niedziela, 22 stycznia 2017 napisz DONOS@
161223122011.gif
Forum ogólne

 Nowy temat  |  Spis tematów  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Zaloguj   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
Eko - właściwości zdrowotne produktów

Acai

Owoce acai zawierają następujące substancje lecznicze: białko, kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy: B1, B2, B3, E, C oraz fosfor, potas, wapń, żelazo. Owoc doskonały, bo tak często nazywana jest jagoda acai, jest prawdziwą \"bombą odżywczą\".
Zapobiega i leczy wiele schorzeń:
- hamuje rozwój chorób nowotworowych,
- działa antybakteryjnie,
- zwalcza wolne rodniki,
- poprawia stan naczyń krwionośnych,
- wspomaga trawienie,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- usprawnia układ moczowy i likwiduje symptomy powiększenia prostaty,
- oczyszcza organizm,
- poprawia koncentrację i pamięć,
- pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

SŁONECZNIK ŁUSKANY

Słonecznik to roślina wywodząca z rodziny astrowatych. Ojczyzną słonecznika jest Ameryka Północna, obszary dzisiejszego Meksyku. Dla tubylczych plemion Indian słonecznik był symbolem Boga słońca. Na początku jego uprawa była symbolem pogańskiej wiary, dlatego uprawy słonecznika nie cieszyły się dużą popularnością w Europie. Jednakże z upływem czasu słonecznik zyskiwał coraz więcej zwolenników.

Właściwości i zastosowanie

Nasiona z odmian jadalnych zawierają: duże ilości tłuszczu (około 45%), białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, witaminy E, A, D. Dzięki cennym substancjom zawartym w ziarnach słonecznika można pozbyć się uporczywych pryszczy, trądziku, wygładzić i poprawić koloryt skóry. Ze względu na właściwości zdrowotne ziaren można je nie tylko chrupać, ale też dodawać do różnych sałatek i domowych smakołyków. Ponadto pestki słonecznika chronią serce i regulują cholesterol, poprawiają pracę mózgu oraz stabilizują ciśnienie.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

Tak właśnie jest, ale pod warunkiem, że to wszystko jest naturalnie rosnące, a nie z plantacji gdzie są stymulowane do życia poprzez nawozy i inne polepszacze. Wtedy takie są gorsze od pseudomedykamentów.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

KURKUMA

Działanie lecznicze kurkumy
Ludzie, a szczególnie Azjaci, od wieków stosowali ekstrakt z suszonych kłączy kurkumy jako lekarstwo na wiele chorób. Obecne badania naukowe potwierdzają dobroczynne właściwości tej rośliny i trwają dalsze nad jej użytecznością we wspomaganiu leczenia wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: niektóre nowotwory, mukowiscydoza, choroba Alzhaimera, reumatyzm, cukrzyca. Zauważono, że w krajach azjatyckich, gdzie powszechnie długotrwale spożywa się ok. 1,5 g surowego korzenia kurkumy dziennie, zachorowalność na nowotwory i chorobę Alzhaimera jest znacznie niższa niż w innych krajach. Udowodniono, że kurkuma działa żółciopędnie, rozkurczowo, przeciwzapalnie i oczyszczająco na organizm. Stosowana codziennie ma również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, chroni wątrobę przed toksynami i poprawia krążenie krwi. Wyciągi z kurkumy stosuje się przy niestrawności, żółtaczce, schorzeniach wątroby, przeziębieniach, zapaleniu stawów.
Preparaty z kłączy kurkumy można kupić w aptekach i sklepach zielarskich w postaci kapsułek, nalewek, suplementów diety.
Kurkuma w kuchni
Kurkuma jest to tańszy zamiennik szafranu. Nadaje również potrawom żółty kolor, lecz smak jej jest zupełnie odmienny. Jest ostry, gorzkawo-piekący, przypominający musztardę, a zapach kojarzy się z zapachem imbiru i pieprzu. Kurkumę bez problemów można znaleźć w sklepach spożywczych na półkach z przyprawami. Jako dodatek do wielu potraw jest używana w postaci sproszkowanej. Przyprawiać nią można omlety, majonezy, sałatki, sery topione, dania z fasoli i soczewicy, potrawy z drobiu, tłuste sosy i zupy. W przemyśle spożywczym barwi się makaron, ryż, masło, sery, pizzę za pomocą tej naturalnej substancji. Kurkuma jest też ważnym składnikiem znanej przyprawy curry i ostrej przyprawy do jaj i ryb.
Inne zastosowania
W przemyśle kosmetycznym olejek kurkumowy jest dodawany do niektórych perfum, a kurkuma do szminek, podkładów do makijażu. Żółty barwnik jest używany w farbiarstwie tekstylnym i jako wskaźnik w analizach chemicznych.
Przeciwwskazania
Nie należy używać kurkumy przy niedrożności przewodów żółciowych. Kurkuma nasila działanie leków przeciwzakrzepowych. W tych przypadkach należy skonsultować się z lekarzem.
Nalewka z kurkumy
2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy zalać 1/2 litra 40% czystej wódki. Naczynie szczelnie zamknąć. Po 4 tygodniach przefiltrować przez bibułę filtracyjną i wlać nalewkę do butelki.
Zażywać przy nieżycie żołądka, niewydolności wątroby, przy zbyt słabym wydzielaniu żółci, przy wzdęciach i zaparciach po 1 łyżeczce rozcieńczonej z wodą 3 razy dziennie na czczo przez 5 dni. Kurację można powtórzyć po tygodniu.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

OLEJ MARCHEWKOWY

Pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion marchwi. Posiada intensywny pomarańczowy kolor. Aplikowany bezpośrednio na skórę nie zostawia tłustej warstwy. Olej ten jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Głównym składnikiem jest witamina A, która wpływa na ogólny stan skóry.

Olej marchewkowy sprawia, że zmarszczki są mniej widoczne oraz jest ich mniej. Ma działanie nawilżające i odżywiające oaz antyoksydacyjne co zapobiega starzeniu się skóry. Zmniejsza procentowe ryzyko na wystąpienie raka skóry. Cechują go właściwości przeciwzapalne oraz pomaga w gojeniu ran. Pomocny w leczeniu łuszczycy i egzemy. Należy przechowywać go w szczelnie zamkniętej buteleczce, w miejscach nieoświetlonych, chłodnych, lecz nie w lodówce.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

OLEJ Z SŁODKICH MIGDAŁÓW

Olej migdałowy rafinowany uzyskiwany jest w procesie tłoczenia nasion drzewa migdałowego (odmiany słodkiej). Olej ze słodkich migdałów charakteryzuje się bursztynową barwą oraz delikatnym zapachem. W jego składzie znajdziemy wartościowe nienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy i linolowy), witaminy (A, B, D, E) składniki mineralne oraz proteiny. Wykorzystywany jest do wytworzenia perfum, mydeł, kremów, balsamów, preparatów do włosów czy też olejków do masażu.

Dzięki olejkowi uzyskasz:
- piękną i zdrową cerę
- głębokie oczyszczanie skóry
- redukcje zmarszczek oraz opóźnienie efektu starzenia
- niwelacje cieni pod oczami i oparzeń słonecznych
- wyleczenie oprysków skórnych
- złagodzenie egzemy i łuszczycy
- ulgę w bólach mięśni i przy zmęczeniu
- powstrzymasz wypadanie włosów
- piękne i zdrowe paznokcie

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

OLEJ Z DZIKIEJ RÓŻY

Olej z dzikiej róży - znalazł zastosowanie w przemyśle kosmetycznym do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry ze szczególnym wskazaniem do skóry wrażliwej i uszkodzonej. Charakteryzuje się działaniem ochronnym, przeciwzapalnym, rozjaśniającym. Ponadto odżywia i uelastycznia zmęczoną skórę, wygładza zmarszczki.
Jest to rzadki olej o barwie ciemnożółtej. Wytwarza się go z nasion dzikiej róży. Jest bardzo silnym antyoksydantem, niezwykle bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały i witaminy. Posiada witaminę C, chroniącą skórę przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi fazy jej starzenia się. Bogactwo kwasów tłuszczowych (linolowego, linolenowego) odżywia i odbudowuje skórę oraz zapobiega tworzeniu się blizn oraz zgrubień w przypadku jej uszkodzeń.

dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

OLEJ RYCYNOWY

Olej rycynowy jest uzyskiwany z nasion rośliny zwanej rącznik pospolity, która występuje na obszarze Indii i Afryki. Jest niezwykle popularny i wykorzystywany na dużą skalę w przemyśle kosmetycznym jako element kremów,masek, mydeł, pomadek oraz błyszczyków.

Olejek dzięki swoim niezwykłym właściwościom nadaje się do skóry wrażliwej. Wykorzystywany jako płyn oczyszczający oraz do demakijażu, bardzo dobrze zmywa makijaż oraz oczyszcza skórę, nie załamując przy tym gospodarki lipidowej i wydzielania sebum. Mogą go spokojnie wykorzystywać również osoby z cerą trądzikową oraz mieszaną. Olejek ten świetnie sprawdza się nie tylko w pielęgnacji skóry, ale również paznokci, brwi, rzęs i włosów.

dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

SIEMIĘ LNIANE BRĄZOWE ZIARNO

Siemię lniane (nasiona lnu) to jeden z najpopularniejszych produktów medycyny naturalnej. Kiedyś stosowane bardzo powszechni zarówno w kuchni jak i medycynie obecnie wracają coraz bardziej do łask. Swoją rosnącą popularność zawdzięczają niesamowitym właściwościom odżywczym jakie posiadają.
Len to nasiona płaskie, o wielkości 2-3 mm, koloru szarobrązowego.

Właściwości siemienia lnianego brązowego:
- ma działanie osłonowe i regulujące na błonę śluzową przewodu pokarmowego
- poprawia perystaltykę jelit
- zapobiega stanom zapalnym w organizmie, dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, w które jest bogate
- obniża poziom lipidów i cukrów we krwi
- pomaga w utrzymaniu naturalnej równowagi hormonalnej u kobiet
- zwiększa płodność oraz łagodzi objawy menopauzy
- pozwala zahamować rozwój raka prostaty u mężczyzn
- zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego co ułatwia wypróżnienia
- obniża poziom złego cholesterolu
- należy je zmielić przed spożyciem, gdyż surowe ziarna zawierają znikome substancje szkodliwe
- siemię lniane po zmieleniu należy zalewać gorącą wodą; nie wolno zalewać zimną wodą, gdyż uwalnia to substancje szkodliwe dla organizmu

dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

najlepiej jesc duzo gotowanych warzyw.. to najwiecej witamin nam da

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

Gleba jest już tak wyjałowiona, że w dzisiejszych czasach warzywa i owoce nie mają w sobie za wiele tych witamin dlatego trzeba uzupełniać

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

JAGODY GOJI

Jagody goji należą do grupy owoców, których działanie oraz właściwości lecznicze są powszechnie wykorzystywane w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad przeszło 2500 lat. Jagoda goji to owoc rośliny chińskiej o nazwie kolcowój pospolity. Charakteryzuje ją czerwona barwa.

Właściwości i zastosowanie:
- są niezwykle cennym źródłem białka
- zawierają węglowodany i tłuszcze, w tym 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega 6
- stanowią źródło wielu witamin i minerałów
- mogą zahamować postęp nowotworu bądź chronią przed nowotworem
- obniżają poziom cukru we krwi
- obniżają poziom złego cholesterolu
- wspomagają pracę oczu
- chronią wątrobę
- w smaku przypominają żurawinę jednak są one mniej słodkie i bardziej cierpkie
- można je spożywać na surowo
- maksymalne dzienne spożycie 5-12 gram
- można je dodawać do ryżu, zup, kurczaka, mięs, sałatek
- z gotowanych jagód goji można przygotować herbatę ziołową
- służą do produkcji soków, win, nalewek

dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

PIPERYNA

Piperyna forte to wyciąg z czarnego pieprzu. Piperyna to ostry w smaku alkaloid wchodzący w skład wierzchniej warstwy pieprzu. Piperynie charakteryzuje się właściwościami odchudzającymi.
Właściwości i zastosowanie piperyny:
- wspomaga proces termogenezy, czyli proces tworzenia ciepła, podczas którego organizm spala kalorie, a więc piperyna wspomaga odchudzanie
- zapobiega powstawaniu raka piersi, a nawet wspomaga jego leczenie
- pomaga w walce z bielactwem
- wspomaga pamięć i pozwala wyjść z depresji
- reguluje trawienie

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

KOMOSA RYŻOWA

Komosa ryżowa była uprawiana w regionach górskich Peru, Boliwii i Chile już przeszło ponad 5 tysięcy lat temu. Cywilizacja Inków nazywała ją ,,matką zbóż\". Starożytni wojownicy wierzyli, że komosa ryżowa doda im sił.

Właściwości i zastosowanie komosy ryżowej:
- w porównaniu z innymi warzywami charakteryzuje ją wysoka zawartość wartościowego białka
- nie zawiera glutenu, a więc jest idealna dla osób chorujących na celiakię
- bogate źródło manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu
- zawiera nienasycone wartościowe kwasy tłuszczowe
- może zapobiegać nowotworom
- chroni przed miażdżycą
- ma niski indeks glikemiczny i obniża poziom cukru we krwi
- ma lekko słodkawy smak
- w kuchni zastępuje ryż, kasze, ziemniaki, makarony
- gotuje się ją 10-15 minut
- idealna do warzywnych gulaszy czy jogurtu

dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

CUKIER KLONOWY

Jest tradycyjnym słodzącym środkiem uzyskiwanym z pnia drzewa klonowego. Stosowany był od dawien dawna przez Indian zamieszkujących tereny Ameryki Północnej jako środek leczniczy i odżywczy. Według legend Indian umiejętność pozyskiwania cukru klonowego została przekazana im przez Bogów.

Właściwości i zastosowanie cukru klonowego:
- zawiera cynk, magnez, wapń, sole manganu oraz fosforu, jak również liczne witaminy
- obniża poziom cukru
- poprawia krążenie
- ma kojący wpływ na układ nerwowy
- zmniejsza poziom szkodliwego cholesterolu
- hamuje wzrost komórek raka, a zwłaszcza raka prostaty i płuc
- wspomaga pracę wątroby
- sprzyja wykorzystaniu glukozy przez komórki mięśniowe
- dobry do wypieku ciast i deserów
- jest substancją słodzącą do kawy, herbaty, drinków i koktajli
- można również wykorzystać go do słodkich sałatek

dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

ŻURAWINA


Żurawina to niska krzewinka o czerwonych, małych owocach, które przypominają jagody lub borówki. Podobnie jak czosnek, oregano i sosna zalicza się do grupy naturalnych antybiotyków. Po raz pierwszy żurawinę zaczęto uprawiać na terenie dzisiejszych Stanów Zjednoczonych.

Właściwości i zastosowanie żurawiny:
- ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze
- można ją stosować w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu
- dobrze oczyszcza organizm z toksyn
- to dobry owoc na odchudzanie
- pomaga zwalczyć infekcje w drogach moczowych gdyż działa przeciwzapalnie i moczopędnie
- chroni jamę ustną przed chorobami w niej występującymi
- chroni żołądek przed wrzodami
- można ją dodawać do wszelkiego rodzaju przetworów
- można z niej robić soki, nalewki, syropy itp.
- można ją dodawać do herbaty, co nada wywarowi kwaskowaty smak
- można spożywać suszone owoce

dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

Niby takie wspaniałości, ale mam zastrzeżenia. To nie polskie produkty i do tego drogie. U nas mamy też wspaniałe owoce i warzywa i lepsze, bo miejscowe więc nie tracą wartości w trakcie transportu, zawierają mniej substancji zabezpieczających przed utratą świeżości i do tego dużo tańszych. Truskawki, maliny, porzeczki, jabłka, borówki czarne, marchewka, buraki, groch, fasola, ogórki kiszone, kapusta kiszona... Dużo by wymieniać.

W sezonie - pełne witamin, a to co teraz w sklepach - w ogóle nie ma smaku i jest nafaszerowane dużą ilością pestycydów, nawozów i środków zabezpieczających przed zgniciem.

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

GOŹDZIKI CAŁE

Charakterystyka
Goździki są niedojrzałymi nieotwartymi pączkami kwiatów tropikalnego drzewa. Świeże mają kolor różowy, a suszone rdzawo-brązowy. Mające 12-16 mm długości, przypominają małe gwoździe, ze stożkowym trzpieniem. Każdy goździka zakończony jest czterema spiczastymi pączkami kwiatowymi. Bukiet: ciepły, ostry i aromatyczny. Smak: Słodko gorzki, cierpki i silnie aromatyczny, Goździki potrafią łatwo nadać wyraźnie wiodący smak różnym daniom, szczególnie tym mielonym, zatem trzeba uważać i stosować niewielkie ilości.


Zastosowanie
Całe goździki nadają smak pieczeni wieprzowej gdy przed włożeniem do piekarnika są wbite do mięsa, jak gwóźdź. W taki sam sposób można nabić je na cebulę, w celu nadania nieuchwytnego charakteru bulionów i zup. Goździki są często używane w celu wzmocnienia smaku dziczyzny, zwłaszcza dzika i zająca.

Wartości odżywcze
Współcześni zielarze zalecają stosowanie goździków w problemach trawiennych oraz na ból zębów. Podstawowe składniki chemiczne zawierają eugenol, caryophyllene i tannins. Goździki mają leczniczy wpływ na wrzody żołądka, wymioty, wzdęcia, a także stymulowanie układu trawiennego. Mają właściwości antyseptyczne i łagodne działanie znieczulające.

dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

Chlorella – co to takiego?
Chlorella to słodka alga jednokomórkowa o zielonej barwie. Poza roślinnymi składnikami odżywczymi zawiera również w odpowiednich proporcjach koofaktory, które mają korzystny wpływ na zdrowie. W
Chlorellę zalicza się do eukariontów, z biologicznego punktu widzenia, jest to alga a przy tym złożona roślina z jądrem komórkowym. Nie można jej porównywać ani mylić ze spiruliną czy algami niebieskozielonymi, są one bowiem prokarionami i należą do grupy biologicznej, do której zalicza się również bakterie.
Chlorella jest doskonale zbadanym „ produktem zielonym”, potwierdzają to, liczne opublikowane badania. W wielu tych opracowaniach przewija się stwierdzenie o jej zdrowotnych właściwościach. Wskazuje się głównie na jej właściwości wzmacniające układ odpornościowy oraz zdolność do odtruwania organizmu ze szkodliwych toksyn. Jak twierdzą naukowcy, jest to roślina o największej zawartości chlorofili.
Budowa chlorelli

chlorella algi
Zewnętrzna ściana komórkowa chlorelli jest bardzo twarda, może się wiązać z metalami ciężkimi, pestycydami, toksynami a następnie usuwać je z organizmu. Jednak tak twarda ściana komórkowa jest sporym problemem, ponieważ przewód pokarmowy nie jest w stanie jej rozłożyć, co może być przyczyną problemów żołądkowych. Tym samym, chlorella w większości po prostu przechodzi przez układ pokarmowy, a następnie jest z niego wydalana. To sprawia, że organizm nie wchłania i nie przyswaja dobroczynnych składników, które zawiera ona w swoich komórkach. Tym samym, zdrowotne działanie chlorelli drastycznie spada. By temu zapobiegać, opracowana specjalny proces produkcyjny w czasie którego ściany komórkowe zostają rozbite, a wszelkie zdrowotne właściwości Chlorelli są zachowane. Przyswajanie chlorelli przez organizm wzrasta dzięki temu do 80%.
Substancje obecne w chlorelli
Warto zwrócić uwagę na to, że Chlorella zawiera znaczne ilości białka, w tym 8 aminokwasów niezbędnych. Zawiera również dużą ilość witamin, minerałów, chlorofilu. Szczególnie dużo zawiera witaminy A, która występuje w postaci beta-karotenu. Chlorelli wykryto duże stężenie chlorofilu, kwasów nukleinowych, aminokwasów, enzymów, witamin oraz minerałów.
Chlorelli wykryto duże stężenie chlorofilu, kwasów nukleinowych, aminokwasów, enzymów, witamin oraz minerałów.
Jak działa chlorella?
Chlorella odtruwa organizm z toksyn: ołów, rtęć, kadm, arsen, pestycydy, insektycydy i polichlorowane bifenyle.
Chlorella pobudza układ odpornościowy. Wykazano, że chlorella pobudza produkcję interferonów. Pobudzają one aktywność makrofagów, przez co wspomagają odporność.
Chlorella wspomaga gojenie ran.
Chlorella jest skuteczna w zapaleniu trzustki, ropotoku (krwawienie z dziąseł i ruszające się zęby) oraz w zespole napięcia przedmiesiączkowego.
Chlorella może być także pomocna między innymi w hepatotoksyczności, zapobieganiu skutkom nadmiernego spożycia alkoholu, zatruciach jelitowych, zaparciach i infekcjach wirusowych, chorobach wrzodowych i skórnych, alergiach, zapaleniu stawów, miażdżycy naczyń krwionośnych, podwyższonym poziomie cholesterolu, wysokiemu ciśnieniu krwi, problemach z sercem, cukrzycy, zespole Epsteina-Barra, przewlekłym zmęczeniu, chorobach związanych z drożdżami Candida.
Jak chlorella odtruwa organizm?
Chlorella posiada właściwości detoksykacyjne za sprawą ściany komórkowej, jak również dzięki zawartości samej komórki. Specjalna budowa ściany komórkowej przyciąga i wiąże szkodliwe substancje takie jak metale ciężkie czy pestycydy tym samym zapobiegając ich przeniknięcie do organizmu. W chlorelli stwierdzono najwyższe stężenie chlorofilu wśród wszystkich innych znanych produktów spożywczych. Jest ona również bogatym źródłem beta-karotenu i cynku, który jest ważny w zapobieganiu osłabienia układu odpornościowego.
Jak chlorella wzmacnia układ odpornościowy?
W układzie odpornościowym funkcjonują trzy rodzaje komórek obronnych:
Limfocyty B – zwalczają bakterie
Limfocyty T – walczą z wirusami i nowotworami
Makrofagi – przeciwstawiają się nowotworom, obcym białkom i substancjom chemicznym
Makrofagi to duże komórki, które otaczają oraz trawią substancje, które są obce dla organizmu. Jednak ich ilość jest ograniczona a co za tym idzie, ograniczona jest ich zdolność do usuwania szkodliwych substancji z krwiobiegu. Interferon to naturalna wydzielana, która stymuluje makrofagi. Chlorella pobudza limfocyty T i makrofagi poprzez zwiększenie poziomu interferonu, a co za tym idzie, podnosi wydolność organizmu do zwalczania ciał obcych, takich jak bakterie, wirusy, obce białka czy substancje chemiczne. Wpływ chlorelli na układ odpornościowy i jej właściwości przeciwnowotworowe mogą także wynikać z dużej zawartości chlorofilu i naturalnego beta-karotenu (60 %).
Najnowsze badania wykazują, że chlorofil jest substancją o właściwościach antynowotworowych.
Chlorofil a chlorofilina

uprawa chlorelli
Chlorofil przypomina hemoglobinę, różnica między nimi polega na tym, że podstawowym składnikiem chlorofilu jest magnez, a hemoglobiny żelazo. Chlorofilina jest syntetyczną postacią chlorofilu. Naukowcy preferują chlorofilinę, ze względu na jej większą stabilność podczas badań, osiągnięto to, poprzez zastąpienie atomu magnezu innym metalem.
Badania z 1994 roku, w czasie których szczurom podawano chlorofil i chlorofilinę, wykazały, że substancje te ograniczyły wchłanianie czynników rakotwórczych, które występują w wędlinach, produktach grillowych i wędzonych.
W publikacji z 1995 roku, skupiono się na związku między nowotworem gruczołu sutkowego i jelit, a dietą bogatą w mięsa a ubogą w błonnik. Naukowcy stwierdzili, że chlorofilina zmniejsza zachorowalność na nowotwór sutkowy u myszy. Podkreślono również jej skuteczność jako środka chemoprewencyjnego, gdy jest spożywany łącznie z czynnikiem rakotwórczym. Odkryto, że chlorofilina, gdy jej stężenie odpowiada stężeniu chlorofilu na poziomie 70-80%, jest tak samo skuteczna.
Regeneracja jelit z chlorellą

chlorella w proszku
Chlorofil jest substancją, która może wpływać na przyśpieszenie gojenie się ran. Przydatny jest również w chorobach układu trawiennego min. w stanie zapalnym lub zwiększonej przepuszczalności jelita. Posiada również właściwości antybakteryjne.
Jak chlorella może sprzyjać neutralizowaniu nieprzyjemnych zapachów?
Chlorofil, rośliny bogate w niego często stosuje się do ograniczenia lub wyeliminowania brzydkich zapachów z ust. Ze względu na właściwości antybakteryjne, stosowany jest przy zaburzeniach flory bakteryjnej, gdy nieprzyjemne gazy powstają, gdy pokarm rozkładany jest w jelitach przez niepożądane bakterie.
Inne zastosowania chlorelli
Chlorella to jak na razie, jeden z najsilniej odtruwających środków spożywczych. Nie zawiera co prawda tyle białka i beta karotenu co spirulina, ale więcej w niej chlorofilu oraz dwa razy więcej kwasów nukleinowych. Wysoka zawartość kwasów nukleinowych sprawia, że chlorella może działać przyśpieszająco w regeneracji i gojeniu się uszkodzonych tkanek, także przy stosowaniu zewnętrznym, a jest to możliwe dzięki czynnikowi wzrostu chlorelli. Czynnik wzrostu wzmacnia również odporność, ponieważ działa pobudzająco na aktywność limfocytów T, komórek Beta, które chronią przed wirusami, bakteriami czy innymi mikroorganizmami. Czynnik ten przyśpiesza wzrost u dzieci.
Stosowanie suplementów z chlorellą – opinie ekspertów
Preparaty z chlorellą najbezpieczniej kupować w aptekach. Podstawową kwestią jest to, czy preparat zawiera chlorelle, której ściany komórkowe zostały rozerwane. Powinno być to zawarte na etykiecie. Wiele dostępnych preparatów zawiera chlorelle o nienaruszonych ścianach komórkowych, co jak wiemy, sprawia, że nie ma ona takiego działania, jakbyśmy oczekiwali. Ważne jest również to, jaka jest zawartość chlorofilu. Minimalna, jedna porcja to 500mg, z czego 10 mg powinien stanowić chlorofil. Preparat powinien być przechowywany w szklanych, ciemnych opakowaniach.


dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

Sól himalajska

Sól himalajska wydobywana jest ręcznie w górskich pasmach Himalajów np. w Pakistanie. Miliony lat temu słońce wysuszyło morza i powstały złoża soli, która jest naturalnie różowa, przez zawartość wielu pierwiastków chemicznych. Wcześniej sól himalajska zarezerwowana była tylko dla rodzin królewskich, natomiast teraz można używać jej bez problemu w każdej kuchni. Z ogromną korzyścią dla zdrowia można nią w całości zastąpić powszechnie używaną sól kuchenną.

Właściwości

Sól himalajska uważana jest za najzdrowszą i najczystszą sól na całej ziemi. W przeciwieństwie do białej soli kuchennej wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne. Sól ta jest całkowicie wolna od zanieczyszczeń i zawiera aż 84 minerały między innymi jod, magnez, żelazo czy wapń. Produkt ten w bardzo łatwy sposób uzupełnia niedobory mikro i makroelementów. Dzięki zawartości tak wielu różnych pierwiastków, różowa sól wspomaga układ krwionośny, obniża ciśnienie, działa przeciwbakteryjnie, ma działanie odtruwające oraz detoksykujące, jak również oczyszcza z metali ciężkich. Sól różowa nie jest w żaden sposób przetwarzana chemicznie, dzięki czemu zachowuje swoje pierwotne składniki w nienaruszonym stanie.

Zastosowanie

Różową sól himalajską, oprócz stosowania w kuchni jako dodatek do mięs, kasz, ziemniaków, czy sałatek, można używać do kąpieli. W tym celu należy wsypać kilogram soli himalajskiej i zalać ciepłą wodą. Taka kąpiel usuwa toksyny z organizmu, a także ma pozytywny wpływ na łagodzenie objawów schorzeń reumatologicznych. Dodatkowo sól himalajską można używać do peelingu, który „wyciąga” ze skóry toksyny i usuwa martwy naskórek, co przyspiesza jej regenerację. Sól przechowywana w słoiku czy specjalnym pojemniku na przyprawy łatwo ulega krystalizacji. Aby tego uniknąć należy dodać ziarenko ryżu lub laskę cynamonu, które pochłaniają łatwo wilgoć. Sól nie musi kojarzyć się z podwyższonym ciśnieniem czy innymi skutkami zdrowotnymi w momencie, kiedy zamienimy ją na doskonalszy odpowiednik, czyli sól himalajską. Uzupełni ona niedobory mikro i makro elementów w organizmie oraz oczyści organizm z metali ciężkich i wzmocni układ krwionośny.

dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

POMIDORY CHERRY SUSZONE CAŁE

Pomidory cherry suszone posiadają wiele walorów odżywczych i zdrowotnych. Ponadto są zdecydowanie smaczniejsze niż świeże pomidory i posiadają charakterystyczny aromat. Włosi, którzy cieszą się opinią wybitnych znawców suszą pomidory od pokoleń w ciepłym, południowym słońcu nadając im tym samym niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Suszone pomidory ze względu na podwyższoną zawartość likopenu posiadają właściwości antynowotworowe. Ponadto posiadają właściwości moczopędne oraz obniżają ciśnienie krwi. Pomidory suszone cherry są doskonałym źródłem witaminy C, a także witaminy E, witamin z grupy B oraz witamin PP, K. Z kolei wśród licznych minerałów jakie dostarczają do organizmu króluje potas. Zawierają również wapń, żelazo oraz magnez.

Pomidory suszone cherry świetnie sprawdzają się w wszelkiego rodzaju sałatkach, jako dodatek do makaronu lub jako przystawki. Są idealnym rozwiązaniem na dostarczenie niezbędnych witamin i minerałów dla organizmu w okresie zimowym, kiedy trudno o dobrej jakości świeże pomidory.


dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów

COLOSTRUM

Bydlęca siara-colostrum korzystnie wpływa na zdrowie!
Colostrum bovinum, inaczej zwana siarą bydlęcą, to wczesne mleko produkowane w pierwszych siedmiu dniach po ocieleniu. Wykazuje silne właściwości zdrowotne i znacznie różni się składem od późniejszego mleka krowiego, bo wraz z upływem czasu colostrum traci swoje właściwości.
Colostrum bovinum – czym jest?
Colostrum bovinum jest płynem wydzielanym przez gruczoły mleczne krów. Produkowany jest pod koniec ciąży i w pierwszych siedmiu dniach po porodzie. Siara ma za zadanie chronić narodzonego cielaka przed chorobami i infekcjami wirusowymi
Siara bydlęca – jakie wykazuje właściwości
Colsotrum klasy zerowej, pozyskiwany w ciągu dwóch pierwszych godzin po ocieleniu się krowy, jest wykorzystywany przez kliniki chirurgiczne i gabinety medyczne na całym świecie. Stanowi składnik ekskluzywnych kosmetyków o właściwościach odmładzających. Nic dziwnego, zawiera bowiem ponad 250 naturalnych związków chemicznych.
Znajdują się w nim duże ilości immunoglobulin, laktoferyn, lizozym i cytokin niż zwykłe mleko. Oprócz tego cieszy się obecnością oligosacharydów, substancji przeciwbakteryjnych, a także czynników stymulujących układ odpornościowy.
Substancje te wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Ponadto w colostrum bovinum są węglowodany, tłuszcze, czynniki wzrostu i pochodne kwasów nukleinowych, a także witaminy z grupy A, B, D i E.
Colostrum bovinum - zastosowanie
Preparaty z colostrum bovinum powinny używać osoby cierpiące na nadmierne zmęczenie, stres i ogólne osłabienie organizmu. Można też je stosować przy potrzebie wzmocnienia układu odpornościowego po chemioterapii, przeziębieniach i w celu zapobiegania chorobom autoimmunologicznych.
W czym jeszcze pomoże siara bydlęca? W zakażeniach bakteryjnych i w zwalczeniu infekcji wirusowych. Co więcej, badania wykazują, że siara zapobiega odkładaniu się w komórkach mózgu nieprawidłowego białka – beta-amyloidu.
Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, wczesne mleko zmniejsza ryzyko zachorowania na wrzody żołądkowe. Poza tym pobudza wzrost tkanki kostnej i obniża ciśnienie krwi. Dlatego też, colostrum bovinum powinny przyjmować osoby mające problem z układem krążenia.
Preparaty wyprodukowane na bazie siary znalazły zastosowanie w leczeniu biegunek, a regularne spożywanie produktów na bazie wczesnego mleka poprawi pamięć u osób starszych.
Siara bydlęca dla sportowców
Colostrum wykorzystywana jest także do suplementów diety. Zaobserwowano, że wśród zawodników spożywających suplement z dodatkiem siary zwiększyła się wydajność krótkotrwałych wysiłków beztlenowych, nie wpływając przy tym na wytrzymałość aerobową.
Colostrum bovinum w odżywkach dla niemowląt
Siara bydlęca dzięki obecności lizozymu znalazła zastosowanie w odżywkach dla niemowląt. Mleko stosowane jest w karmieniu wcześniaków cierpiących na różnego rodzaju infekcje wirusowe. Powoduje również szybszy wzrost masy ciała u dzieci.
Siara bydlęca na trądzik i opryszczkę
Siara bydlęca polecana jest także osobom mającym problemy z trądzikiem. Regularne stosowanie preparatów doustnych zmniejszy łojotok, a tym samym złagodzi stan zapalny skóry i zapobiegnie rozwijaniu się zaskórników.
Osoby borykające się z opryszczką również powinny używać colostrum, gdyż przyspieszy proces gojenia.

dostęp internet

Odpowiedz na tę wiadomość
 Spis działów  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 


 Spis działów  |  Potrzebujesz logina? Zarejestruj się tutaj 
 Logowanie użytkownika
 Imię (nazwa) użytkownika:
 Hasło:
 Pamiętaj mnie:
   
 Nie pamiętasz hasła?
Podaj Twój e-mail albo nazwę użytkownika poniżej a nowe hasło zostanie wysłane na e-mail skojarzony z Twoim profilem.


Posty, których jedynym celem jest kopiowanie artykułów prasowych lub reklama - będą kasowane

Płatne linki

Ogłoszenia płatne


161227041122.jpg
Formatowanie tekstu
Za treść wpisów odpowiedzialność ponoszą ich autorzy.
phorum.org
4lomza.pl Regionalny Portal Copyright © Speed s.c. 2005r - 4too v.1.0