Nowy temat | Spis tematów | Przejdź do wątku | Szukaj | Zaloguj | Poprzednia wiadomość | Następna wiadomość |
Re: Eko - właściwości zdrowotne produktów |
GOZDZIKI Działanie lecznicze Olejek goździkowy jest silnym przeciwutleniaczem, skutecznie zapobiega uszkodzeniom komórek i chroni je przed działaniem wolnych rodników, oczyszcza także organizm z toksyn. Dzięki temu zostaje spowolniony proces starzenia się organizmu i powstawania nowotworów. Goździki mają właściwości antyseptyczne, więc w czasie infekcji, np. górnych dróg oddechowych, napar sporządzony z goździków pomoże zwalczyć dolegliwości związane z tą chorobą. Mają też działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Profilaktycznie można żuć goździki, aby uchronić się przed zachorowaniem na grypę. W ten sposób można też niwelować przykry zapach z ust po zjedzeniu czosnku. Związki zawarte w goździkach wzmagają apetyt, znoszą wzdęcia i nadfermentację w jelitach. W przewodzie pokarmowym działają przeciwbólowo, przeciwpasożytniczo i przeciwgrzybiczo. Maści z dodatkiem olejku goździkowego użyte zewnętrznie pomagają w gojeniu się ran i oparzeń. Zapachu goździków nie lubią mole, pajęczaki i różne owady. Najlepszym \"odstraszaczem\" uporczywej muchy, komara czy moli jest zapach cytrusów, w które powbijamy goździki. Są to przy okazji naturalne odświeżacze powietrza. Mogą też służyć jako ozdoba. Goździk w kuchni W kuchni goździki mają szerokie zastosowanie. Można dodawać je do potraw słodkich i pikantnych, ale zawsze z umiarem. Goździki mają tak intensywny smak i aromat, że ich nadmiar może \"zepsuć\" nawet najlepsze danie. Goździki są doskonałą przyprawą do win i likierów oraz kompotów owocowych (zwłaszcza z gruszek i śliwek). Sproszkowane dodaje się do kruchych ciasteczek, pierników, cukierków. Niepowtarzalnego smaku i aromatu nadaje odrobina olejku goździkowego nadzieniom do ciast. Goździki można używać do różnego rodzaju pasztetów, pieczeni, sosów, do czerwonej kapusty, buraczków i dyni. Mają też zastosowanie w wędliniarstwie i w przetwórstwie rybnym. Wchodzą w skład przyprawy curry. Napar z goździków 1 łyżeczkę rozdrobnionych goździków zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem 20 minut. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki lub używać do płukania jamy ustnej i gardła. Piwny grzaniec z goździkami 0,5 l piwa 3 goździki 1 łyżka soku malinowego 2 łyżeczki miodu szczypta cynamonu i imbiru Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, tak aby się nie zagotowały. Grzaniec pić gorący, aby się rozgrzać, dla oczyszczenia organizmu, a także dla poprawy humoru. dostęp internet
|
Odpowiedz na tę wiadomość | Wyświetlaj płasko | Nowszy wątek | Starszy wątek |