Przejdź do treści Przejdź do menu
piątek, 24 stycznia 2025 napisz DONOS@

Zwycięzcy w konkursie Food Expert

Gabriela Żebrowska z Ostrołęki. zwyciężyła w Konkursie Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert”, zorganizowany przez Wydział Informatyczno-Technologiczny ANS w Łomży.

Od dzieciństwa interesuje się żywnością, „czyta etykiety na produktach i wybiera te produkty, które nie są mocno przetworzone lub naszpikowane szkodliwymi substancjami” - zdradza zwyciężczyni „Food Expert” Gabriela Żebrowska z III Liceum Ogólnokształcącego im. Unii Europejskiej w Ostrołęce. Dbanie o zdrowie i świadomość konsumencką wpoiła laureatce mama. Za zwycięstwo w konkursie organizowanym przez Akademię Nauk Stosowanych w Łomży Gabriela otrzymała puchar rektora oraz elektryczną hulajnogę i smartwatch'a. 

– Tematyka konkursu była dość trudna, gdyż nie wpisuje się w podstawę programową kształcenia na poziomie szkół średnich, ale uważamy, że jest bardzo istotna ze względu na propagowanie wiedzy o bezpieczeństwie konsumenckim. Dlatego postanowiłam zachęcić uczniów do udziału w tym konkursie. I przygotować ich merytorycznie. Było to trudne, czasochłonne zadanie, ale chcieliśmy spróbować swoich sił. Cieszymy się z sukcesu Gabrysi, która jest bardzo zdolna, chłonna nowej wiedzy z różnych dziedzin, ambitna  –  mówi Paulina Szczerbo-Sawicka, nauczycielka biologii Gabrieli. 

Jak się okazuje wszystkie osoby, które stanęły na podium uzyskały taką samą liczbę punktów. O zwycięstwie zdecydowało drugie kryterium konkursowe, czyli czas rozwiązania testu. Zwyciężczyni swój test rozwiązała w  7 minut i 18 sekund. Drugiej  Natalii Bykowskiej (Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach) zajęło to  19 minut i 7 sekund, a trzeciej Weronice Salachowskiej (Zespół Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie) 20 minut i 4 sekundy.

Konkurs Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności „Food Expert” został przygotowany przez Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych ANSŁ, na którym prowadzone są kierunki związane z tematyką konkursową: Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności oraz Technologia żywności i żywienie człowieka. 

– Nasz Wydział jest specjalistycznie przygotowany do kształcenia ekspertów z obszaru wiedzy o żywności. Dysponujemy Halą technologiczną, która w 2018 roku została oceniona przez Polską Komisję Akredytacyjną, jako najlepsza tego typu hala technologiczna do kształcenia studentów w kraju – mówi dr Piotr Karpiński, technolog żywności z ANSŁ, który czuwał nad detalami organizacyjnymi i merytorycznymi konkursu. 

Uczelniany konkurs składał się z dwóch etapów. Na etapie szkolnym do konkursu przystąpiło 198 uczniów z dziewiętnastu szkół i z trzech województw: podlaskiego, mazowieckiego, warmińsko-mazurskiego. Do finału zakwalifikowało się 72 uczestników, którzy 5 grudnia na łomżyńskiej uczelni rozwiązywali test składający się 40 pytań dotyczących np. systemu HACCP w zakładzie produkcyjnym, systemów jakości, odpowiedniej reakcji na stwierdzoną w zakładzie cukierniczym pleśń na konfiturze. 

Nagrody w konkursie ufundowali: Rektor Akademii Nauk Stosowanych w Łomży, Firma EDPOL Food & Innovation z Łomży, Grupa PEPEES S.A. z Łomży, Firma GREENVIT z siedzibą w Zambrowie i filią w Łomży. 

źródło: ANS w Łomży

 

Ogłoszenia płatne 4lomza.pl

usługi
Pranie dywanów w kąpieli wodnej metodą Na Wskroś, profesjonalne pranie przy użyciu urządzeń pralniczych. Odbieramy dywany od klienta. Ozonowanie dywanów Gratis!!!
tel. 506104087
usługi
Wywóz gruzu, styropianu, starych gabarytów, sprzątanie po remontach, kucie posadzek, tynków. Przeprowadzki, transport.
tel. 500590581
nieruchomości
Kupię las do wycinki z ziemią lub bez. Drewno stosowe: sosna, brzoza, olcha.
tel. 692092525
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę