CRUMBLE Z POMIDORÓW Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Składniki:
6 średniej wielkości pomidorów
świeży tymianek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka (płaska) cukru
1/2 szklanki komosy ryżowej
4 łyżki świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 150 stopni Celcjusza. Umyć pomidory, usunąć z nich szypułki, i pokroić w ósemki. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, posypać tymiankiem i solą, następnie dodać cukier. Dolać oliwę z oliwek i wstawić do piekarnika na 45 minut. W tym czasie w zimnej wodzie wypłukać komosę ryżową, włożyć ją do rondelka i zalać 1 szklanką wody. Zagotować, dodać 4 szczypty soli i gotować na bardzo wolnym ogniu aż do wchłonięcia się wody. Komosa jest ugotowana gdy widać zarodki. Powinna zmięknąć, ale nie stracić chrupkości. Trzeba ją gotować około 15 minut. Po ugotowaniu należy ją przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 210 stopni Celcjusza. Włożyć pieczone pomidory do 4 kokilek. Do każdej nałożyć 2 czubate łyżki gotowanej komosy, 1 łyżkę parmezanu i trochę tymianku. Wstawić na 8 minut do piekarnika, aż zrumieni się wierzch.
Smacznego!
dostęp: Dr Chantal Tse ,,Kuchnia antyrakowa\\\\\\\"