Ogólnopolska Jubileuszowa Konferencja Skansenowska
W dniach 21 – 23 września 2007r. odbędzie się Ogólnopolska Jubileuszowa Konferencja Skansenowska „Muzea na wolnym powietrzu a produkty regionalne”. Impreza ma charakter jubileuszowy i jest organizowana z okazji 80-lecia Skansenu Kurpiowskiego im. Adama Chętnika w Nowogrodzie, jednego z dwóch najstarszych muzeów na wolnym powietrzu w Polsce.
Celem konferencji jest określenie miejsca muzeów na wolnym powietrzu w kreowaniu produktów regionalnych i lokalnych, które obok budownictwa, obrzędów a przede wszystkim sztuki ludowej są najważniejszym elementem polskiej tradycji ludowej. Skanseny kultywując i upowszechniając tradycyjną kulturę ludową mają duże możliwości aktywizacji środowisk lokalnych - także poprzez twórców i artystów ludowych - do podtrzymywania i propagowania „tradycyjnej sztuki kulinarnej” w postaci produktów regionalnych i lokalnych. Konferencja ma na celu nie tylko wymianę własnych doświadczeń przez muzea skansenowskie ale też wypracowanie konkretnych rozwiązań, zarówno teoretycznych, jak i praktycznych, które następnie będą realizowane w bieżącej działalności muzeów.
Zakwaterowanie i konferencja odbędzie się w Hotelu "Zbyszko" ul. Obrońców Nowogrodu 2
Program spotkania
21.09.2007 r. (piątek)
8:00 - 9:30 - śniadanie
9:50 - rozpoczęcie konferencji
10:00 - mgr Jakub Jasiński
/Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/, „Rejestracja i ochrona nazw geograficznych i tradycyjnych produktów rolno – spożywczych”10:30 - mgr Henryk Wujec
/Polska Izba Produktu Regionalnego Warszawa/, „Rola produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych w rozwoju obszarów wiejskich”11:00 - dr Elżbieta Szot - Radziszewska
/Muzeum Wsi Kieleckiej/, „Rola etnografii w identyfikacji produktów regionalnych i tradycyjnych”11:30 - 12:00 - przerwa
12:00 - mgr Jolanta Dragan i mgr Wojciech Dragan
/Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej/, „Produkt regionalny wizytówką i atrakcją turystyczną regionu. Czy tylko tradycyjne jadło?”12:30 - Elżbieta Kaczmarek
/Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie/, „Skansen jako produkt turystyczny - produkty regionalne w skansenie”13:00 - 14:00 – obiad
14:00 - mgr Dominik Orłowski
/Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie/, „Pokazy wyrobu regionalnych produktów żywnościowych w ofercie turystycznej skansenów”14:30 - mgr Magdalena Woźniczko
/Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie/, „Karczma jako miejsce popularyzujące kuchnię regionalną wśród turystów odwiedzających skanseny”15:00 - dr Tomasz Czerwiński
/Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki w Warszawie/, „Potrzas, pospółka, saforek, chołojec i inne, czyli o jadle mazowieckim. Propozycje produktów regionalnych”16:00 - 16:30 – przerwa
16:30 - mgr Elżbieta Wijas - Grocholska
/Muzeum Wsi Opolskiej/, „Produkt regionalny na Śląsku Opolskim. Problemy z udowodnieniem tradycji”17:00 - mgr Maria Brylak - Załuska
/Nowy Sącz/, „Problemy z uzyskaniem statusu produktu regionalnego na przykładzie łąckiej śliwowicy”17:30 - 18:30 - dyskusja
19:00 – kolacja
22.09.2007 r. (sobota)
8:00 - 9:30 śniadanie
10:00 - mgr Grażyna Szelągowska
/Muzeum Etnograficzne w Toruniu/, „Działalność Muzeum Etnograficznego im. Marii Zamierowskiej - Prüfferowej w Toruniu w zakresie upowszechniania produktów tradycyjnych i regionalnych”10:30 - mgr Gabriela Włodarska - Koszutowska
/Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach/, „Chleb słowiński jako produkt tradycyjny. Rola produktu tradycyjnego (regionalnego) w promocji muzeum na wolnym powietrzu na przykładzie Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach”11:00 - mgr Marek Wołodźko
/Folk - Art Olsztynek/, „>Pamiątka regionalna<, pomiędzy prawdą etnograficzną a prawdą tłumu”11:30 - 13:00 - dyskusja
13:00 - 14:00 – obiad
14:30 - zwiedzanie Skansenu Kurpiowskiego w Nowogrodzie
/pokazy wytwórczości ludowej, degustacja produktów tradycyjnych i regionalnych/19:00 – kolacja
23.09.2007 r. (niedziela)
- objazd terenowy po Kurpiowskiej Puszczy Zielonej
7:30 - 8:30 - śniadanie
9:00 - wyjazd
15:00 - powrót - obiad
16:00 - zakończenie konferencji