o wiele jeszcze bogatsze treści i emocje wyraża proste „O *****!”, które wyczerpuje sprawę. Gdyby Polakom zakazać „kurwy”, niektórzy z nich przestaliby w ogóle mówić, gdyż nie umieliby wyrazić inaczej swoich uczuć. Cała Polska zaczęłaby porozumiewać się na migi i gesty. Doprowadziłoby to do nerwic, nieporozumień, niepewności i niepotrzebnych naprężeń w Narodzie Polskim. A wszystko przez jedną małą „kurwę”. Spójrzmy jednak na rodowód tego słowa. „*****” wywodzi się z łaciny od „curva”, czyli krzywa. Pierwotnie w języku polskim „*****” oznaczała kobietę lekkich obyczajów, czyli po prostu dziwkę. Dziś „kurwę” stosujemy również i w tym kontekście, ale mnogość innych znaczeń przykrywa całkowicie to jedno. Można z powodzeniem stwierdzić, że „*****” jest najczęściej używanym przez Polaków słowem. Dziwi jednak jedno – dlaczego słowo to nie jest używane publicznie (nie licząc filmów typu „PSY”, gdzie aktorzy prześcigają się w rzucaniu „kurwami”), praktycznie nie słyszymy, aby politycy czy dziennikarce wplatali w swe zdania zgrabne „kurwy”. Pomyślmy o ile piękniej wyglądałaby prognoza pogody wygłoszona w następujący sposób: „Na zachodzie zachmurzenie będzie ***** umiarkowane, wiatr raczej ***** silny. Temperatura maksymalna ok. 2st. Celsjusza, a więc ******** zimno ***** będzie. Ogólnie, to ***** jesień idzie.” żródło:internet
|
Re: Głosujemy na Panią Krynicką |
WON, A TAM NA GÓRZE NASTĄPIŁA POMYŁKA...
|
hej chciał bym zasięgnąć informacji na temat sali gimnastycznej w łomży w której można by pograć w piłkę nożną, chętnie dołączę.
|
spieprzaj...
|
Witam, polećcie mi proszę jakąś dobrą siłownię. Nie chcę zrobić masy tylko zrzucić zbędne kg. Chodzi mi o siłownię, gdzie instruktor mi doradzi, jak mam ćwiczyć by chudnąć a nie robić masę mięśniową. Proszę podawajcie też adresy, bo ja nietutejsza, także sama nazwa niewiele mi powie. Z góry dzięki za pomoc.
|
Do udzielających się w temacie założonym przez druha Pawła Dąbrowskiego ... Od kiedy mieszkacie w Łomży, że nie wiecie kim jest ten człowiek podpisujący się imieniem i nazwiskiem ? Skąd przybyliście do naszego miasta ? Otóż jest on znaną postacią wśród rodowitych łomżyniaków, od lat prowadzi wiele akcji charytatywnych i to on sprawia, że o nas mówi się cieplej i z szacunkiem ... Może trochę więcej szacunku dla człowieka, który czegoś dokonał ? Proszę, pochwalcie się i Wy swoimi dokonaniami, a nie tylko kopiecie. Czytając forum można Was spotkać na każdym wątku i nigdzie nie napisaliście nic mądrego poza obelgami, wulgaryzmami już nie mówiąc o koszmarnych błędach ortograficznych. Ufff, druhu Pawle, zazwyczaj nie dyskutuje z trollami internetowymi ale dziś mnie krew zalała, gdy to czytałem. Nie przejmuj się i rób swoje :-)))
|
nie wiedziałeś , że to jest automat do lodów ???
|
Binladen ma powiedzial ze chce sprzedac bo znudzilo sie mu wkurrr kierowcow
|
ale żal
|
Chyba sobie kupie http://photos04.otomoto.pl/photos/original/C9/98/43/C9984303_3.jpg rudy błazen z druhem
|
Siłownia "Ewa" Marii Skłodowskiej-Curie 1
|
A to jest moja BMKA i ja na nia pracuje i tez zarabiam na chleb Borys-50
|
KAMIL BEDNAREK :)
|
Zgodzę się z Pierre_Dolain w każdym calu. Jełopów po dwóch klasach podstawówki niestety w tym mieście nie brakuje. Cóż, nie pozostaje nam nic innego jak tylko śmiać się z zakompleksionych analfabetów, którym w życiu nie pozostaje nic innego jak szczekanie z własnej budy i podniecanie się każdą wypisaną głupotą.
|
A k...a jaki temat. A ja powiem że co racja to racja to **** nie mechanik nie raz i nie jednego w h..a wycioł. To tandeciarz. DiDi
|
Intercosmetic, albo aerobik, bo na nim daja wycisk, spalasz kalorie i tkanke tluszczowa :)
|
niom ;) rudy błazen z druhem
|
windows 7
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Ten wątek jest zamknięty |