Przejdź do treści Przejdź do menu
środka, 20 listopada 2024 napisz DONOS@

ŁOMŻYŃSKI GOŚCINIEC 2004 - FOTOREPORTAŻ

Gościniec Łomżyński pon, 13 września 2004 12:11

24 lipca 2004

Największy rejbak świata upieczony w Łomży.

cz nie, 25 lipca 2004 14:10

Ponad tysiąc kilogramów waży największy rejbak świata, upieczony w Łomzy. Rejbak- to babka ziemniaczana - tyle, że w wydaniu kurpiowskim. Przygotowano go z 800 kg kartofli, 150-ciu kg boczku, 50-ciu kg kiełbasy, 20 kg cebuli, 2 kg pieprzu i 2 soli, oraz kilku kilogramów maki. I choć pieczenie rejbaka trwało blisko 6 i pól godziny, to aby go posmakować czekało w amfiteatrrze do późnej nocy kilkanaście tysięcy łomżan. Najwiekszą babkę ziemniaczaną świata o wymiarach 6-ciu metrów kwadratowych przygotowało dziewięciu kucharzy i kilkunastu ich pomocników. Całość nadzorował Maciej Kuroń, który osobiście mieszał m.in. smażoną do rejbaka cebulę i wędliny.

Ach to był wieczór ...

mm nie, 25 lipca 2004 11:13

W nocy zakończył się "Łomżyński Gościniec". Atrakcje wieczorne pozostaną w pamięci bawiących się jeszcze długo. Najpierw koncert zespołu Brathanki, później pokaz sztycznych ogni. Oczywiście, po wielu godzinach upiekł się też Największy na Świecie Rejbak.

Pieczemy wielkiego rejbaka

cz so, 24 lipca 2004 23:42

Około 6 metrów kwadratowych powierzchni ma upieczony w sobotę w Łomży największy na świecie rejbak. Babkę ziemniaczaną łomżanom pomagał piec sam pierwszy kucharz III Rzeczypospolitej Maciej Kuroń – znany z telewizyjnego programu Gotuj z Kuroniem. Babka ziemniaczana pieczona była w specjalnym (szamotowym) piecu elektrycznym Temperatura pieczenia dochodział do 320 stopni Celcjusza.

Mariusz Potrzebka najszybszy z łomżan w toczeniu beczki

cz so, 24 lipca 2004 22:19

„Toczenie beczki” BROWAR - ŁOMŻA była jedną z głównych konkurencji sobotniego festynu "Gościniec Łomżyński". W amfiteatrze przy ulicy Zjazd popołudnie i wieczór spedziło tysiące mieszkanców Łomży. Było co zjeść i wypić, można było się pobawić, posłuchać muzyki i ... toczć beczkę Browaru Łomża.

Impreza Plenerowa „Gościniec Łomżyński”

mm pon, 12 lipca 2004 12:30

24 lipca (sobota) 2004r. w Amfiteatrze przy ul. Zjazd w Łomży rusza "Gościniec Łomżyński". W czasie festynu organizowanego przez Miejski Dom Kultury - Dom Środowisk Twórczych, pod honorowym patronatem Prezydenta Łomży podjęta będzie próba upieczenia największego na świecie rejbaka czyli babki ziemniaczanej. Być może pobijemy również rekord Księgi Guinessa.

« · 1 · »
 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę