CZYM JEST DLA MNIE POWOŁANIE?
Powołanie do wyłącznej służby Bożej jest dla mnie wielkim darem i łaską, niczym nie zasłużoną. On wielki, dostojny, piękny Król, zaprosił mnie, małe nędzne stworzenie do Swojego wspaniałego pałacu. Obdarzył mnie wielką Miłością, która jest niczym najgłębszy ocean. . Czy mogłam odmówić, powiedzieć „nie” wobec takiego zaproszenia?.
OKIENKO NOWICJACKIE
Jak za klasztorną furtą jest... Wcześniej w ogóle nie wyobrażałam sobie jak moje życie będzie wyglądać za klasztornymi murami...Mimo, że jest się oddzielonym od świata to się tego nie czuje: nie widzi się krat, jest się naprawdę wolnym w Chrystusie. To jest coś pięknego, że mieszkam pod jednym dachem z Panem Jezusem, mogę w każdej chwili odczuć Jego obecność...
ZARYZYKOWAĆ ŻYCIE
Wytyczenie mi dalszej drogi zostawiałam jednak zawsze Bogu. Byłam ostrożna w podejmowaniu radykalnych decyzji, pamiętając na słowa świętego Pawła: „Miłość cierpliwa jest...” (1 Kor 13,4).
UŚMIECH PANA BOGA
....usłyszałam w duszy: ,,Benedyktynki’’... Był to jeden z najpiękniejszych dni w moim życiu. To tak, jakby sam Pan Bóg uśmiechnął się do mnie, uśmiechem przyjaznym i serdecznym...