czwartek, 07 sierpnia 2025 napisz DONOS@
Polityka

Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
W sondażu prezydenckim tv lomzazaczął wygrywać Kołakowski?ygrywać

Polecam Przedszkole na Spółdzielczej (naprzeciw parkingu strzeżonego). Jeśli chodzi o opłaty to są tam odpisy za dni nieobecności dzdiecka w przedszkolu. Do tego przedszkola chodziło moje starsze dziecko (uczy się w szkole, n-lka ze szkoły mówi, że zostało b. dobrze przygotowane do podjęcia nauki). Dlatego 3 latka też tam posłałem, bardzo chętnie chodzi, słyszę ciągle nowe piosenki, wierszyki. N-lki są bardzo miłe. Jestem pewien, że moje dziecko ma zapewnioną wspaniałą i profesjonalną opiekę. Są tam zatrudnieni dobrzy specjaliści: psycholog, logopeda, rehabilitant. Moja starsza córka korzystała bezpłatnie z tych zajęć... adamraf72 bez obaw możesz wybrać to przedszkole.

Odpowiedz na tę wiadomość

Re: W sondażu prezydenckim tv lomzazaczął wygrywać Kołakowski?ygrywać

Polecam Przedszkole na Spółdzielczej (naprzeciw parkingu strzeżonego). Jeśli chodzi o opłaty to są tam odpisy za dni nieobecności dzdiecka w przedszkolu. Do tego przedszkola chodziło moje starsze dziecko (uczy się w szkole, n-lka ze szkoły mówi, że zostało b. dobrze przygotowane do podjęcia nauki). Dlatego 3 latka też tam posłałem, bardzo chętnie chodzi, słyszę ciągle nowe piosenki, wierszyki. N-lki są bardzo miłe. Jestem pewien, że moje dziecko ma zapewnioną wspaniałą i profesjonalną opiekę. Są tam zatrudnieni dobrzy specjaliści: psycholog, logopeda, rehabilitant. Moja starsza córka korzystała bezpłatnie z tych zajęć... adamraf72 bez obaw możesz wybrać to przedszkole.

Kupuj Sharana. Bedzie Ci dobrze sluzyc.

To sie raczej wyklucza - tanio i dobrze. Jak wybierzesz taniego lakiernika to na 99% cos bedziesz mial spierdolone z lakierem.

A sorry :D chodzi mi o sale na 18 na jakies 50 osob

Nie polecam!Ciasto może i dobre,ale dodatków tyle "co kot napłakał"Zamówiłem telefonicznie i miała byc za pół godziny do odbioru przyjeżdżam płace a Pani przy kasie za 5 minut będzie chociaż widziałem jak ja dopiero robili! w sumie czekałem jeszcze 25 minut!!!!Nie polecam

"Chyba nikt nie zaprzeczy, że refomy posoborowe, wprowadzające m.in. zmiany liturgiczne, dzięki którym podniosła się ranga wiernych słuchających dziś mszy w języku narodowym, przy zwróconym do ludzi twarzą kapłana /.../ był ogromnym postępem, krokiem w stronę "uczłowieczenia" kościoła". (Paplik)

Nie zaprzeczam. To była wielka i odważna reforma (mam na myśli konkretnie liturgię), owoc 150 lat ruchu liturgicznego, który powstał właśnie z potrzeby serca i wysokiej świadomości wiary wielu ludzi. Konstytucja o liturgii autorstwa Vaticanum II była pierwszym dokumentem soborowym, który przeczytałem z ciekawości jeszcze przed wstąpieniem do seminarium. Trzeba jednak dobrze wczytać się w ten dokument, gdyż posiada on wiele aspektów. Z jednej strony był pisany w realiach, nazwijmy to, "trydenckich". Z drugiej strony był wyjściem do świata, pewnym ryzykiem nowości. Nikt nie wiedział wtedy, jak potoczą się losy reformy. Konstytucja pozostawiła więc wiele zapisów, m. in. o wyższości liturgii w języku łacińskim nad liturgią w językach narodowych.

Skutkiem tego dzisiaj każdy, w tym także papież, może pozostawać tradycjonalistą i to w duchu Soboru Watykańskiego - ten ostatni po prostu, przynajmniej w dziedzinie liturgii, nie spalił mostów wiodących do przeszłości. Papież Benedykt najwyraźniej z tego korzysta. To przejaw pewnego pluralizmu w Kościele. Nie wydaje mi się jednak, żeby osobiste poglądy papieża mogły radykalnie zmienić linię życia Kościoła. Trzeba pamiętać, że za czasów Jana Pawła ciągle istniał ruch kontestatorów (np. Szwajcaria), gdzie uważano papieża za koszmarnego tradycjonalistę i antypostępowca. Papież Benedykt ma swoją wizję Kościoła, ale wyraźnie szanuje ona zarówno nurt ducha ostatniego soboru, jak i dowartościowuje tradycję.

Tu chciałbym zauważyć, skąd wzięła się moja reakcja w tym wątku: "Msza Wszechczasów". Zwrócił moją uwagę sam tytuł, który jest niczym innym jak odbiciem właśnie ultratradycjonalistycznego (żeby nie powiedzieć lebvrystowskiego) ujęcia. Część wiernych wzięła się bowiem za wartościowanie "nowego" i "starego" na zasadzie traktowania tego "starego" jako pewnej nowości. A zatem kiedyś mieliśmy mszę wszechczasów, a teraz mamy co?.... Papież, żyjąc nurtem tradycji, nigdy nie wypowiedział się negatywnie na temat reform (przynajmniej nie znam takiej wypowiedzi). Nie mam nic przeciwko dawnej liturgii, ale nie zgodzę się z tymi, którzy w dzisiejszych czasach dokonują apoteozy dawnej liturgii (m. in. także przez nazewnictwo jak w tytule wątku). Potrzeba pewnej równowagi, w której pluralizm poglądów z szacunkiem traktuje novum i tradycję.

Co do sprawy modlitwy za Żydów: to jest bardziej problem teologiczny niż liturgiczny czy narodowościowy. Nie można używać tu zwrotu o "antysemickości". Ten ostatni odnosi się do kwestii narodowych, zaś probem teologiczny tkwi na poziomie żydów (świadomie małą literą, jak i małą piszemy "chrześcijanie" - można być wyznawcą religii żydowskiej nie będąc etnicznym Żydem). To konieczne wyostrzenie pojęć, gdyż inaczej pogubimy się w nieścisłym ujęciu problemu. Zmiana treści modltwy przez papieża Benedykta nie jest antysemicka. Wynika ona z jednoznacznej doktryny chrześcijańskiej mówiącej o osobie Jezusa Chrystusa. Od dwóch tysięcy lat Kościół głosi naukę o Nim i prosi Boga, aby narody uznały w nim Zbawiciela. Nie ma w tym nic szokującego. Trzeba by miec pretensje do Chrystusa, że objawił się jako JEDYNY Zbawiciel i nie pozostawił żydom mozaistom jakiejś własnej drogi zbawienia. Oczywiście tu trzeba wejść w szeroki temat możliwości zbawienia człowieka nie będącego chrześcijaninem, dokładnie wyjaśniony przez Sobór Watykański II.

Szczęść Boże wszystkim, którym chce się to wszystko czytać :)

ja słyszałem o przenosinach...

Janie,
zachowaj czujkę.Z tym mydłem to podpucha.Tylko sie schylisz i wiesz co Cię czeka. Jeśli juz bedziesz miał sie schylić, to mocno zaciśnij posladki.
No co ja Ci będę gadał, sam wiesz o co chodzi.
Z tym tropikami, to też lipa. Przeżytek.
Obecne trendy to Antarktyda.))

BMW ;) Sama marka oznacza już klasę i wygodę :)

3) wariant jest najlepszy

Logic nareszcie ktoś myśli....
Janku czy nie uważasz że jeśli kupuje się zwierzaka do domu trzeba miec warunki i pieniądze na utrzymanie go?? fretka kosztuje około 150 złotych klatka 120zł, szczepionki, jedzenie, piasek, szampon, zabawki, sterylka, obcinacz do pazurków.
Nie uważasz że połowe z tych rzeczy które wymieniłam i mnóstwo innych których nie wymieniłam- mało kosztuje?? Tylko kretyn decydował by się wydawac grubo ponad 300zł a potem oddawac zwierzaka....
I tak się jeszcze zastanawiam czy nie kupic sobie szczura. Zobaczę jeszcze czy mi ojciec kasy dołoży bo jak na razie to mam na szczura z pełnym wyposażeniem ;) I jbc to kupię go na Niemcewicza lub w puszku.

witam ja wstawialem u stomatolog Drozynier,rewelacja tanio i dobrze.przyjmuje na Rycerskiej nr. tel.862186732 polecam.

Już po wszystkim :) byłam u Pióro i zagwarantował mi że nic nie będzie bolało i tak było (przy znieczuleniu miejscowym). Oczywiście usługa ta kosztowała mnie 120 zł. Nie żałuję, bo przynajmniej nie cierpiałam tylko teraz mnie trochę dziąsło boli jeszcze :( Pozdrawiam

Byłam, jadłam i smakowało mi.

ciekawe czy klimatyzację mają

Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:

Nie masz konta? - Zarejestruj się
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.

Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Ogłoszenia płatne

Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org