Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Nowszy wątek | Starszy wątek |
Giertych/Jarota/ chce powstrzymać nieuchronny proces laicyzacji |
Przegięłaś Alino-Balbino!!! Oj! Musza się moooocno skupić, coby zemsta słodką była... Ale... cosik umysł mój mocno dziś szwankuje, więc Ci w tym pościku nic już nie "natruję"... rudy błazen z druhem
|
Odpowiedz na tę wiadomość
|
Re: Giertych/Jarota/ chce powstrzymać nieuchronny proces laicyzacji |
Kto z kim przystaje takim sie staje. Ptysia do książki! Dzieciństwo to wiek nauki w szkole a nie na forum.
|
|
Ryskago.... wg mnie albo się wierzy, albo nie.... ...a usprawiedliwa zmęczeniem można co najwyżej zaangażowanie w praktyki religijne... Wiara jest stanem świadomości i nie wymaga czasu, dla niej tak jak dla Boga czas nie ma znaczenia!
|
|
ZAMKNIJCIE SIE !! co ja wam robie? odczepcie sie odemnie rudy błazen z druhem
|
|
a bo to tylko na podlasiu maja kostke brukowa i usune obrazek jak chcecie.
|
|
te zdjęcie to chyba niedaleko przykoszarowej :> mi sie tak wydaje ;]
|
|
|
ptysiu do cholery ten ADMIN usunoł nam obrazki ja pier*** co mu nie przeszkadzało ? że pije wódke lodowo hehe i tak coś fajnego wlepie :D
|
|
widze ze to naprawde trudny a moze poprostu straszny temat, to ze sie nie wypowiadacie uswiadamia mi ze lomza to ciemnogrod pozdrowka
|
|
Tester, Wbrew powszechnej opinii uważam, że myślenie boli. I to bardzo. I tylko ten, kto rozmyśla, miewa wątpliwości... A ja ostatnio jestem już zmęczona myśleniem, CHCĘ ODPOCZYNKU!!! Może być wieczny... Tak, może i dla Boga czas nie istnieje, ale dla nas, tu na ziemi, owszem. Jeśli bowiem w danym nam tu na ziemi czasie nie dokonamy właściwych wyborów (nawrócenie, czy jak to tam...), to nie mamy POTEM co liczyć na Wieczną Szczęśliwość, cokolwiek by ona nie oznaczała...:( rudy błazen z druhem
|
|
Tylko nauka u nauka a nikt nie nauczy swoich dzieci że trzeba szanowac matke i ojca i to ziemie na której się urodziłeś tego nikt nie trzyma na wartości że jak urodziłeś się w Łomży to powineś szanowac to ziemie i ludzi co tu mieszkają i też nie sprzedać tego za żadne piniądze !! ale wam tylko drodzy rodzice szkoła i uczyc się matematyki jak sprzedać wszystko co się ma.
|
|
Kazik! Zatem najlepsza byłaby lektura Bibli w językach oryginalnych. Natomiast w czasie czytania i interpretowania należy brać pod uwagę okoliczności powstania tekstu i oczywiście starać się pamiętać, że przekazuje Ona plany Boga. Cywilizacja postępuje, ale mentalność ludzi nie zmienia sie tak bardzo. Na przykład Jonasza czasem przypomina mi wspóczesnych ludzi. Buntuje się przeciw poleceniu Boga niechcąc ostrzec ludzi Niniwy, bo jego zdaniem zasłużyli na karę. W końcu ulega i kiedy Bóg oddala karę dla mieszkańców Niniwy, on obraża się na Boga, że nie spełnił Swojej groźby. Czyż dzisiaj ludzie nie zachowują się podobnie wskazując Bogu kogo ma ukarać? A Hiob? Też przypomina współczesnych cierpiętników. W Nowym Testamencie też jest sporo takich "kwiatków". pozdrowionka;) Look behind you! A three-headed monkey!
|
|
Misiek-2lo przeszkadza Ci Ptyś ?? bo mi nie, a chociaż żadko tu zaglądam. Znam Ptysia i mam o nim bardzo dobre zdanie. Ptyś to spoko ziomek.
|
|
|
Bartuś, A jaki jest głębszy sens Twych wypowiedzi powyższych obrazkowych?? Romi
|
|
O kim tu mowa w tym poście?? Czy chodzi o tego wybitnego naukowca, odkrywcę wielu nowych kontynentów, znanego podróżnika, żywą legendę forum 4lomza.pl - Ptysia91 ?? Jeżeli to o nim mowa, to faktycznie wieeelki to człowiek ! Ja tam nie kumaty, ale jeżeli tak wiele osób twierdzi, że to spoko ziomek, to cuś to mósi znaczyć !!
|
|
no i co ze mna bedzie ??
|
|
Jest chyba jakis ZORRO :D
|
|
|
Nauka w szkole to nie tylko matematyka. Polak na twoje zagadnienia odpowiedż znajdziesz na lekcji religii. Zajrzyj tam napewno warto, gdybyś tam chodził to byś takich wywodów tu nie prowadził. Zamiast tracic czas i denerwować swym deficytem jakijkolwiek wiedzy na tym forum można samemu sie dokształcać poprzez czytanie mądrych książek, chociażby naszych pisarzy : Prus, Sienkiewicz, Krasiński, Kraszewski, Mickiewicz itd. Popytajcie swoich rodziców jakie lektury w ich młodości były obowiązkowe, a jakie dowolne. Byly to pozycje ktore posiadały głebokie wartości i dobrze kształtowały młode osobowości. Gdybyś przeczytał chociażby Placówkę Prusa czy Latarnika Sienkiewicza to nie pisałbyś,,Tylko nauka u nauka a nikt nie nauczy swoich dzieci że trzeba szanowac matke i ojca i to ziemie na której się urodziłeś tego nikt nie trzyma na wartości że jak urodziłeś się w Łomży to powineś szanowac to ziemie i ludzi co tu mieszkają i też nie sprzedać tego za żadne piniądze !! Oczywiście Hary Poter cię tego nie nauczy, ale wszyscy w/w przeze mnie, napewno tak. Także jeślibyś ,,ptysiu,,polaku " i wam podobni chcieli coś się dowiedzieć to biegiem do książki, a nie tu swą pustą jak wawelski dzwon muzgownicą i niecałkiem nawet wprawnymi paluchami to forum zaśmiecać.
|
|
|
NN ja sie nieobrażam ...
|
|
Uomrzan: Zdjęcie nie było modyfikowane genetycznie :) Nic tam nie wklejałem, manipulowałem. Noo, może poza jednym małym, ale za to bardzo ważnym szczególe !
|
|
|
ptysiu91 jak całe życie wpieprzałeś gotowane obierki po ziemniakach to masz rację, żarcie z 4 pór roku ma prawo Ci nie smakować. Zbych
|
|
|
A góra to dopiero przede mną... Ale cholerka, zara, zara, przecież ja lubię góry i wspindrać się po nich, zwłaszcza te stromiutkie...Taterki... Czy to masochizm?? Zbych
|
|
ryskago to już wiesz czy nadal nie wiesz ? Alllinka byłaś blisko ale z tym pozowaniem to nie jak byś sie interesowała Hip Hopem to byś wiedziała co to znaczy skrót PFK no ale te dwa obrazki łączo to że to HIP HOP to więc są dwie odpowiedzi podrzędne i jedna odpowiedz nadrzedna tz. Główna inaczej wyjściowa :D HIP HOP GÓRĄ PFK TEŻ :@@ Look behind you! A three-headed monkey!
|
|
____ | / | |/ (Disco Polo) | / | \ Zbych
|
|
|
...pojadę na gapę dzisiaj tramwajkiem. A to z tej przyczyny, żem karty zapomniała, bom roszadę z torebkami robiła w święta... Nie orientują się Państwo przypadkiem jak to jest, kiedy kartę ma się, ale... psychicznie, czyli w domu, a nie fizycznie, no i nagle kanarek przydybie... I co wtedy?? Czy można dostarczyć ważną kartę w terminie późniejszym bez żadnych finansowych konsekwencji? Może ktoś był w takiej podbramkowej sytuacji...
|
|
|
Nie byłem w takiej sytuacji, ale karty raczej nie mozna dostarczyć w późniejszym terminie :( Masz kartę (fizycznie, przy sobie) - jedziesz, nie masz (fizycznie) - jedziesz na gapę. Choć to goopie, bo zapewne karta jest imienna ?
|
|
|
Ja chyba jednego to znam i wiem gdzie to było robione to zdjęcie bo właśnie z tantad wruciełem .
|
|
|
Dla wieżących bóg jest a dla jahowych Boga chyba niema.
|
|
Tak jest Maciek !!
|
|
Mad: co Ty chlopie studiujesz ............. ?? (wklejasz to czy z głowy?) Z podziałem kraju się nie zgadzam. To był dobry pomysł. Zobaczysz, że jeszcze szybko do tego wrócimy !
|
|
a może z innej beczki ? Pozdrawiam spragnionych napojów wyskokowych :) Temid
|
|
|
1. Ponad 40% mieszkańców Łomży przed wojną stanowili obywatele polscy narodowości żydowskiej. Mieszkali mniej więcej w kwartale ulic: Rybaki, Rządowa, Długa, Senatorska, Woziwodzka. Byli tacy którzy mieli po kilka domów i tacy, którzy gnieździli się po kilkanaście osób w jednym, czy dwóch ciasnych pomieszczeniach. Byli bogaci i byli biedni, tak jak i Polacy. Te domy, fabryczki czy zakładziki pracy były ich własnością, więc jeśli upominają się o zwrot mienia, to o zwrot swojego, a nie, będącego wówczas państwowego, komunalnego czy własnością Polaków. Jeśli Polska ma wypłacać odszkodowania za mienie pozostawione przez Polaków na wschodzie, to dlaczego stosować tu dwie miary. 2. To, że ktoś prosi o metrykę urodzenia czy śmierci krewnych wcale nie świadczy o tym, że będzie chciał zwrotu pozostawionego, a najczęściej zniszczonego majątku. Żydzi chcą znać swoje korzenie i to jest jedyny powód ich wizyt w USC, czy w archiwum. Wiadomo jaka w swoich skutkach dla narodu żydowskiego w Europie (i nie tylko) była wojna. Bywało i tak, że z całej kilkunasto- czy kilkadziesiąt osób liczącej rodziny, krewnych bliższych i dalszych pozostawało jedynie kilka osób. Dziwić się im, że chcą znać swoje losy? Czasami te dokumenty to jedyny ślad o tym że tu się urodzili i żyli. 3. O zwrot mienia występuje najczęściej Gmina Żydowska i to o mienie, które nie ma swoich właścicieli, lub nie ma uregulowanych stosunków prawnych. 4. To że w internecie mają swoje strony poświęcone osobom pochodzącym z Łomży, świadcy o ich przywiązaniu do miejsc, skąd pochodzili przodkowie, dziadkowie i rodzice. W Izraelu jest nawet stowarzyszenie o nazwie: "Dom Łomży w Izraelu" - czy to nie piękna nazwa, świadcząca o ich przywiązaniu do miasta, czy ziemi łomżyńskiej? Spotykają się w nim osoby w różnym wieku od ponad 90 lat do nastoletnich prawnuków. I opowiadają o Łomży i ziemi łomżyńkiej. A ci starsi mówią tak piekną polszczyzną, że niejeden Polak tak nie potrafi. 5. Miałem możliwość rozmawiania z członkami tego stawarzyszenia w ub. roku. Żadna z tych osób nie wysuwała roszczeń dotyczących zwrotu mienia, a niektórzy zostawili tu sporo. Interesowaly ich losy rodzin i Polaków - sąsiadów oraz to jak Łomża teraz wygląda. A na pytanie dlaczego nie inwestują w Łomży, była krótka odpowiedź: nie chcą żeby mówiono, że Polacy pracują u Żyda. 6. I najważniejsze: zapominamy, że Żydzi byli obywatelami polskimi z takimi samymi prawami jak Polacy. I zazdrościmy, że ze złotówki potrafili i potrafią zrobić 5 złotych.
|
|
No dobra, Bóg jest, ale jest to Bóg wymagający, który chce, abyśmy żyli w/g pewnych zasad, jeśli pragniemy kiedys być szczęśliwi. Któż tego nie pragnie?? Nurtuje mnie jedno: czy człowiek ma prawo, tu, na ziemi, choć odrobinę pragnąć WRESZCIE czegoś wyłącznie dla siebie, skoro i tak wie, że sytuacja, w której dotąd się znajdował tego szczęścia mu nie przynosi i nie przyniesie?? Kolank0, "Jedność dodana do nieskończoności nie pomnaża jej ani o włos, tak jak stopa dodana do nieskończonej miary. " A co jest większe: nieskończoność+1, czy nieskończoność+2???
|
|
Żydzi aż tak bardzo Łomży nie grabią - inni robią to znacznie skuteczniej.
|
|
Czasownik "diablić" :D Odmieńmy to przez osoby w czasie teraźniejszym: 1. Ja - diablę (o cholera! nie!) 2. Ty - diablisz 3. On, ona, ono - diabli ...etc.
|
|
|
Tzw. biwakowa...:), często spożywana na pieszych górskich wędrówkach, tudzież pielgrzymkach do Częstochowy... :))
|
|
Informacja dzienna z Banku Gospodarki Żywnościowej 08:46 23.03.2005 środa - W końcu stycznia 2005 r. zadłużenie Skarbu Państwa wyniosło 421,6 mld zł, czyli około 104,1 mld euro lub 135,1 mld dolarów (wg kursów z końca omawianego miesiąca). Oznacza to, że dług SP zwiększył się w porównaniu z końcem 2004 r. o 18,7 mld zł (4,6%). 83,9% długu stanowiło zadłużenie z tytułu skarbowych papierów wartościowych, a 15% zadłużenie z tytułu kredytów zagranicznych. Udział pozostałego zadłużenia wyniósł 1,1%. Zadłużenie krajowe (wg kryterium miejsca emisji) to 297,4 mld zł, natomiast zagraniczne - 124,1 mld zł. (Źródło: MF) Obecne zadłużenie zagraniczne Polski jest wynikiem brania kredytów na różne cele m.in. obsługę doradczą przy prywatyzacji, kredyty na restrukturyzację np. górnictwa itp. Warto zauważyć, że wielu publicystów twierdzi, że to zadłużenie jest wynikiem spadku po tzw. długu gierkowskim. Jest to bardzo mylne stwierdzenie. Prawdą jest, że Polska w 1989 r. była w tzw. pętli zadłużeniowej, a narosły wówczas dług wynosił ok. 48 mld dolarów. W wyniku porozumień, "premii za obalenie komunizmu", część tego długu anulowano, a pozostałą cześć rozłożono na dogodne raty, spłacane do roku 2024. Trzeba jednakże podkreślić, że wartość tego długu miała pokrycie w majątku narodowym. Niestety, bezwolne poddanie się naciskom m.in. ze strony Międzynarodowego Funduszu Walutowego oraz nieodpowiedzialne decyzje naszych polityków spowodowały nie tylko karygodnie przeprowadzany proces prywatyzacji, ale również kolejne zaciąganie długów głównie, na szeroko rozumianą tzw. restrukturyzację. Każdy z Was w czambuł potępia Gierka, ale są i pozytywne skutki działalności tow. Gierka. Ilu z Was mieszka w blokach wybudowanych za czasów komuny, ilu z Was stać by było teraz na kupno mieszkania własnościowego? Poniekąd to spłacamy własne długi, tanio dostaliśmy mieszkania, kredyt trzeba oddać. Zobaczcie jaki był dług na koniec lat 70-tych, a jaki jest teraz. Gdzie się podziewają pieniądze. Czy budują się miaszkania w takim tempie jak w tamtych latach? Nie, tylko dług rośnie w zatrważającym tempie. Adamus, każdy człowiek ma wady i zalety, nawet Hitler i Stalin mieli zalety. Pozdrowienia. Ps. Nie mam skończonych studiów jak wielu z Was, tylko średnie wykształcenie, więc muszę posługiwać się wklejaniem, bo nie mam takich wiadomości jak Wy. Wykształcenie wyższe też pewnie niektórzy z Was zdobyli za czasów pogardzanej komuny. Look behind you! A three-headed monkey!
|
|
Te gierkowskie 48 mld - kazdy Polak wtedy poczuł pozytywnie, a kto "poczul' obecną, dziesieciokrotnie wiekszą "pożyczkę" nowych władz? Chyba tylko oni i i ch miliardowe fortuny (to nie jest wcale "kropla w morzu gospodarki" tylko jej znacząca część - ta przywłaszczona). Nikt mi nie wmówi, że milirdów mozna się dorobić w kilka lat uczciwą pracą, a jednak są tacy naiwni epatujący nas do tego teoriami ekonomicznymi.... a życie śmieje się i skrzeczy!
|
|
Autor: Zbych (---.neoplus.adsl.tpnet.pl) Data: 30-03-05 12:07 Te gierkowskie 48 mld - kazdy Polak wtedy poczuł pozytywnie, a kto "poczuł obecną, dziesieciokrotnie wiekszą "pożyczkę" nowych władz? Demokracja jak każdy system , ma wady i zalety. Wy widzicie w demokracji same zalety, a w komunie same wady. Bądźcie obiektywni. Ciekawe, czy znajdzie się z jedna osoba, która mnie poprze? Pozdrowienia. Look behind you! A three-headed monkey!
|
|
Złego to on nic niezrobił.
|
|
Nasz kraj okradaliśmy i okradamy sami, bez pomocy innych nacji.
|
|
Ptysiu! Nie nas pytaj skąd na to będą pieniądze, a postaraj się taką odpowiedź uzyskać bezpośrednio w Urzędzie Miasta. To że Łomża pięknieje to widać. To dobrze. Tylko za tymi pięknymi fasadami domów, w niejednym z mieszkan rozgrywa sie dramat: co dać dzieciom do jedzenia, skąd wziąć pieniądze na opłaty, czy jutro będzie co wlożyć do garnka. Bo jakoś nie widać aby przybywało nam nowych miejsc pracy.
|
|
Dość długo nie było mnie w tamtych okolicach i kiedy przechodziłem obok dawnej SP5, aż przystanąłem. Kiedy wycieli te wszystkie drzewa naokoło niej? Komu one przeszkadzały, a może któryś z naszych włodarzy na gwałt drewna na opał potrzebował? Przecież rosły one w takiej odległości od SP5 i innych budynków, że napewno dla żadnego nie były zagrożeniem...
|
|
Ale rozszczepialność atomu jest tylko dzięki Boskiej pomocy i jego pozwolenia mozliwa. :) Z tego co tu widzę, to tester nie ma fobii do stosunków, tylko wyraża swoją opinie co do właściwej ich formy i jakbyś się trochę Ziko zastanowił, to wcale daleko nie odbiega to hasło od tematyki nawet tego wątku. A jesli chodzi o poważne tematy, to gdzie młodzi ludzie mają się z nimi spotykać, jak do Kościała im się chce, katechety nie poważają, a rodziców widzą przez 5 minut między ich pracą, a swoim komputerem i przez 10 jak trzeba wyciągnąć kasę na "cukierki", a nie wyrobili im jeszcze rodzice karty płatniczej? Look behind you! A three-headed monkey!
|
|
Nasz kraj.
|
|
Ja mam rower hulajnoga mi niepotrzebna.
|
|
Pewnie zrobiła to ta sama lotna brygada pilarzy, która tak pięknie wygoliła topole przy pl. Kościuszki, drzewa na cmentarzu, i wyrównała do wysokości 5-6 metrów drzewka na osiedlu SM "Perspektywa".
|
|
widze ptysia w oknie, uważaj żeby cie nikt nie oszklił :P
|
|
Możliwe. Romi
|
|
A jak poważne że szok!!
|
|
Nie niestety nie brat!! Romi
|
|
Maciek.... nie będzie żadnego dymu. Niedługo starsi i mniej odporni powymierają. Zacznie się niż demograficzny (w całej Europie także). Małolaci zaczną pracować także za granicą. Bezrobocie zacznie spadać (politycy oczywiście będą chcieli to własnym zasługom przypisać). A Polacy przeżyli już niejedną biedę. Zacisną paski i przetrzymają tą także. Szkoda tylko, że my weterani już tego nie dożyjemy. Ale dla nas zacząłem budować pomnik Edka Gierka. Być może stanie jeszcze dziś !! Pozdrówka
|
|
Popieram zdanie miśka. U mnie też nie ma żadnych problemów. Polecam vectranet innym. Romi
|
|
Koncert byl rewelacyjny, duzo zabawy, śmiechu i odwagi, owacje ludzi i bisy mówiły same za siebie
|
|
Nop tak Maciek, będzie niewesoło, ale dla kogo? Dla tych 20%, którzy jakoś tam wolą demokrację niż totalitaryzm? No właśnie nie. Będzie dobrze dla tych, co chcą powrotu do Rumunii epoki Causescu, nacjonalizacji i reformy rolnej, co kolwiek dla tych ludzi miałoby to oznaczać. Po prostu: jest źlem, gorzej więc być już nie może, to pogońmy "studentów" i "Panów", jak ktoś tu już to napisał. Pozdro.
|
|
Tak w sumie (i w karpiu :)) to nie jestem przeciw, wrecz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, chociaż... Romi
|
|
Wyświetlaj drzewo | Nowszy wątek | Starszy wątek |