wtorek, 03 grudnia 2024 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
"Nasz Dziennik": Zarzuty dla byłego ministra Jerzego Millera

Nigdy nie miałem z tą firmą problemów. Są jak najbardziej OK.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: "Nasz Dziennik": Zarzuty dla byłego ministra Jerzego Millera

Ja tez ostatnio tam bylam. Własciciel probowal ze mnie zrobic idiotke to sie wkor**lam, powiedzialam mu co o nim mysle i wyszlam.

On mysli ze jest najmadrzejszy na swiecie i nawet nie potrafi sie do bledu przyznac. Zal:/

olać to, kupcie Playstation3

Ja tam nie narzekam

zalety

1. stanowczy inaczej asertywny - nie mylić z agresywnym, asertywny to znaczy pewny siebie, umiejący odważnie wyrażać swoje myśli-sfera poznawcza psychiki, uczucia i emocje - sfera afektywna psychiki oraz behawioralna - sfera pragnień człowieka, ale wyrażać w taki sposób swoje opinie, uczucia, emocje i pragnienia czyli potrzeby by nie urazić innych czyli nie naruszać ich strefy najintymniejszej psychiki (to oznacza zaprzeczenie bycia agresywnym a już na pewno uległym)

2. empatyczny czyli taki który jest w stanie zrozumieć drugą osobę a raczej jest to umiejętność odczuwania tego co czuje druga osoba. dzięki niej można szerzej patrzeć w drugiego człowieka i lepiej go rozumieć w sferze afektywnej czyli odczuć. Psychologia udowodniła już w latach 70 ubiegłego wieku że empatia jest najlepszym sposobem na rozwiązywanie konfliktów społecznych czy rodzinnych i nie tylko.

3. chęć niesienia pomocy innym - zastanów się czy tak jest na prawdę bo jak to powiesz psychologowi to na bank zapyta Cię o przykłady z życia.

4. spostrzegawczy czyli kumaty, na moje rozumowanie to taki który wydaje się być opanowany i nie daje się ponosić emocją. Emocje bardzo zaciemniają obraz racjonalnego spojrzenia w rzeczywistość, opanowując emocje można lepiej dawać sobie rade w trudnych sytuacjach, więcej zauważać.

5. dyskretny czyli powściągliwy. będąc odważnym można również być powściągliwym. Isnieje rodzaj kłamstwa przyzwolenia które jest uzasadnione społecznie. Wyobraźcie sobie sytuacje kiedy przytakujecie komuś np. szwagrowi że ma racje podczas rodzinnej imprezki chociaż się z nim tak na prawdę nie zgadzasz czyli kłamiesz ale to ma na celu utrzymania pozytywnej relacji. Zestawiasz wtedy koszty z zyskami i wychodzi Tobie że nie opłaca się wówczas nie przyznać komuś racji ryzykując tym samym tę dotychczasową relacje ze szwagrem.

5. odpowiedzialny czyli taki który potrafi wziąć kiedy trzeba winę na swoje barki, jeżeli naprawdę za coś odpowiada, i taki który potrafi wypełniać rzetelnie swoje obowiązki.

6. rozsądny

7. Pozytywnie nastawiony - optymista, ale nie koniecznie czasami wystarcza być realistą zwłaszcza kiedy jesteś odpowiedzialny i rozsądny, najważniejsze by nie być pesymistą bo wtedy dopadają czasami myśli samobójcze, brak chęci wali, brak wytrwałości, popadanie w uzależnienia.

8. Wytrwały - w filmach produkcji USA zauważyłem jak mówi się o policjantach który jest wytrwały albo niesamowicie spostrzegawczy. jedno albo drugie.

9. zdyscyplinowany - na pewno przydatna cecha w firmie, to może się u Ciebie na przykładzie objawiać np w systematycznych treningach czy innych czynnościach - oczywiście nie mylić z pedantyzmen.

10. zaufany, lojalny czy po prostu uczciwy czyli bez kombinatoryki jak osiągnąć na kimś korzyść. Dlatego powinno nie być persfazji czyli manipulowania bo na dalszą metę to szkodzi tylko relacji, osoba która manipuluje innymi odczuwa wyrzuty sumienia ale przegrywa w samej relacji czasami nie mogąc zadośćuczynić swej ofierze i naprawić błędu. oczywiście istnieje coś takiego jak norma wzajemności czyli zasada wzajemności gdzie trochę się manipuluje ale jeżeli mieści się to w sferze uzasadnienia to jest oki. Np. Przypilnuje Tobie dzisiaj dziecko ale pożyczysz mi na wyjazd do Radomia na MS samochód.

11. otwarty na ludzi - to znaczy dzielić się z innymi np. kolegami z pracy, czy kolegami z forum swoimi spostrzeżeniami, opiniami, wiedzą.

„ Kto nie szanuje i nie ceni swej przeszłości,
Nie jest godzien szacunku teraźniejszości,
Ani prawa do przyszłości.”

Józef Piłsudski

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org