ŁOMŻYŃSKI GOŚCINIEC 2004 - FOTOREPORTAŻ
24 lipca 2004
Największy rejbak świata upieczony w Łomży.
Ponad tysiąc kilogramów waży największy rejbak świata, upieczony w Łomzy. Rejbak- to babka ziemniaczana - tyle, że w wydaniu kurpiowskim. Przygotowano go z 800 kg kartofli, 150-ciu kg boczku, 50-ciu kg kiełbasy, 20 kg cebuli, 2 kg pieprzu i 2 soli, oraz kilku kilogramów maki. I choć pieczenie rejbaka trwało blisko 6 i pól godziny, to aby go posmakować czekało w amfiteatrrze do późnej nocy kilkanaście tysięcy łomżan. Najwiekszą babkę ziemniaczaną świata o wymiarach 6-ciu metrów kwadratowych przygotowało dziewięciu kucharzy i kilkunastu ich pomocników. Całość nadzorował Maciej Kuroń, który osobiście mieszał m.in. smażoną do rejbaka cebulę i wędliny.
Ach to był wieczór ...
W nocy zakończył się "Łomżyński Gościniec". Atrakcje wieczorne pozostaną w pamięci bawiących się jeszcze długo. Najpierw koncert zespołu Brathanki, później pokaz sztycznych ogni. Oczywiście, po wielu godzinach upiekł się też Największy na Świecie Rejbak.
Pieczemy wielkiego rejbaka
Około 6 metrów kwadratowych powierzchni ma upieczony w sobotę w Łomży największy na świecie rejbak. Babkę ziemniaczaną łomżanom pomagał piec sam pierwszy kucharz III Rzeczypospolitej Maciej Kuroń – znany z telewizyjnego programu Gotuj z Kuroniem. Babka ziemniaczana pieczona była w specjalnym (szamotowym) piecu elektrycznym Temperatura pieczenia dochodział do 320 stopni Celcjusza.
Mariusz Potrzebka najszybszy z łomżan w toczeniu beczki
„Toczenie beczki” BROWAR - ŁOMŻA była jedną z głównych konkurencji sobotniego festynu "Gościniec Łomżyński". W amfiteatrze przy ulicy Zjazd popołudnie i wieczór spedziło tysiące mieszkanców Łomży. Było co zjeść i wypić, można było się pobawić, posłuchać muzyki i ... toczć beczkę Browaru Łomża.
Impreza Plenerowa „Gościniec Łomżyński”
24 lipca (sobota) 2004r. w Amfiteatrze przy ul. Zjazd w Łomży rusza "Gościniec Łomżyński". W czasie festynu organizowanego przez Miejski Dom Kultury - Dom Środowisk Twórczych, pod honorowym patronatem Prezydenta Łomży podjęta będzie próba upieczenia największego na świecie rejbaka czyli babki ziemniaczanej. Być może pobijemy również rekord Księgi Guinessa.