Poseł L.A. Kołakowski o Napolenie Fortinim
Dnia 2 kwietnia br na łomżyńskim cmentarzu pożegnaliśmy Napoleona Fortini.
Był człowiekiem wszechstronnie wykształconym o szerokich horyzontach myślowych.
Ukończył Wydział Prawa Uniwersytetu Warszawskiego, Instytut Europejski w Turynie, zrobił doktorat na Sorbonie. Ożenił się z Łomżynianką i zamieszkał w Balikach na Ziemi Nowogrodzkiej.
Pracował społecznie jak jego Ojciec i Dziadek. Zaangażował się w ten rodzaj pracy w Łomży i Nowogrodzie.
Zwrócono się do niego z prośbą aby poprowadził „Gazetę Nowogrodzką”, która przekształciła się później w „Głos Nowogrodzki”.
Był człowiekiem, którego umysł wyprzedzał współczesnych.
Napoleon współtworzył „Klub Dyskusyjny Platforma”, „Stowarzyszenie Przyjaciół Starego Miasta”, „Stowarzyszenie Przyjaciół Nowogrodu” „Klub Dyskusyjny Panorama” i „Klub Inicjatyw Społecznych”.
Do ostatnich chwil zajmował się pracą społeczną, robił to kosztem zdrowia. Był pasjonatem kultury i tradycji Ziemi Nowogrodzkiej, zabiegał także o jej rozwój.
Mimo choroby do ostatnich swoich dni nie potrafił wycofać się z życia publicznego. Wielokrotnie gościł w moim Biurze Poselskim w Łomży
Przed Jego odejściem rozmawiałem z Nim umawiając się na następne spotkania dotyczące mojej pracy poselskiej na Ziemi Nowogrodzkiej.
Byłem w Sejmie kiedy dowiedziałem się, że nas opuścił.
Pamiętam go jako dobrego człowieka, który pracował dla innych. Człowiek żyje tak długo jak żyje pamięć o nim.
Napoleon Fortini pozostanie w mojej i naszej pamięci jako Ten, który żył dla innych.
Cześć Jego pamięci. Poseł RP Lech Antoni Kołakowski