Przejdź do treści Przejdź do menu
środa, 12 marca 2025 napisz DONOS@

Jurorzy w „Wecie” zachwyceni kapuśniaczkiem na bulionie

Marek Gruszfeld z sentymentem wraca w dawne szkolne mury, z których jako technolog żywności wyfrunął w wielki świat, aby rozpocząć dorosłe życie. Tutaj poznał małżonkę w 1. klasie technikum i powrócił jako juror sztuki kulinarnej. O dwa razy starszym koledze z „Wety” nie wiedział 18-letni Jakub Chojnowski z Łomży, który z przejęciem w nowoczesnej kuchni przygotowywał przystawkę, danie i deser w wojewódzkim konkursie gastronomicznym „Gotuj z klasą”. Jakubowi do gotowania ze smakiem wystarczył jak on zręczny i pomysłowy kolega Robert Stępkowski. Tylko czy wygrali?

Jakub gotowaniem, smażeniem i pieczeniem interesował się od dziecka. Do konkursu wprowadził znaną z domowej tradycji bułeczkę ziemniaczaną: do tartego jak na placki ciasta dodali z Robertem puree i usmażyli na głębokim oleju rzepakowym. Dla nuty smaku polali śmietanką 18-procentową z kryształkami cukru. Skąd mieli składniki do konkursowych potraw?  - Mamo, dasz na składniki 20 złotych? - śmieje się Robert, opowiadając, jak mistrzowie sztuki kulinarnej zdobywają sponsorów. 

Gości serdecznie witała i uczniów przedstawiała z sympatią dyrektorka „Wety” Bogumiła Olbryś w jasnej i kolorowej stołówce szkolnej. Do udziału w drugim konkursie gastronomicznym uczniów szkół średnich rolniczych zgłosił się w tym roku 11 placówek. Ubiegłoroczną edycję wygrał ZSR w Sokółce. - Za moich czasów uczniowie nie mieli wstępu do kuchni i nie było takiej specjalizacji jak kucharz w „Wecie” - wspominał, oglądając z podziwem stalowe blaty i urządzenia na połysk Marek Gruszfeld, obecnie szef Bistro w sąsiedztwie BP Marka Zacharzewskiego, któremu podziękowano za szczodrość darczyńcy we współpracy z Zespołem Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących w Łomży. „Wetę” odwiedzili ponadto, np.: Iwona Krzyżanowska (zastępca dyrektora departamentu rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Białymstoku, koordynator organizacji konkursu) i Damian Polnicki (dyrektor Hotelu Gromada w Łomży). Z nauczycielką przedmiotów zawodowych Martą Jankowską jury oceniało wygląd, zapach, smak, konsystencję, technologię przygotowania potraw.

Kuba Chojnowski zachowuje stoicki spokój podczas smażenia w papirusie ryby, wcześniej wyjętej z pomarańczowej marynaty z ziołami – dociska łopatką papier, by mięso się nie rozpadło i trzymało kształt. W międzyczasie wymienia uwagi z równie jak on opanowanym i sprawnym przy różnych przyrządach kuchennych Robertem. Rozumieją się w lot i bezkonfliktowo, a to sprawia, że chętnie przystępują do kolejnych konkursów. Tym razem organizatorom chodzi o upowszechnianie wiedzy na temat oryginalnych potraw regionalnych, np., jak bułeczki z domu Kuby, kapuśniak na bulionie z pstrąga czy pierekaczewnik. Od aromatycznych zapachów kręciło się w nosie i w głowie, aż ślinka  ciekła na myśl, jakież to ucztowanie mogą przygotować młodzi, zdolni, ambitni i pracowici adepci. 

Do rywalizacji przystąpiło 5 zespołów 2-osobowych: Natalia Sawicka i Jakub Roszkowski, Piotr Pastorczyk i Natalia Farfułowska, Bartłomiej Zysk i Jacek Kamiński, Jakub Chojnowski i Robert Stępkowski oraz Aleksandra Wałkuska i Patrycja Aksiucik. Nad ich pracami w kuchni czuwała też nauczycielka zawodu Marta Jackowska. Zwyciężyli podopieczni Katarzyny Chojnowskiej: Natalia Farfułowska i Piotr Pastorczyk. W nagrodę pojadą 22. maja na zawody wojewódzkie, po których jedynie zwycięzca podlaski konkursu „Gotuj z klasą” otrzyma w nagrodę warsztaty praktyczne u Karola Okrasy w Restauracji Plater w Hotelu Intercontinental. Łomżyńskie jury zachwycało się kapuśniaczkiem na bulionie rybnym z pierożkami od Natalii i Piotra, gęsimi żołądkami w sosie i marcinkiem z 18 warstw kruchego, delikatnego ciasta, przekładanego delikatnym kremem. Teraz trzeba by pomyśleć o przysmakach, jakimi zwycięzcy z „Wety” zachwycą jurorów w Białymstoku.

Mirosław R. Derewońko

Ogłoszenia płatne 4lomza.pl

usługi
Pranie dywanów w kąpieli wodnej metodą Na Wskroś, profesjonalne pranie przy użyciu urządzeń pralniczych. Odbieramy dywany od klienta. Ozonowanie dywanów Gratis!!!
tel. 506104087
usługi
Przygotuję mieszkanie do remontu, kucie posadzek, terakoty, glazury itp. Wywiozę meble,wyniosę gruz. Sprzątanie, piwnic, garaży, strychów działek.
tel. 516549573
różne
Oprawa uroczystości ślubnych z muzyką klasyczną graną na flecie z towarzyszeniem gitary lub wiolonczeli.
tel. 503147209
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę