Warsztaty carvingu
Ponoć wywodzi się z Tajlandii, a w krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Dziś jest już dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy i staje się coraz popularniejszy w Polsce. Mowa o carvingu, czyli sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach. Warsztaty carvingu dla młodzieży odbyły się w łomżyńskiej Wecie.
Carving to niewątpliwie sztuka, która wymaga twórczego myślenia, cierpliwości i kreatywności. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, papaje, ananasy, rzodkiew, buraki, selery, marchewki.
- Przy odrobinie samozaparcia, systematyczności i cierpliwości można osiągnąć zaskakujące rezultaty w niedługim czasie – twierdzą panie Elżbieta Jarota i Ewelina Karpińska–Siwek, które w ramach koła gastronomicznego w Zespole Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących Nr 7 w Łomży zorganizowały warsztaty carvingu.
Obie zachęcały młodzieży, by starannie i dokładnie posługiwać się ostrymi nożami dla wydobycia barw i kształtów, które mogłyby stać się ozdobą i upiększeniem każdego stołu, także wielkanocnego.
Jak przekazuje Magdalena Budziszewska uczniowie z dużym entuzjazmem przystąpili do tworzenia z papryki, marchewki, rzodkiewki, pora, melona oraz owoców: pomarańczy, cytryn, pomelo, ananasów fantazyjnych kompozycji kwiatowych oraz świątecznych elementów dekoracyjnych, takich jak koszyczek, kogucik, kurczaczek, zajączek, a nawet palma…
Organizatorzy zapowiadają kolejne edycje warsztatów raz zapraszają do udziału w nich wszystkich uczniów zainteresowanych tą metodą strojenia jedzenia.