Zwycięski karp w wekach i pyszny szczupak w tataraku
- Podczas finału regionalnego XV edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo" łomżyńska firma zdobyła dwie nagrody: I nagroda dla Beaty Prejs-Siergiejewicz, właścicielki restauracji Syta Panna w Łomży, za karpia w wekach oraz nominacja do nagrody „Perła 2015” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” dla jej męża Tomasza Siergiejewicza, właściciela restauracji Syta Panna za pysznego szczupaka faszerowanego, pieczonego w tataraku – informuje nominowany, dodając, że tak przygotowany szczupak będzie reprezentować Podlaskie w finale XV edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów" we wrześniu na Targach Polagra Food w Poznaniu.
Na bogato zastawionych stoiskach uczestników konkursu królowały chleby i wypieki, masła i sery, wędliny i mięsiwa, których zaletą były: oryginalny wygląd, bogaty smak i zdrowe składniki oraz własny pomysł i sposób przygotowania. Starsi i młodsi konkursowicze przejęli ją nierzadko od swoich rodziców albo dziadków, urozmaicając tradycyjne receptury i technologie własną inwencją.
- Nominowany na Polagrę szczupak faszerowany zdobył pierwszą nagrodę w tym samym konkursie już w roku 2011 – wyjaśnia zdobywczyni pierwszej nagrody z Łomży. - Teraz został wyłoniony do reprezentowania naszego województwa w Polsce. Oba produkty wykonaliśmy zgodnie z recepturą, która funkcjonowała w naszej rodzinie od pokoleń, tak jak przyrządzała je moja babcia i mama. Ale nie chciałabym zdradzać żadnego z tych przepisów.
Mimo że łomżyniacy brali udział w już 15. edycji konkursu, producenci potrafią ciągle zaskakiwać czymś nowym, mówili oceniający w relacji TVP Białystok. Oprócz wizualno-smakowych wartości potraw, konkurs służy przekazywaniu tradycji i promowaniu potraw regionalnych z Podlaskiego. - To, co najważniejsze, że się zmieniają ludzie, którzy to robią, że tych ludzi przybywa – cieszył się Andrzej Lechowski, dyrektor Muzeum Podlaskiego w Białymstoku. - To można interpretować, że ktoś zazdrości sąsiadowi, ale z drugiej - myślę, że to oczekiwanie na gości, którzy do nas przyjadą.
Pięcioosobowej komisji konkursowej przewodniczyła Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jurorzy po degustacji 150 produktów przyznali kilkanaście nagród i wyróżnień w różnych kategoriach. Do nagrody „Perła 2015” nominowali produkty, które będą reprezentować Podlaskie podczas finału krajowego w Poznaniu: pasztet z dzika Małgorzaty Ostapowicz, szczupak faszerowany, pieczony w tataraku Tomasza Siergiejewicza z Sytej Panny, ser nadbużański dojrzewający Grażyny Putkowskiej, ser owocowy Danuty Zimnickiej i listkowiak Moniki Potockiej. Ponadto w stworzonej niedawno w województwie podlaskim kategorii „Od pola do stołu” komisja nagrodziła: kiszkę ziemniaczaną państwa Pieczulis z „Ruty”, palcówkę Andrzeja i Krzysztofa Józefczuków ze „Swojskiej chaty” oraz prosiaka pieczonego Tadeusza Protasiewicza.
Opr. Mirosław R. Derewońko