Przejdź do treści Przejdź do menu
wtorek, 06 maja 2025 napisz DONOS@

Technologia żywności z pozytywną oceną PKA

Główne zdjęcie
Studenci i przedstawiciele kadry w hali technologicznej

Kierunek Technologia żywności i żywienie człowieka Akademii Łomżyńskiej otrzymał pozytywną ocenę Polskiej Komisji Akredytacyjnej. Potwierdza to prawidłowe kształcenie studentów na wybranym kierunku.

-  Komisja przy ocenie bardzo chwaliła wyposażenie naszych laboratoriów i hali technologicznej, gdzie skalą odniesienia są inne uczelnie, w tym duże ośrodki akademickie. PKA doceniła także nasze mocno prostudenckie podejście, kształcenie w formie hybrydowej dające młodym ludziom możliwość godzenia studiów z pracą zawodową - komentuje dr inż. Aneta Wiktorzak, Dziekan Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Łomżyńskiej. 

Z kolei Prodziekan Wydziału Nauk Informatyczno-Technologicznych AŁ, dr inż. Emilia Szabłowska, technolog żywności, akcentuje, że sukces kierunku i pozytywna ocena programowa to przede wszystkim efekt efektywnej współpracy władz uczelni i władz wydziału z przedsiębiorcami, stroną społeczną.

Specjaliści Polskiej Komisji Akredytacyjnej na uczelni przebywali w listopadzie, poddawali szczegółowej analizie infrastrukturę uczelni, zasoby kadrowe i program kształcenia. Jak czytamy w komunikacie, pod uwagę brane były także  „bardziej ulotne kwestie”. Chodzi o stosunek uczelni do studentów, jakość życia na uczelni, czy współpracę z sektorem przetwórstwa żywności. 

„W raporcie kontrolnym PKA akcentowała – czytamy w komunikacie uczelni - że metody kształcenia są zorientowane na studentów, a jednocześnie przygotowują ich rzetelnie do podjęcia aktywności zawodowej. Studenci uczestniczą w trakcie kształcenia w pracach badawczo-rozwojowych branży spożywczej, a spory odsetek prac dyplomowych powstaje na wyraźne zapotrzebowanie firm tegoż sektora (11 procent). Natomiast wszystkie analizowane przez PKA prace mają projektowy i/lub doświadczalny charakter oraz potwierdzają kompetencje inżynierskie (w przypadku prac dyplomowych I stopnia, inżynierskich) lub badawcze (w przypadku prac dyplomowych II stopnia, magisterskich), uzyskiwane przez studentów. Kadra dydaktyczna jest dobrze przygotowana do wywiązywania się z misji praktycznego kształcenia studentów do różnych sektorów przetwórstwa żywności. W raporcie PKA możemy też szczegółowo przeczytać o - cytujemy -  „wysokiej klasy sprzęcie jakim dysponuje uczelnia”, są to m.in.: chromatograf cieczowy LC/MS, chromatografy gazowe, urządzenie do przyśpieszonej ekstrakcji, homogenizator, czy spektrometr elektronowego rezonansu paramagnetycznego”.

Ocena programowa na kierunku została wydana na maksymalny okres sześciu lat.

Ogłoszenia płatne 4lomza.pl

usługi
Prace ogrodnicze, koszenie trawy, przycinanie drzewek ozdobnych, owocowych. Sadzenie krzewów, wycinka krzaków, wywóz gruzu, startych mebli. Malowanie ogrodzeń, altan.
tel. 500590581
auto-moto
Serwis klimatyzacji samochodowych. Napełnianie, odgrzybianie, sprawdzanie szczelności, naprawa.
tel. 509065500
nieruchomości
Szukasz idealnego, cichego siedliska blisko Łomży? Dom i budynki gospodarcze na 51 arach w Kownatach to strzał w 10: Dzwoń i szybko zamieszkaj, cena 420 000 zł.
tel. 509094086

 
 

W celu świadczenia przez nas usług oraz ulepszania i analizy ich, posiłkujemy się usługami i narzędziami innych podmiotów. Realizują one określone przez nas cele, przy czym, w pewnych przypadkach, mogą także przy pomocy danych uzyskanych w naszych Serwisach realizować swoje własne cele i cele ich podmiotów współpracujących.

W szczególności współpracujemy z partnerami w zakresie:
  1. Analityki ruchu na naszych serwisach
  2. Analityki w celach reklamowych i dopasowania treści
  3. Personalizowania reklam
  4. Korzystania z wtyczek społecznościowych

Zgoda oznacza, że n/w podmioty mogą używać Twoich danych osobowych, w postaci udostępnionej przez Ciebie historii przeglądania stron i aplikacji internetowych w celach marketingowych dla dostosowania reklam oraz umieszczenia znaczników internetowych (cookies).

W ustawieniach swojej przeglądarki możesz ograniczyć lub wyłączyć obsługę plików Cookies.

Lista Zaufanych Partnerów

Wyrażam zgodę