W żywności „bądźmy przygotowani na nieoczekiwane”
O mięsie z laboratorium, żywności przyszłości i substancjach szkodliwych w diecie rozmawiano podczas inauguracji II Edycji Kampanii Edukacyjnej pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności”. W głos ekspertów w Akademii Łomżyńskiej wsłuchiwali się uczniowie szkół ponadpodstawowych.
7. czerwca przypada Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. To święto zostało ustanowione w 2018 roku, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Tematem przewodnim ogólnoświatowej akcji informacyjno-edukacyjnej jest hasło „Bezpieczeństwo żywności – Bądźmy przygotowani na nieoczekiwane”. O tym, jak być przygotowanym i świadomym konsumentem, mówili 6. czerwca eksperci Akademii Łomżyńskiej, technolodzy żywności: dr inż. Emilia Szabłowska, dr inż. Bartosz Kruszewski i dr inż. Marek Zadernowski, pokazując najbardziej aktualne zagrożenia związane z produkcją żywności ale także nowoczesne technologie jej produkcji w laboratorium na bazie komórek macierzystych.
Dr inż. Emilia Szabłowska, Prodziekan Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych AŁ, mówiła, że branża technologiczna wykorzystuje substancje dodatkowe, które są dopuszczone do stosowania w żywności, na podstawie oceny ich bezpieczeństwa oraz zgodnie z ustalonymi poziomami danego dodatku.
– Nie znamy jednak synergistycznego wpływu konserwantów na nasze zdrowie. Jeżeli konsumujemy niewiele produktów wysoko przetworzonych to raczej nam one nie zaszkodzą, ale jeśli są one podstawą naszej diety pojawia się problem – mówiła ekspertka, przytaczając jednocześnie wyniki badań mówiących, że w organizmach dzieci w wieku 4-10 lat dopuszczalny poziom kwasu sorbinowego jest przekroczony aż trzykrotnie! A aż pięć procent populacji w wieku od 1 do 17 lat ma przekroczony poziom tzw. ADI (dopuszczalne dzienne spożycie) aż siedmiokrotnie. To alarmujące dane dotyczące aspektów zdrowia publicznego i pokazujące, że jako rodzice i konsumenci straciliśmy kontrolę nad bezpieczeństwem tego, co trafia na nasze stoły.
W jaka będzie przyszłość branży spożywczej? Tomek Grala ze Szkół Katolickich w Łomży, uważa, że lobby wegetarian i wegan zdominuje świat i w przyszłości będziemy spożywać tylko rośliny, w tym tzw. „mięso roślinne”. W Polsce obecnie 8,4 proc. obywateli deklaruje, że wykluczyło ze swojej diety mięso. Branża nowoczesnych technologii przetwórstwa spożywczego nie składa broni i hoduje mięso w laboratorium. Mówił o tym dr inż. Bartosz Kruszewski.
– Pierwsza globalna konferencja, na której zaprezentowano mięso wyhodowane z komórek macierzystych odbyła się w 2013 roku. Dziś już w dwóch państwach – USA i Singapurze – zostało ono dopuszczone do obrotu – mówił ekspert i dodawał, że np. sieciówka Burger King planuje do 2031 roku, aby 50 procent używanego przez nich mięsa pochodziło z laboratorium.
Dr inż. Bartosz Kruszewski przytaczał wiele ciekawych faktów: tworzenie „nieśmiertelnych komórek macierzystych”, formowanie mięsa wyhodowanego w laboratorium w steki, szynki i parówki za pomocą druku 3D. Mówił, że wyhodować w laboratorium możemy każde mięso, nie tylko udko kurczaka ale także polędwicę z lwa lub zebry, albo aligatora. I że czas takiej produkcji to od dwóch do ośmiu tygodni, a przy optymalizacji procesu – ledwie osiem dni. Tymczasem wyhodowanie drobiu na farmie to 5-7 tygodni, w przypadku wieprzowiny 6 miesięcy, a wołowiny – aż 2 lata.
Prelekcji słuchali uczniowie, około czterysta osób zgromadzonych na auli akademickiej, a także setki łączące się wydarzeniem on-line ze swoich szkół. Jakub, Janusz, Michał przyjechali do Akademii Łomżyńskiej z Zespołu Szkół w Rucianem-Nidzie. - Jesteśmy tu po raz pierwszy, ale nasz kolega u was studiuje i wiemy, że to fajna uczelni. Wykłady były ciekawe, chętnie bym spróbował takiego mięsa z laboratorium – mówili uczniowie klasy czwartej. I żartowali, że dobrze iż na części towarzyszącej kampanii edukacyjnej – a był nią piknik z kocykami, leżaczkami i muzyką na żywo – mięsne przekąski pochodziły z tradycyjnie wyhodowanej wieprzowiny, przetworzone na ultranowoczesnej uczytelnianej Hali technologicznej w procesie dydaktycznym na kierunkach Technologia żywności i żywienie człowieka oraz Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności.
II Kampanię Edukacyjną pod hasłem „Bezpieczeństwo Żywności” otwierała Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą Akademii Łomżyńskiej dr hab. Sylwia Chojnowska, prof. AŁ. A w części oficjalnej głos zabierał także Wojciech Dąbrowski, prezes Edpol Food & Innovations, mówiąc, że firma w najbliższym półroczu otworzy nowoczesne Centrum Badawczo-Rozwojowe, a do pracy w nim zaprasza absolwentów Akademii Łomżyńskiej kierunków Technologia żywności i żywienie człowieka oraz Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności.
Organizatorami wydarzenia był Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej oraz Samorząd Studentów AŁ. Sponsorami drugiej części wydarzenia (piknikowej) były firmy: OSM Piątnica, JBB Bałdyga z Łysych oraz TMT z Łomży. Nad detalami organizacyjnymi wydarzenia czuwał zespół akademicki, pilotowany przez dra Piotra Karpińskiego z Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej.
źródło: AŁ