Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Poprzednia wiadomość | Następna wiadomość |
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów |
DAKTYLE Czerwonożółte owoce bez pestki w środku. Mimo suszenia, owoce nie tracą swoich właściwości, gdyż suszenia jest naturalnym procesem. Daktyle są źródłem cukrów i naturalnych salicylanów działających jak aspiryna. Owoce mają dużą zawartością witamin (A, C, B1, B2, PP), oraz źródłem niezbędnych pierwiastków (potas, żelazo, fosfor i magnez). Dzięki dużej zawartości błonnika, zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi, łagodzą objawy menopauzy. Wykazują właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają organizm przeciw niektórym chorobom. Głównie zalecane przy nadciśnieniu tętniczym ze względu na dużą zawartość potasu. Daktyle są doskonałym źródłem energii, które uzupełniają niedobory glikogenu w wątrobie i mięśniach. Jest to świetny dodatek do ciast i potraw, oraz jako przekąska do bezpośredniego spożycia. dostęp internet
|
Odpowiedz na tę wiadomość | Wyświetlaj płasko | Nowszy wątek | Starszy wątek |